Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Προεκλογικές δεσμεύσεις» του ΠΑΣΟΚ τα βάρβαρα μέτρα

«Πάσες» βολικές για το σύστημα, που και οι δυο υπηρετούν, αντάλλαξαν χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

Με κάθε αφορμή, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές είναι στρατηγική της. Αυτήν τη στρατηγική καλούνται να ανατρέψουν σε ενιαίο μέτωπο οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα
Με κάθε αφορμή, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές είναι στρατηγική της. Αυτήν τη στρατηγική καλούνται να ανατρέψουν σε ενιαίο μέτωπο οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα
Την ομολογία ότι τα περισσότερα από τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται από την κυβέρνηση είναι προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος, επανέλαβε για μια ακόμη φορά χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω σας παρακαλώ να μου πείτε αν θυμάστε ότι οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ή όχι». Τα μέτρα, είπε ο Γ. Παπανδρέου, «ήταν αναγκαία για τη χώρα, όπως και το γενικότερο συμμάζεμα στο κράτος, μαζί με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και νόμους που απλουστεύουν διαδικασίες και επενδύσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Ολα αυτά τα λέω για να σταματήσει η λογική μιας κοροϊδίας, ενός λαϊκισμού για το πέταμα της μπάλας στην κερκίδα. Ολα αυτά και πολλά ακόμα, έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής ως κυβέρνηση, με τη συνδρομή βεβαίως και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν είναι εύκολο, όχι επειδή μας το επέβαλε η τρόικα, αλλά επειδή ένα κράτος που ευνοεί τις ανισότητες στους μισθούς και συντάξεις, ενισχύει την αδικία υπέρ των αδυνάτων και χρηματοδοτεί αθέμιτα προνόμια και παθητικές πολιτικές πρόνοιας, είναι πράγματι καταδικασμένο».

Επιβεβαιώνοντας ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές εντός και εκτός μνημονίου είναι «σάρκα από τη σάρκα» και στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί με θράσος να τις παρουσιάσει σαν αναγκαίες για το λαό, κρύβοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης και κάθε επιμέρους μέτρο που επιβάλλει, υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και το παραπέρα φθήνεμα της εργατικής δύναμης.

Ιδεολογήματα βολικά στο σύστημα

Ωστόσο, την ίδια ώρα που παραδεχόταν ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ επιβάλλει τις βάρβαρες ανατροπές, δεν έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την «πάσα» του Γ. Καρατζαφέρη και να παρουσιάσει την κυβέρνηση σαν δύναμη που μάχεται δήθεν για να βγει η χώρα από την επιτήρηση της τρόικας. Αναπαρήγαγε έτσι την ουσία του ιδεολογήματος περί «υποτέλειας», για να κρύψει τη στρατηγική ευθύνη της κυβέρνησης στο χτύπημα του λαού.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «δεν μπορεί κανένας Ελληνας να είναι περήφανος όταν βλέπει κάθε τρίμηνο να μας ελέγχουν οι υπεύθυνοι της τρόικας για να μας δώσουν την επόμενη δόση του δανείου» και είπε ότι την τρόικα την έφεραν στην Ελλάδα οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση που κάνει πολιτικές «που μας εξασφαλίζουν ποτέ πια να μην χρειάζονται τρόικες».

Αναφερόμενος στο προωθούμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ, είπε ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής δεν κατατέθηκαν προτάσεις, ούτε ένα γραπτό πλαίσιο και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει τις δικές της προτάσεις. Στο ίδιο πνεύμα, λεοντάρισε ότι με όσα προωθούνται στην ΕΕ, «δεν υπάρχει θέμα να απολέσουμε τα βασικά στοιχεία της κυριαρχίας μας και σε αυτό θα δώσουμε μάχη, όπως έδωσα μάχη και θα ξαναδώσω μάχη όποτε χρειαστεί για να εγγυηθούμε την κυριαρχία μας».

Αυτό που δεν είπε ο Γ. Παπανδρέου, είναι ότι η συμμετοχή της ντόπιας πλουτοκρατίας στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή και συνοδεύεται από συνειδητή απεμπόληση μέρους της κυριαρχίας μιας χώρας, στο βαθμό που η πλειοψηφία των νόμων αποτελεί προσαρμογή στο ευρωενωσιακό δίκαιο.

Οσον αφορά τα όσα λέγονται για συνταγματική κατοχύρωση των αντιλαϊκών προτάσεων που προωθεί η ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι το Σύνταγμα «είναι μοναδικά δικό μας θέμα», ενώ ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί ως όρος η αλλαγή Συντάγματος σε χώρες της Ευρωζώνης. Εχει τεθεί, είπε, το θέμα να υπάρχει μια σοβαρή εποπτεία και σε κάθε χώρα από την ΕΕ στη διόγκωση του χρέους και των ελλειμμάτων «για το οποίο βεβαίως ως αρχή συμφωνούμε».

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Καρατζαφέρης, μεταξύ άλλων, είπε ότι σε κάποια πράγματα που έθεσε ο πρωθυπουργός «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει μια λογική επεξεργασία, διαφωνούμε όμως σε κάποιες εφαρμογές».

Υποκρισία για την Αίγυπτο

O πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, παριστάνοντας τον υπέρμαχο του δίκιου του λαού, τη στιγμή που ο Χ. Μουμπάρακ ήταν για δεκαετίες ο εκλεκτός των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην περιοχή, μαζί και της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα πρέπει να βρει το δρόμο της και να ξεκινήσει μια ανοιχτή πολιτική διαδικασία που θα μετατρέψει «τα αυτονόητα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού σε εφαρμοσμένα δικαιώματα».

Επαναλαμβάνοντας την κυρίαρχη ιμπεριαλιστική θέση, όπως αυτή εκφράστηκε τις προάλλες και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είπε ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Αιγύπτου «έχουν χρέος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και πρόσθεσε ότι έχει επαφή με όλους τους παράγοντες της χώρας μεταξύ των οποίων και τον Χ. Μουμπάρακ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ