Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ
Αποτέλεσμα των πολιτικών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στον τομέα της Πρόνοιας

Εκθεση περιγράφει τις συνθήκες κόλασης στις οποίες αναγκάζονται να διαβιούν 80 παιδιά με ειδικές ανάγκες και διανοητικά προβλήματα. Παρέμβαση της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ

Το πώς αντιλαμβάνονται και το πού έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τις δομές Πρόνοιας στη χώρα μας, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών στα Λεχαινά Ηλείας.

Πρόκειται για ένα ίδρυμα το οποίο υποτίθεται ότι περιθάλπει παιδιά με ειδικές ανάγκες καθώς και διανοητικά προβλήματα, στο οποίο επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση μιας Αγγλίδας φυσικοθεραπεύτριας - εργάστηκε ως εθελόντρια στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων από τις 26 Ιουλίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2009. Σύμφωνα με την έκθεση της Αγγλίδας φυσικοθεραπεύτριας η γενικότερη κατάσταση φροντίδας και νοσηλείας στο ΚΕΠΕΠ προκαλεί σοκ και φρίκη.

Σταχυολογούμε ορισμένες επισημάνσεις από την έκθεση: «Υπάρχουν παιδιά που έχουν διάφορα προβλήματα - από αυτισμό και σύνδρομο Ντάουν, παράλυση, εγκεφαλικές βλάβες και γενετικά προβλήματα. Τα παιδιά που έχουν κάποια κινητική δυνατότητα βρίσκονται μέσα σε ξύλινα κλουβιά με μόνο ένα στρώμα». «Τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στα κρεβάτια τους 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, εκτός από την ώρα που βρίσκονται στο ντους ή είναι τυχερά και τα επιλέγουν οι εθελοντές για να παίξουν μαζί τους». «Η δουλειά της νοσοκόμας στο ΚΕΠΕΠ είναι πολύ δύσκολη - πολλές ώρες και πολλές δουλειές. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και αυτό συνεπάγεται ότι οι δουλειές είναι πολλές και δεν ολοκληρώνονται εύκολα».

Διαχρονικές ευθύνες

Να σημειώσουμε ότι το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών λειτουργεί από το 1987. Από τότε μέχρι και σήμερα 30 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από διάφορες αιτίες με κύρια αυτή της πλημμελούς φροντίδας και ελέγχου. Στο ίδρυμα αυτό - πάντα δούλευε με λειψό και ουσιαστικά ανεκπαίδευτο προσωπικό - τώρα εργάζονται μόλις 10 άτομα (εκ των οποίων 2 είναι αποσπασμένοι, άρα 8) για 80 παιδιά! Οι ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό (παθολόγος, ψυχίατρος, ψυχολόγος, νευρολόγος), η δυνατότητα για ορθοπεδική εκτίμηση καθώς και σε βοηθητικό προσωπικό (βοηθοί θαλάμων, καθαρίστριες κ.ά.) κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το όποιο έργο των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα, σύμφωνα με τα κατώτερα διεθνή κριτήρια, υπάρχουν 200.000 παιδιά μαθητικής ηλικίας με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες που χρειάζονται υπηρεσίες ειδικής αγωγής. Ωστόσο οι υπάρχουσες δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν πάνω από 15.000 παιδιά και ταυτόχρονα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο ίδρυμα χρονίων παθήσεων παίδων Σκαραμαγκά όπου σε βαρύτατα περιστατικά υπάρχουν 17 νοσηλευτές για 55 - 60 παιδιά για όλες τις βάρδιες ή στο ανάλογο ίδρυμα στο Χαϊδάρι όπου υπάρχουν 50 νοσηλευτές, για όλες τις βάρδιες, για 200 - 220 βαριά ασθενείς.

Παρέμβαση της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί από την δεκαετία του '80 στην περιοχή των Λεχαινών, τα 80 παιδιά που νοσηλεύονται αυτήν την στιγμή και οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τον χειρότερο τρόπο την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο χώρο της πρόνοιας.

Προβλήματα χρόνια, που, στη ρίζα τους βρίσκεται η πολιτική που έχει χαραχτεί και εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ,της ΕΕ και της τρόικας, και η οποία θεωρεί ότι η Υγεία και η Πρόνοια για το λαό είναι κόστος και εμπόδιο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών της πλουτοκρατίας. Υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, που έχει κριτήριο τη στήριξη των μονοπωλίων σε βάρος των κοινωνικών - λαϊκών αναγκών.

Και για ακόμα μια φορά ακούσαμε τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο να μιλάει ότι θα τοποθετηθούν πέντε άτομα προσωπικό. Τα ίδια έλεγε και τον περασμένο Δεκέμβρη μετά το σάλο που είχε προκύψει και τότε με την λειτουργία του ιδρύματος. Ούτε τον αριθμό των δήθεν τοποθετήσεων που εξαγγέλλει δεν αλλάζει με σκοπό να καταπραΰνει το κοινό αίσθημα μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις!

Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, οι γονείς αλλά και συνολικά οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες του νομού μας οφείλουν τώρα να οργανώσουν την πάλη τους, να συστρατευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα και να απαιτήσουν ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα, που σημαίνει Ενιαίο, Καθολικό, Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα παρέχει υπηρεσίες ποιοτικές και σύγχρονες, σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ