Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Αντιπερισπασμός με επιφανειακές αλλαγές

Επιχειρεί να διασκεδάσει τη λαϊκή αγανάκτηση για τα σκάνδαλα και τις δεδομένες πολιτικές ευθύνες του δικομματισμού

Σε αντιπερισπασμό, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη συγκάλυψη και την παραγραφή των πολιτικών και ποινικών ευθυνών στα σκάνδαλα «Ζήμενς» και Βατοπεδίου (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 18) προχώρησε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας επιμέρους αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, χωρίς να αλλάζει επί της ουσίας τις διατάξεις που οδηγούν στην ατιμωρησία.

Σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει τις λαϊκές αντιδράσεις για την αντιλαϊκή πολιτική και την εμπλοκή υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε υπαρκτά σκάνδαλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που είχε ψηφιστεί το 2003 επί υπουργίας Πετσάλνικου.

Ειδικότερα, το επιφανειακό λίφτινγκ που προωθεί η κυβέρνηση στον υφιστάμενο νόμο, περιλαμβάνει τα εξής:

-- Προτείνεται η δημιουργία τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου πριν από τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα αποτελείται από έναν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο αντεισαγγελείς εφετών, θα προβαίνει σε νομικό έλεγχο των στοιχείων και θα γνωμοδοτεί, αν συντρέχει περίπτωση διεύρυνσης πιθανής ποινικής ευθύνης υπουργού, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει και πάλι η Βουλή.

-- Προτείνεται η παραγραφή για τα αδικήματα υπουργών να είναι ίδια με την παραγραφή που ισχύει για όλους (άρθρα 111 και 112 του Ποινικού Κώδικα). Ωστόσο, δεν μπορεί να αλλάξει η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 παρ. 2 του συντάγματος που προβλέπει διαφορετικό χρόνο παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα. Νομικοί κύκλοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

-- Επιβάλλεται ο περιοριστικός όρος της εξόδου από τη χώρα για τα πολιτικά πρόσωπα. Με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η βίαιη προσαγωγή, σύλληψη, προσωρινή κράτηση και επιβολή περιοριστικών όρων σε βάρος υπουργών. Δηλαδή, οι τρεις απαγορεύσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν και μόνο η τελευταία αίρεται.

-- Η Επιτροπή της Βουλής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση θα μπορεί να διατάξει την κατάσχεση του οικονομικού οφέλους που απεκόμισε το πολιτικό πρόσωπο.

-- Τέλος, θα μπορεί να γίνει δέσμευση λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού ή υφυπουργού με απόφαση του ανακριτή, εφόσον η δίωξη αφορά κακουργηματική πράξη.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις για αλλαγές ουσίας στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι οποίες απορρίπτονται από το δικομματισμό και βρίσκονται στον αντίποδα των μέτρων βιτρίνας που προωθούν και στηρίζουν τα αστικά κόμματα. Το ΚΚΕ προτείνει:

  • Να καθιερωθεί η κοινή παραγραφή όπως ισχύει για όλους τους πολίτες και παράλληλα να απαλειφθεί το ασφυκτικό όριο για την άσκηση της ποινικής δίωξης που ορίζεται «μέχρι το τέλος της δεύτερης συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου από τη διάπραξη του αδικήματος». Χωρίς την αλλαγή αυτής της διάταξης, ακόμα και η υιοθέτηση της κοινής παραγραφής είναι «δώρο - άδωρο», γιατί η πιο πάνω ασφυκτική προθεσμία οδηγεί «ντε φάκτο» σε παραγραφή.
  • Η λήψη απόφασης για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικής δίωξης να μην εξαρτάται από τη θέληση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας (σήμερα απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών), αλλά να καθίσταται υποχρεωτική εφόσον συγκεντρώσει στη σχετική ψηφοφορία έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών π.χ. 100 ακόμα και αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη.
  • Η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης να γίνεται όχι από τη Βουλή, αλλά από δικαστικό συμβούλιο και αυτό θα αποφασίζει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ