Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Σάπια πραγματικότητα... βιτρίνα του συστήματος

Τα όσο έγιναν στο «Γ. Καραϊσκάκης» δεν αποτελούν παρά ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των λογικών που επιβάλλει το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο

Eurokinissi

Τα όσο έγιναν στο «Γ. Καραϊσκάκης» δεν αποτελούν παρά ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των λογικών που επιβάλλει το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο
Εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο σημαίνει πόλεμος συμφερόντων, αγοραίες νοοτροπίες, επικίνδυνες συμπεριφορές και καταστάσεις. Με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς, με «στρατηγούς», «υπαξιωματικούς» και «στρατιώτες». Και τα χειρότερα - τα οποία υποδαυλίζουν διάφοροι «ταγοί» - είναι μπροστά.

Η βία στα γήπεδα ενισχύθηκε με την καθιέρωση του επαγγελματικού αθλητισμού που δεν έχει να κάνει με την στήριξη των αθλητών ώστε απερίσπαστοι να ασχολούνται με τα διάφορα αθλήματα, αλλά με την υπαγωγή των ομάδων στις δραστηριότητες, στις φιλοδοξίες και στους ανταγωνισμούς των επιχειρηματιών. Τα δρώμενα στο «Γ. Καραϊσκάκης» και όσα ακολούθησαν, δεν χαρακτηρίζουν μόνο το ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής. Αλλά καθρεφτίζουν το «πνεύμα και το γράμμα» μιας άθλιας και επικίνδυνης πραγματικότητας, για την οποία το σύστημα (που συγκροτούν η εκάστοτε κυβέρνηση, επιχειρηματίες - παράγοντες, αθλητοπαράγοντες, ΜΜΕ, μερίδα ποδοσφαιριστών, μερίδα οπαδών) είναι ένοχο. Μιας πραγματικότητας που προετοιμάζεται εντέχνως πολύ πιο πριν με την βοήθεια του πρόθυμου για τέτοια πράγματα Τύπου, πωρώνει και συσπειρώνει (βολικό για τον καθένα από αυτούς και τις επιδιώξεις του) ενάντια σε κατασκευασμένους «εχθρούς» που επιβουλεύονται τα «ιερά και τα όσια». Αλλά και αποπροσανατολίζει (βολικό για το στάτους κβο) από αιτίες και αιτιατά τους «πιστούς».

Και φυσικά βολεύει ώστε να αποτελέσει το καλύτερο άλλοθι για επέκταση σε άλλους τομείς εκτός αθλητισμού αφού δεν είναι λίγες οι φορές που τα επεισόδια στα γήπεδα είτε προκαλούνται, είτε αξιοποιούνται για την εφαρμογή ή την δοκιμή κατασταλτικών σεναρίων και σχεδιασμών που αργά ή γρήγορα γενικεύονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Το δημοσίευμα ιστοσελίδας οικονομικής εφημερίδας δυο μέρες πριν το ντέρμπι για κρυφή τοποθέτηση 4.000 κροτίδων στις εξέδρες του Καραϊσκάκη που επικαλούνταν αστυνομικές πηγές κάτι που η ΠΑΕ Ολυμπιακός το χαρακτήρισε προβοκατόρικο - οι χθεσινές δηλώσεις του Σωτήρη Νίνη για προσχεδιασμένα επεισόδια, δείχνουν το σκοτεινό παρασκήνιο που κρύβεται πάντα πίσω από τέτοια γεγονότα.

Τι έγινε το Σάββατο; Συνοπτικά τα εξής: Οι διαιτητές διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα με το μη καταλογισμό κανονικού γκολ του Κατσουράνη , χέρι-πέναλτι του Τοροσίδη και καταλογισμό του γκολ του Τζιμπούρ ενώ ήταν οφσάιντ λόγω Πάντελιτς που επηρέαζε την φάση . Η ΠΑΕ Ολυμπιακός επέτρεψε να δημιουργηθούν συνθήκες «Ριζούπολης» (αποκορύφωμα η επίθεση μερίδας οπαδών σε ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού). Παίχτες και παράγοντες αμφοτέρων των ομάδων έπεξαν ξύλο και είπαν αρκετά «γαλλικά». Από 'κει και πέρα ξεκίνησε το... δεύτερο ημίχρονο, με κινήσεις τακτικής και πινγκ πονγκ προπαγάνδας. Τα οποία τουλάχιστον συντηρούν, αν δεν χειροτερεύουν, το άρρωστο και επικίνδυνο κλίμα. Ταυτόχρονα όμως είναι ενδεικτικότατα πολλών πραγμάτων.

Ηξεις- αφήξεις Μαρινάκη

Κατά τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της Super League, Β. Μαρινάκη - η αρχική του άποψη ήταν - «διδάξαμε αρχές και ήθος». Προέτρεψε τον Σισέ «αν θέλει να φύγει από την Ελλάδα, χωρίς φούστες και μπλούζες ας το κάνει», ενώ δεν είδε τίποτα απ' όσα έγιναν αλλά υποστήριξε πως αν έβλεπε στο βίντεο επεισόδια θα τα καταδίκαζε. Χθες πάντως μπροστά στο ενδεχόμενο απαξίωσης του προϊόντος που και ο ίδιος εκπροσωπεί αλλά και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έκανε αλλαγή πλεύσης. Με γραπτή του δήλωση χαρακτηρίζει λάθος του τις πρώτες δηλώσεις το οποίο όπως είπε αναγνωρίζει ενώ καλεί σε συνάντηση τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Παναθηναϊκού Δ. Γόντικα.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός σε ανακοίνωσή της μιλάει για «ψευδείς καταγγελίες, άκρατες υπερβολές και αδιάφορες "απειλές", επιλεκτική μνήμη και ευαισθησία». Χαρακτηρίζει το ακυρωθέν γκολ του Κατσουράνη «διαιτητικό λάθος, ένα από τα εκατοντάδες που έχουν γίνει» φέτος. Υποστηρίζει πως «αδιαμφισβήτητα ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και οι φίλαθλοί του έχουν μέχρι σήμερα μια άψογη συμπεριφορά» εντός και εκτός έδρας. Κατηγορεί την «πράσινη» ΠΑΕ πως «εφημερίδες, sites, παίχτες και στελέχη προσκείμενα στον Παναθηναϊκό, έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να προκαλέσουν». Καταδικάζει την εισβολή οπαδών («είσοδος προκειμένου να πανηγυρίσουν») και διπλοκαταδικάζει «αν κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα επιχείρησαν να προπηλακίσουν παίκτες του Παναθηναϊκού». Επισημαίνοντας (πιστή στον στρουθοκαμηλισμό) «κάτι το οποίο δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα». Φωτεινή εξαίρεση ο Βαλβέρδε που εξέφρασε την δυσαρέσκειά του με το ξεκάθαρο δεν μ' αρέσει να μας τα κάνουν, ούτε να τα κάνουμε.

Στην αντεπίθεση οι «πράσινοι»

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αρχικά στη σαββατιάτικη ανακοίνωσή της στάθηκε στην διαιτησία αναφερόμενη σε «παράσταση θεάτρου σκιών για ένα ρόλο». Την Κυριακή κατήγγειλε «τραμπουκισμούς», «προπηλακισμούς», «χειροδικίες» κατά μελών της από οπαδούς, σεκιούριτι. Χθες μετά το έκτακτο ΔΣ της ΠΑΕ αποφασίστηκαν τα εξής: να ζητηθεί διαγραφή όλων των διαιτητών που βρέθηκαν στο γήπεδο (των τριών και του τέταρτου καθώς και του παρατηρητή) να απορριφθεί το αίτημα Μαρινάκη για συνάντηση αφού χαρακτηρίστηκε προσχηματική κίνηση , να σταλεί πλήρης φάκελος στην ΕΠΟ με όλο το οπτικό υλικό που υπάρχει για να πάει στην ΟΥΕΦΑ. Παράλληλα θα ζητηθεί η σύγκληση έκτακτου ΔΣ στην Σούπερ Λιγκ προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Λίγκας Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ σε πολύ μικρό διάστημα θα κατατεθούν από την ΠΑΕ προτάσεις θεσμικών αλλαγών.

  • Τα όσα έγιναν στο ντέρμπι είχαν και συνέχεια καθώς άγνωστοι επιτέθηκαν με μολότοφ στα γραφεία της Super League, ενώ οπαδοί του Παναθηναϊκού έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κρατική τηλεόραση. Επίθεση από αγνώστους δέχθηκε ο επόπτης της συνάντησης Σπύρος Τρύφωνας στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας όταν επέστρεφε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ στόχος επίθεσης έγινε και το σπίτι του παίκτη του Ολυμπιακού Βασίλη Τοροσίδη με ρίψη βόμβας μολότοφ. Επίσης, η Αθλητική Εισαγγελέας Πειραιά, Ειρ. Μαρακάκη, ζήτησε τη συλλογή κάθε σχετικού (με τα γεγονότα στο ντέρμπι) οπτικοακουστικού υλικού.
  • Στην μάχη συμφερόντων που κορυφώνεται μπήκε από χθες και η ΑΕΚ που μέσω του προέδρου της Σταύρου Αδαμίδη πρότεινε την προσωρινή αναστολή του πρωταθλήματος, μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ