Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητά επενδύσεις με εχέγγυο τα βάρβαρα μέτρα

Περιοδεία σε χώρες της ΕΕ έχει ξεκινήσει ο Γ. Παπανδρέου για να διαφημίσει τα επιτεύγματα της αντιλαϊκής πολιτικής του

Η κατάργηση των συμβάσεων διαφημίζεται από την κυβέρνηση σαν δέλεαρ στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο για να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο λαός καλείται να δώσει αποφασιστική απάντηση στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της
Η κατάργηση των συμβάσεων διαφημίζεται από την κυβέρνηση σαν δέλεαρ στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο για να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο λαός καλείται να δώσει αποφασιστική απάντηση στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της
Με εχέγγυο το πρόγραμμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με δέλεαρ το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και προπαγανδιστικό μανδύα την πρωτοβουλία του για την έκδοση «ευρωομολόγου», ο Γ. Παπανδρέου ξεκινάει πρόγραμμα επισκέψεων στο εξωτερικό.

Με το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας και Επενδύσεων Χ. Παμπούκη και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνάντηση συζητήθηκε το σχέδιο των «μεγάλων επενδύσεων», σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και το νέο επενδυτικό νόμο.

Σήμερα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Παρίσι, αύριο θα μεταβεί στο Ερζερούμ της Τουρκίας και την επόμενη βδομάδα θα μεταβεί διαδοχικά σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί επίσης τη Γερμανία, την Αγγλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφτεί σκανδιναβικές χώρες και τη Ρωσία.

Με γνώμονα τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, στις επαφές του θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει συμφωνίες για νέες επενδύσεις, ρίχνοντας στο τραπέζι το πρόγραμμα «αποκρατικοποιήσεων» που έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο, αλλά και το νόμο για τις μειώσεις των μισθών που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση.

Θα προβάλει παράλληλα το αίτημα για την έκδοση ευρωομολόγου, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει μέσω δανείων φτηνότερο χρήμα για το ντόπιο κεφάλαιο. Σήμερα, παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού Φρ. Φιγιόν, αλλά και των υπουργών Οικονομίας της Βρετανίας και της Ιταλίας, ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι, με τίτλο: «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός».

Μετά την ομιλία, θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα για την αγορά των έξι φρεγατών τύπου «Φρεμ» από την ελληνική κυβέρνηση. Στο «τραπέζι» θα τεθεί και το ενδιαφέρον γαλλικών πολυεθνικών, τόσο για την είσοδό τους στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όσο και για την εξαγορά του ΟΣΕ και της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Στο πλαίσιο εξάλλου του συνεδρίου, θα υπάρξει στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις «νέες εταιρικές σχέσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν στη Μεσόγειο, ώστε να απελευθερωθούν οι αναπτυξιακές δυνάμεις της περιοχής», με την ελληνική κυβέρνηση να στηρίζει τους γαλλικούς σχεδιασμούς για «αξιοποίηση» των ενεργειακών αποθεμάτων της Μεσογείου.

Στο επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού δε συμπεριλαμβάνεται συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου δεν απέκλειε τελικά να πραγματοποιηθεί.

Ενισχυμένη συναίνεση από τη ΝΔ

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται ο πολυδιαφημισμένος εσωκομματικός ανασχηματισμός στη ΝΔ, ο οποίος υπηρετεί κυρίως λόγους εντυπώσεων και το ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών. Με τις αλλαγές προσώπων που θα κάνει ο Αντ. Σαμαράς σε επίπεδο τομεαρχών, θα επαναβεβαιώσει τη στοχοπροσήλωσή του στη γραμμή της συναίνεσης και στήριξης των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Α. Σαμαράς απέστειλε χτες επιστολή στον πρόεδρο Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, στην οποία υπερθεματίζει υπέρ της άμεσης υιοθέτησης του ευρωομολόγου υποστηρίζοντας ότι «είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση χρέους, όχι μόνο για κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά για την Ευρωζώνη συνολικά».

Το επόμενο διάστημα, η ηγεσία της ΝΔ αναμένεται να δημαγωγήσει και πάνω στα λεγόμενα «εθνικά θέματα», αναδεικνύοντας τις δήθεν «κόκκινες γραμμές» στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στα οποία, όμως, συμπλέει πλήρως με την κυβέρνηση και μόνο διαδικαστικού χαρακτήρα ενστάσεις αρθρώνει, κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ