Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Ελιγμοί από το καθεστώς

ΑΛΓΕΡΙ.--

Την αναγκαιότητα «άμεσων αλλαγών, κοινωνικής δικαιοσύνης και παροχής ελευθεριών», υπογράμμισε, σε δηλώσεις της, η Ζόχρα Ντριφ Μπιτά, αντιπρόεδρος της Βουλής. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η παρούσα κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να μετατρέψει τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της χώρας σε καλύτερη ζωή για όλους». Συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ λογικό, η αλγερινή νεολαία, ο λαός, να μην εμπιστεύεται τις δεσμεύσεις που ακούει από τους κυβερνώντες», για να καταλήξει αναρωτώμενη «πώς μπορεί κανείς να συνεχίσει έχοντας στην ηγεσία εκείνους που απέτυχαν;».

Η Ντριφ Μπιτάτ είναι ιδιαίτερα σεβαστή στην αλγερινή κοινή γνώμη, λόγω της ηρωικής συμμετοχής της ίδιας και της οικογένειάς της στον αγώνα ανεξαρτησίας από τους Γάλλους. Γι' αυτό και πολλοί έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι οι δηλώσεις της είχαν ως στόχο να γίνει «αρεστή» από τους Αλγερινούς πολίτες, έτσι ώστε να μπορέσει, αν χρειαστεί, να διαδραματίσει ρόλο ως, αρεστή στους πολίτες, εναλλακτική λύση. Πιο συγκεκριμένα, μάλιστα, αναλυτές μιλούσαν για απόπειρα, εκ μέρους της, να αποκτήσει λαϊκά ερείσματα και να θέσει, με σοβαρές πιθανότητες, διεκδικήσεις για τον πρωθυπουργικό θώκο, σε περίπτωση απομάκρυνσης του νυν κατόχου του, Αχμάντ Ουιαχία.

Η απομάκρυνση Ουιαχία, καθώς και ένας ευρύτερος ανασχηματισμός, είναι ένα σενάριο που συζητιέται πολύ τα τελευταία 24ωρα, ως ένα ακόμη μέτρο κατευνασμού της λαϊκής οργής που έχει εκδηλωθεί με ταραχές (με νεκρούς και τραυματίες) στις αρχές του χρόνου, με αφορμή τις αυξημένες τιμές στα βασικά είδη διατροφής. Στο ίδιο πλαίσιο αποκλιμάκωσης, ο Πρόεδρος Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε άρση «στο άμεσο μέλλον» της 19χρονης κατάστασης έκτακτης ανάγκης εκτός Αλγερίου (δηλαδή άρση και της απαγόρευσης πραγματοποίησης διαδηλώσεων), μείωση των τιμών των προϊόντων, προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας, και σειρά μέτρων διασφάλισης των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών.

Παρ' όλα αυτά, η δημαρχία του Αλγερίου απαγόρευσε πορεία διαμαρτυρίας που είχε ανακοινώσει για τις 12 Φλεβάρη ο λεγόμενος «Εθνικός Συντονισμός για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία», που πλασάρεται ως «εναλλακτική λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ