Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το θέατρο κινδυνεύει

Με κείμενό τους προς τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού Π. Γερουλάνο, κείμενο καθόλου αντάξιο των προσδοκιών, των αναγκών και της αγωνίας τους, οι επιχορηγούμενοι θίασοι καταθέτουν τα ερωτήματά τους «για την τύχη του ελληνικού θεάτρου» και τα σχέδια της πολιτείας για τη στήριξή του.

Πολύ «κομψά», όχι απαιτώντας όπως έπρεπε, θέτουν τα ζητήματα επιβίωσής τους, ελπίζοντας στην «κατανόηση» του υπουργού που στην πράξη περί άλλα τυρβάζει. «Το θέατρο κινδυνεύει και μας διακατέχει μια αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι θίασοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν, οι νεανικές και πειραματικές ομάδες δεν έχουν καμία στήριξη, τα ΔΗΠΕΘΕ δε γνωρίζουν αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν, το Θεατρικό Μουσείο κινδυνεύει να κλείσει και το μόνο που διαφαίνεται πλέον με βεβαιότητα είναι ότι σε λίγο καιρό ελεύθερο ελληνικό θέατρο θα σημαίνει μόνο παραγωγές των μεγάλων εμπορικών κολοσσών του θεάματος(...) Δεν ζητάμε τίποτα άλλο από την πολιτεία, παρά μόνο να μας γνωστοποιήσει έγκαιρα τις προθέσεις της. Πιστεύουμε πως η μέχρι τώρα προσφορά μας στο θέατρο μάς δίνει το δικαίωμα, παρά τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, να ζητάμε να πληροφορηθούμε τις θέσεις σας για το επιχορηγούμενο θέατρο».

Σε άλλο σημείο σημειώνουν: «Εχουν περάσει δέκα πέντε μήνες από τότε που αναλάβατε την ευθύνη για τις τύχες του ελληνικού πολιτισμού, μέσα στον οποίο το ελληνικό θέατρο παίζει ζωτικότατο ρόλο, έχοντας δημιουργήσει σημαντικά επιτεύγματα, και ακόμα δε γνωρίζουμε τις απόψεις και τα σχέδια του υπουργείου πάνω στα θέματα που μας αφορούν και που δεν είναι μόνον η οικονομική ενίσχυση του θεάτρου, αλλά και η φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζεται από την πολιτεία η θεατρική τέχνη».

Είναι, πάντως, απορίας άξιον πώς οι επιχορηγούμενοι θίασοι δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τη «στάση», τη «φιλοσοφία», τις «θέσεις» και τα «σχέδια» του ΥΠΠΟ-Τ για το θέατρο και τον πολιτισμό γενικότερα και ζητούν απάντηση, αντί να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Παρ' όλα αυτά, η απάντηση του ΥΠΠΟ-Τ ήταν «άμεση» (χθες το μεσημέρι) σε όλα αυτά τα φιλοσοφικά ερωτήματα, με πρόσκληση των θιάσων να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, ώστε τους επόμενους δυο - τρεις μήνες να εισπράξουν το υπόλοιπο 30% της περσινής περιόδου. Για την «ταμπακιέρα» (φετινή περίοδο, τύχη των επιχορηγήσεων) ούτε κουβέντα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ