Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΜΕΓΑΛΟΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ
Εμμένουν στην ανατροπή των ΣΣΕ

Αμετακίνητοι στη θέση τους για ανατροπή και καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με μειώσεις μισθών, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των δικαιωμάτων τόσο για τους δημοσιογράφους, όσο και για τους τεχνικούς της ιδιωτικής τηλεόρασης, εμφανίζονται οι μεγαλοκαναλάρχες. Μετά την καταγγελία της ΣΣΕ των τεχνικών από την ΕΙΤΗΣΕΕ (Ενωση ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών), χτες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με το ΔΣ της ΕΤΙΤΑ (Ενωση τεχνικών) για ...διαπραγμάτευση των όρων της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Μεταξύ άλλων, οι μεγαλοκαναλάρχες ζητούν να καταργηθεί η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και να μετατραπεί σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά «ομήρων» εργαζομένων, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις. Ζητούν, παράλληλα, να μειωθούν οι μισθοί κατά 20% (είτε απευθείας στο μηνιαίο μισθό ή μέσω των επιδομάτων και των «κλιμακίων»), καθώς και να καταργήσουν το άρθρο προηγούμενων ΣΣΕ που αναφέρεται στις μαζικές απολύσεις. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με την ΣΣΕ, όταν η εργοδοσία στους τηλεοπτικούς σταθμούς προβεί σε απολύσεις, τότε υποχρεούται να μετατάξει τους εργαζόμενους αυτούς σε άλλες θέσεις του ομίλου.

Στις ίδιες «προτάσεις» των μεγαλοκαναλαρχών περιλαμβάνεται και η κατάργηση των ειδικοτήτων και η εκμετάλλευση των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης. Η αλλαγή των ειδικοτήτων θα γίνεται μέσω «σεμιναρίων» και έτσι θα μπορεί η εργοδοσία έναν οπερατέρ να τον χρησιμοποιεί για παράδειγμα και ως ...μοντέρ ή όπως και με ό,τι όρους θέλει. Ανάλογες προσπάθειες αλλαγής ή κατάργησης γίνονται και με το άρθρο 9 που αναφέρεται στη σύνθεση των εξωτερικών συνεργείων. Τέλος, ζητούν να καταργήσουν ή, στην καλύτερη περίπτωση, να μειώσουν τα «εκτός έδρας».

Νέα συνάντηση της ΕΙΤΗΣΕΕ με την ΕΤΙΤΑ έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 2 Μάρτη. Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΕΤΙΤΑ καλεί τα μέλη της σε έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα αντίστοιχες ...προτάσεις ανατροπής της ΣΣΕ των δημοσιογράφων, έκαναν οι καναλάρχες στις διαπραγματεύσεις με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ περιλάμβαναν μειώσεις στους μισθούς της τάξης του 20%, κατάργηση του 75% της κυριακάτικης εργασίας, την αύξηση του χρόνου των «κλιμακίων» από 2 σε 3 χρόνια, την εφαρμογή των λεγόμενων «news room». Παράλληλα, ζήτησαν να μην ισχύει η ΣΣΕ για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους που δεν είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ, ενώ επανέφεραν την απαίτηση όσοι εργάζονται σε ψυχαγωγικές εκπομπές να μην αμείβονται ως δημοσιογράφοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ