Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάλεψε για τα ιδανικά της εργατικής τάξης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το θάνατο του Γιάννη Στεφανίδη

Για το θάνατο του σ. Γιάννη Στεφανίδη, ζωγράφου της Αντίστασης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Εφυγε από τη ζωή στις 29 του Δεκέμβρη 2010, σε ηλικία 91 χρόνων και δημιουργικός ως και την τελευταία του στιγμή, ο κομμουνιστής ζωγράφος - χαράκτης και συγγραφέας, Γιάννης Στεφανίδης.

Ο Γιάννης Στεφανίδης γεννήθηκε το 1919 στην ΕΣΣΔ και ήρθε στην Ελλάδα με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο ζωγράφος της Αντίστασης, καθώς σχεδίασε το σήμα της ΕΠΟΝ και πολλά από τα πιο διαδεδομένα χαρακτικά της περιόδου.

Εγινε μέλος του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της ΕΑΜικής Αντίστασης. Οργανωμένος στην ΕΠΟΝ, είχε σημαντική συνεισφορά στο σχεδιασμό των χαρακτικών που εξυπηρετούσαν την παράνομη διαφωτιστική και προπαγανδιστική δουλειά του λαϊκού κινήματος. Ταυτόχρονα, υπήρξε ένας από τους βασικούς συνεργάτες του ΕΠΟΝίτικου περιοδικού "Νέα Γενιά". Αργότερα, εργάστηκε στην "Ελεύθερη Ελλάδα" και άλλες εφημερίδες ως σκιτσογράφος.

Για την πολιτική του δράση οδηγήθηκε σε μακρόχρονη εξορία στη Μακρόνησο και άλλους τόπους βασανισμού, όπου ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, εμπνεόμενος από θέματα της εξορίας. Μετά την απελευθέρωσή του, παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολήθηκε με τις γραφικές τέχνες καθώς και με εικονογραφήσεις πολλών και σημαντικών βιβλίων, κυρίως παιδικών. Επίσης, ασχολήθηκε με τη μουσική και τη συγγραφή. Πολλά από τα διηγήματά του δημοσιεύθηκαν στον "Ριζοσπάστη".

Συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις εικαστικών.

Για την καλλιτεχνική του εργασία τιμήθηκε και βραβεύθηκε πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς.

Παρέμεινε σε όλη του τη ζωή ένας σεμνός και αφοσιωμένος κομμουνιστής - καλλιτέχνης με τις πράξεις και το έργο του. Η στάση ζωής του τον κατατάσσει στους δημιουργούς που αναπτύχθηκαν μέσα στη φωτιά του αγώνα και πάλεψαν μέχρι το τέλος τους για τα ιδανικά της εργατικής τάξης.

Η σορός του αποτεφρώθηκε και η τέφρα διασκορπίστηκε στις 7 του Γενάρη 2011 στο λιμάνι της Ραφήνας, το αγαπημένο λιμάνι των παιδικών του χρόνων.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ