Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση - αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη

Εργο του Μόραλη στο ξενοδοχείο «Αμαλία» στους Δελφούς
Εργο του Μόραλη στο ξενοδοχείο «Αμαλία» στους Δελφούς
Μια έκθεση - αφιέρωμα σε έναν κορυφαίο δημιουργό της ελληνικής Τέχνης στον 20ό αιώνα, τον Γιάννη Μόραλη, θα παρουσιάζει, μέχρι τις 30/4, το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), αναδείχνοντας μια από τις πολλές πτυχές του σπουδαίου έργου του. Η έκθεση τιτλοφορείται «Οι αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη ("Με οδηγό την αίσθηση")» και περιλαμβάνει 120 έργα, μακέτες και προσχέδια των αρχιτεκτονικών συνθέσεών του (αρκετές δεν πραγματοποιήθηκαν και άλλες καταστράφηκαν με το γκρέμισμα των κτιρίων) που φύλασσε στο εργαστήρι του και τα οποία ο ίδιος δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη, το 2009, προπαραμονές του θανάτου του.

Ο Γιάννης Μόραλης, από το 1932, που για πρώτη φορά εξέθεσε έργα του ως μαθητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και μέχρι το τέλος του συνέβαλε στη συνεχή αισθητική ανανέωση της ελληνικής Τέχνης, αντλώντας διδάγματα από τα σύγχρονα αισθητικά κινήματα και δικαίως θεωρείται από τους πλέον ολοκληρωμένους εκφραστές του ελληνικού μοντερνισμού, εκείνου που και σέβεται την ελληνική παράδοση, αλλά και «συνδιαλέγεται» με την ευρωπαϊκή τέχνη και τη νεωτερικότητα.

Εξέχων δάσκαλος στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, επί 35 χρόνια, άνθρωπος με ήθος, ευγένεια και πνευματική καλλιέργεια στη ζωή και την τέχνη του, ο Μόραλης, πέραν του πολυάριθμου ζωγραφικού έργου του, ανέπτυξε ποικίλους προβληματισμούς της εικαστικής έκφρασης στη χαρακτική, στη σκηνογραφία - ενδυματολογία, στη μικρογλυπτική, σε άλλες εφαρμογές και την αρχιτεκτονική.

Η εικαστική παρέμβασή του στην αισθητική δημοσίων κτιρίων αρχίζει και καταξιώνεται το 1959, με το έργο του στο ξενοδοχείο «Χίλτον», επιδρώντας στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών. Εκτοτε δημιούργησε προτάσεις για την αισθητική διαμόρφωση ξενοδοχείων, τραπεζών, διαφόρων δημόσιων κτιρίων, αλλά και κατοικιών. Οι αρχιτεκτονικές συνθέσεις του παραπέμπουν στη ζωγραφική του (τις επιφάνειες με τους άρτια οργανωμένους όγκους, το ρυθμό, τη σαφήνεια και την κομψότητα των γραμμών) και αντανακλούν τις εκφραστικές αναζητήσεις του.

Η έκθεση (επιστημονική επιμέλεια Φανής - Μαρίας Τσιγκάκου, καλλιτεχνική επιμέλεια Λίλης Πεζανού), εκτός από τα έργα της δωρεάς, περιλαμβάνει ακόμα σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, μακέτες, φωτογραφικό υλικό, κεραμικά και δείγματα αρχιτεκτονικών στοιχείων, που εντοπίστηκαν σε ιδιωτικές, κυρίως, συλλογές και συνοδεύεται με κατάλογο, που αποτελεί την πρώτη πλήρη παρουσίαση των «αρχιτεκτονικών» έργων του Μόραλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ