Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
Δίνουν ψίχουλα... ανοίγοντας το δρόμο στους ιδιώτες

Το τσεκούρεμα στις επιχορηγήσεις ομοσπονδιών και σωματείων συνεχίζεται αμείωτο. Χτες η ΓΓΑ ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό του 2011, που διαμορφώθηκε... σε «στάθμιση, αφ' ενός της δραστηριότητάς τους και αφ' ετέρου των οικονομικών δεδομένων».

Η μέση μείωση των επιχορηγήσεων του 2011 σε σχέση με το 2010 ανέρχεται σε 14% για τα Αθλήματα Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας (θα δοθούν συνολικά 29.935.000 ευρώ), σε 13% για τα Αθλήματα Εθνικού Ενδιαφέροντος (7.300.000 ευρώ) και σε 10% για τα Κρατικώς Ενισχυόμενα Αθλήματα (3.210.00 ευρώ). Οι επιχορηγήσεις των αθλημάτων ιδιωτικής πρωτοβουλίας με στοχευμένη κρατική συνδρομή, όπως και των αθλημάτων ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αθλητική αναγνώριση θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Για να κατανοήσει κάποιος την κυβερνητική επιλογή θα αναφέρουμε ενδεικτικά δύο παραδείγματα. Από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, δηλαδή τους ερασιτεχνικούς συλλόγους που φυτοζωούν, κόβονται 1 εκατ. 300 χιλ. ευρώ. Από τον ΣΕΓΑΣ, τα αναπτυξιακά προγράμματα του οποίου σταμάτησαν ή υπολειτουργούν, κόβονται 900 χιλ. ευρώ. Τα ερασιτεχνικά σωματεία λοιπόν εξαναγκάζονται σε διάλυση, συγχώνευση ή/και να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας (ανταποδοτικότητα).

Προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η παραπέρα παράδοση (και) του δικαιώματος της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα σωματεία και οι ομοσπονδίες σπρώχνονται ακόμα πιο στυγνά στην αναζήτηση χορηγού ή σπόνσορα για την επιβίωσή τους. Αναπτύσσεται δηλαδή η επιχειρηματική δραστηριότητα με ανταλλάγματα. Και διαμορφώνεται και αντίστοιχη συνείδηση στους ανθρώπους του χώρου, από μέλη διοικήσεων μέχρι αθλητές και γονείς.

Στην υλοποίηση του στόχου αυτού εντάσσεται και η κατηγοριοποίηση. Αποτελεί αντανάκλαση της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του αθλητισμού και των αντίστοιχων προϊόντων της βιομηχανίας θεάματος που έχει στηθεί γύρω απ' αυτά. Κριτήριο όμως, για την ενίσχυση και ανάπτυξη ενός αθλήματος, δεν μπορεί να είναι αν πουλάει στην αγορά. Αλλά αν μπορεί να συμβάλλει στη θωράκιση της υγείας και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, στην καλλιέργεια της άμιλλας κλπ.

Ομοσπονδίες, σωματεία, ο κόσμος του αθλητισμού δεν πρέπει να στοχεύουν στην άνοδο «κατηγορίας». Αλλά μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα, τη νεολαία να διεκδικήσουν και αθλητική πολιτική προσανατολισμένη να ικανοποιεί τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ