Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΤΙΡΙΟ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ 7
Γλίτωσε τον αποχαρακτηρισμό του

Τελικά διασώθηκε - τελειωτικά ελπίζουμε αυτή τη φορά - από τον κίνδυνο αποχαρακτηρισμού ως νεότερου μνημείου η, ιστορική, και σημαντική αρχιτεκτονικά, πολυκατοικία της οδού Ζαλοκώστα 7 στην Αθήνα, με την προχθεσινή, κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων που απέρριψε το αίτημα του ιδιοκτήτη της (σ.σ. το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) να αρθεί ο χαρακτηρισμός. Υπέρ του χαρακτηρισμού τάχθηκε εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας.

Πρόκειται για κτίριο του 1938, έργο του αρχιτέκτονα Α. Λαζαρίμου. Το ΝΑΤ εκμεταλλευόταν οικονομικά το κτήριο νοικιάζοντάς το σε γραφεία. Ομως, αποφάσισε πιο... ρηξικέλευθη «εκμετάλλευσή» του, δηλαδή τη μερική ή ολική καταστροφή του. Υπογραμμίζεται ότι η λεηλασία των ακινήτων του ΝΑΤ εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική ξεπουλήματος της λαϊκής περιουσίας από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Μετά από αγώνες του ΚΚΕ και άλλων φορέων, το 2008, όλο το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, λόγω της αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας του, αφού συνδέεται με την αντίσταση του λαού ενάντια στη γερμανική κατοχή, κυρίως λόγω της χρήσης των υπογείων του για βασανισμούς αγωνιστών, μετά την επίταξή του από τους ναζί.

Ωστόσο, λίγους μήνες μετά το χαρακτηρισμό του, συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2009, ο τότε υπουργός Πολιτισμού ανέπεμψε το θέμα στο συμβούλιο, για να προσδιορίσει... «το εύρος του χαρακτηρισμού», δηλαδή, ουσιαστικά, τι θα απομείνει από το κτίριο και τι όχι. Τότε, το ΚΚΕ αντέδρασε έντονα και με σχετική Ερώτησή του στη Βουλή, διερωτώμενο «για το πραγματικό νόημα αυτής της αναπομπής», αφού η κήρυξη έδινε βάρος στη σημασία του κτηρίου ως συνόλου.

Η υπόθεση «πάγωσε» μέχρι που ο σημερινός υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού την έστειλε στα συμβούλια προς συζήτηση το Μάρτιο του 2010, οπότε εξελίχθηκε ένας τραγέλαφος, αφού το θέμα εισήχθη ως... «χαρακτηρισμός ή μη ως μνημείου», παρότι ήδη είχε κηρυχθεί το 2008. Το αποτέλεσμα ήταν να αναβληθεί... η συζήτηση για να συμπληρωθεί ο φάκελος. Τελικά, προχτές τα δύο συμβούλια κατέληξαν, ομόφωνα, στο προφανές, δηλαδή στη διατήρηση του χαρακτηρισμού όλου του κτιρίου. Αξιοσημείωτη ήταν η «χλιαρή» υπεράσπιση του αιτήματος αποχαρακτηρισμού από τον εκπρόσωπο - μηχανικό του ΝΑΤ, ο οποίος ή δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να απαντήσει στο γιατί ο χαρακτηρισμός εμποδίζει την ενοικίαση των χώρων.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μίλησε η αρχιτέκτονας Ρένα Λευκαδίτου, η οποία επανέλαβε το αίτημα διατήρησης του ολικού χαρακτηρισμού του κτιρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ