Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ
Απάντηση με απεργίες στις «φαρμακερές» αποφάσεις
  • Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από αύριο
  • Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών καλεί στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής στο υπουργείο Υγείας

Με τριήμερες 24ωρες πανελλαδικές απεργίες απαντούν από αύριο οι φαρμακοποιοί στην κατάθεση του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», με το οποίο η Υγεία μετατρέπεται συνολικά σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης και ειδικότερα η διακίνηση του φαρμάκου παραδίδεται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους είτε μέσω αλυσίδων είτε μέσω σούπερ - μάρκετς.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται αύριο στη Βουλή και ειδικά για το φάρμακο προβλέπει την «απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού» και την «πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου για το Σάββατο, τη Δευτέρα και την Τετάρτη». Δηλαδή, αίρονται και οι ελάχιστοι περιορισμοί για την ίδρυση φαρμακείου, που είναι οι σπουδές στο πανεπιστήμιο και οι εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας φαρμακοποιού. Ετσι τώρα, η μοναδική προϋπόθεση για κάποιον για να ανοίξει φαρμακείο θα είναι «να έχει λεφτά». Δηλαδή, θα το κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα μπορούν να λειτουργούν τα φαρμακεία σε ολοήμερη βάση. Γι' αυτό και απελευθερώνεται το ωράριο, ώστε τα φαρμακεία να είναι ανοιχτά 12 ώρες τη μέρα και το Σάββατο οχτώ ώρες. Δηλαδή, θα συμβεί αυτό που έγινε σε άλλους κλάδους με οδυνηρές συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς και τα λαϊκά στρώματα με τον καθορισμό μονοπωλιακών τιμών.

Ενα απ' τα στηρίγματα σε αυτήν την πολιτική είναι και η μεσοσταθμική έκπτωση (rebate) κατά 4,5%, που θα παρέχουν τα φαρμακεία προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν η αντίστοιχη έκπτωση των φαρμακοβιομηχάνων είναι 4%. Τέτοιες εκπτώσεις θα μπορούν να κάνουν με ευχέρεια οι μεγάλες αλυσίδες, βγάζοντας απ' τη μέση τα μικρομεσαία φαρμακεία, που κατά κύριο λόγο λειτουργούν στις λαϊκές συνοικίες των αστικών κέντρων και στα χωριά.

Αυτούς τους στόχους της κυβέρνησης επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι «υπάρχει σαφέστατα η ρητή απόφαση της Πολιτείας, της κυβέρνησης, για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» και ότι η «πολιτική του φαρμάκου έχει άμεση σχέση και με την οικονομία μας, με τεράστια ποσά που διατίθενται ιδιαίτερα από τα Ταμεία και φυσικά και με την προστασία του πολίτη».

Τις 24ωρες απεργίες αποφάσισε χτες το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ τη Δευτέρα κάνουν 48ωρη απεργία οι φαρμακοποιοί του Πειραιά. Οι 24ωρες απεργίες θα επαναληφθούν στις 26, 27 και 28 Γενάρη και στη διάρκειά τους οι ασθενείς με ιατρική συνταγή θα εξυπηρετούνται απ' τα φαρμακεία υπηρεσίας. Την τρίτη βδομάδα, θα συγκληθούν έκτακτες γενικές συνελεύσεις για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, όμως, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στερούνται περιεχομένου, καθώς οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των συλλόγων συνέβαλαν στην παγίδευση του κλάδου στα σχέδια της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της τρόικας, με τη συμμετοχή τους στο διαβόητο κοινωνικό διάλογο. Εκ των υστέρων ανακάλυψαν ότι αυτός ο διάλογος ήταν προσχηματικός και έτσι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισαν είναι χωρίς οργάνωση και χωρίς κοινωνικές συμμαχίες.

Η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών είχε προειδοποιήσει απ' τη αρχή για την παγίδευση του κοινωνικού διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι στοχεύει στην παράδοση της διακίνησης του φαρμάκου στους μονοπωλιακούς κύκλους. Η διέξοδος, υπογράμμισε, από αυτήν την πολιτική είναι η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας, του Φαρμάκου, της Πρόνοιας και της Ασφάλισης. Το αίτημα αυτό, τόνισε η ΔΗΠΑΚ, πρέπει να συνδυαστεί με τη διεκδίκηση ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας στο πλαίσιο του οποίου θα αναπτυχθεί ένας κρατικός φορέας παραγωγής, έρευνας, εισαγωγής και της δωρεάν διάθεσης του φαρμάκου σε όσους το έχουν ανάγκη.

Η διεκδίκηση αυτού του αιτήματος προϋποθέτει την κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στους φαρμακοποιούς, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα. Ετσι, η ΔΗΠΑΚ τάσσεται κατά εκείνων των αποφάσεων που υποχρεώνουν τους ασφαλισμένους να πληρώνουν τα φάρμακα «τοις μετρητοίς» και να μην κάνουν δεκτές τις συνταγές των αρρώστων.

Η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών καλεί τους συναδέλφους τους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας την προσεχή Πέμπτη, ώρα 10 π.μ., με αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ