Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Συντονιστείτε στον «902 Αριστερά στα FM»

Ο Γιώργος Μεράντζας

Copyright:LIONDOS MENELAOS PH

Ο Γιώργος Μεράντζας
Στον αντιτρομοκρατικό αγώνα της Κούβας είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο», που θα μεταδοθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM», όπως μετουσιώνεται σε μια συναρπαστική λογοτεχνική μορφή με υψηλό βαθμό παραστατικότητας. Δύο τα προτεινόμενα βιβλία: «Μαϊάμι και πάλι λοιπόν», μια πρόσφατη έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» από τον Κουβανό Λεονέλο Αβέγιο Μέσα, βιβλίο που κέρδισε το 2005 το βραβείο του διαγωνισμού «Επέτειος του θριάμβου της Επανάστασης» και αφιερώνεται στους πέντε Κουβανούς ήρωες, που βρίσκονται 12 χρόνια ήδη στα μπουντρούμια των ΗΠΑ. Το δεύτερο «Οι άνθρωποι της σιωπής», μια νουβέλα του Αλμπέρτο Μολίνα Ροντρίγκεζ, που κυκλοφόρησε το 1978 επίσης από τη «Σύγχρονη Εποχή». Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννεκε Ιωαννάτου.

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Ιανουαρίου 1898, όταν στην πρώτη σελίδα της γαλλικής εφημερίδας «L' Aurore» ο σπουδαίος λογοτέχνης Εμίλ Ζολά διατύπωσε το «Κατηγορώ» του που αφορούσε την υπόθεση Ντρέιφους, η οποία συγκλόνιζε την αστική Γαλλία. Στις αιτίες, αλλά και προεκτάσεις αυτής της υπόθεσης, καθώς και στην προσωπικότητα του Εμίλ Ζολά θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1-3 μ.μ. στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Στις 22 Δεκέμβρη 1894ο αξιωματικός του γαλλικού γενικού επιτελείου Αλφρεντ Ντρέιφους καταδικάστηκε σε ισόβια εξορία στη Νήσο του Διαβόλου, κατηγορούμενος ως κατάσκοπος για λογαριασμό της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλά τεκμήρια για την αθωότητά του. Στην αναθεώρηση της καταδικαστικής απόφασης αντέδρασαν οι σοβινιστές, οι μιλιταριστές και οι κληρικόφρονες και η υπόθεση τελικά χώρισε τη Γαλλία σε δύο στρατόπεδα, καθώς την καμπάνια της αντίδρασης απέκρουσε η προοδευτική Γαλλία.

Ο Γ. Μεράντζας στα «Τραγούδια στο παράθυρο»

Ο Γιώργος Μεράντζας είναι φιλοξενούμενος στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM» και στην εκπομπή «Τραγούδια στο παράθυρο» με τον Κώστα Λάζαρη τη Δευτέρα στις 20.00, σε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα για την απουσία του, την επιστροφή του, το ελληνικό τραγούδι, αλλά και την καινούρια δισκογραφική του δουλειά «Ολα είναι εδώ» που μόλις κυκλοφόρησε.

Ο Γιώργος Μεράντζας, μια από τις εμβληματικές φωνές της μεταπολίτευσης και του πολιτικού τραγουδιού, επανέρχεται μετά από χρόνια στη δισκογραφία μ' ένα προσωπικό άλμπουμ. Το «Ολα είναι εδώ» περιλαμβάνει 6 καινούρια τραγούδια, 6 απρόβλεπτες διασκευές και ένα παραδοσιακό «υστερόγραφο» που κλείνει το άλμπουμ. Τα καινούρια τραγούδια έγραψαν οι Θάνος Μικρούτσικος σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, Διονύσης Τσακνής, Κώστας Λειβαδάς σε στίχους Θοδωρή Γκόνη και Οδυσσέα Ιωάννου και Dasho Kurti σε στίχους Γιώργου Κατάρα και Αγγελικής Κοτσά. Οι διασκευές είναι σε τραγούδια των Σωκράτη Μάλαμα, Σταύρου Ξαρχάκου, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, Zulfu Livaneli και Θάνου Μικρούτσικου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ