Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
«Μάννα» για το μεγάλο κεφάλαιο

Αρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου, που προβλέπει την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του κεφαλαίου, στο όνομα των επενδύσεων

Με σταθερό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, ξεκίνησε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νέο «αναπτυξιακό νόμο», ένα νόμο που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερα προνόμια και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της αντιμετώπισης, δήθεν, της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν πριν την κατάθεση του «αναπτυξιακού νόμου» ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι πολλοί περίμεναν το συγκεκριμένο νόμο ως «μάννα εξ ουρανού» και του απέδωσαν σχεδόν μεταφυσικές ιδιότητες, θυμίζοντας την παροιμία ότι «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται», προκειμένου να αντεπεξέλθει στην τρέχουσα οικονομική κρίση.

Το νομοσχέδιο, είπε, αποσκοπεί στο να ενισχύσει τα μεγάλα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ανάπτυξη της οικονομίας με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αλλωστε, όπως είπε, το μεγάλο κεφάλαιο ήταν αυτό που ενισχύθηκε και τα προηγούμενα χρόνια με τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους και την αύξηση του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα ήταν συνεχές.

Το ερώτημα, τόνισε, είναι ανάπτυξη για ποιον και η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι προωθείται η ανάπτυξη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων αλλά για τη με κάθε τρόπο μεγιστοποίηση των κερδών του.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στα όσα διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι μέσω του «αναπτυξιακού νόμου» επιχειρείται η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, υπενθύμισε ότι με ανάλογη επιχειρηματολογία οδηγήθηκε σε συρρίκνωση η αγροτιά της χώρας, ενώ με την επιδίωξη «για εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο δε θα αναπτυχθούν οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, αλλά θα πριμοδοτείται το κεφάλαιο να επενδύει σε άλλες χώρες, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα με τα Βαλκάνια.

Ακόμα και με τη δική σας οικονομική λογική, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, εάν θέλατε ανάπτυξη των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων θα μπορούσατε να μιλάτε για την αγροτική οικονομία (τρόφιμα, ιματισμός, ένδυση), για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όπου οι εφοπλιστές χτίζουν τα πλοία τους στο εξωτερικό, ή για την ενέργεια, τομέα όπου η κυβέρνηση προτιμά τις εισαγόμενες πηγές (φυσικό αέριο) και όχι την αξιοποίηση των εγχώριων.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο, κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει την κλαδική ή την περιφερειακή ανισομετρία, ούτε να χτυπήσει την ανεργία, πολύ δε περισσότερο την τρέχουσα οικονομική κρίση αφού πρόκειται για ένα νόμο που είναι στην ουσία κρατική ρύθμιση προκειμένου να δοθούν σκανδαλώδεις επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής, Σ. Καλογιάννης, επιφυλάχθηκε για την τελική θέση του κόμματός του πάνω στο νομοσχέδιο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κατάργησε τον «επιτυχή» επενδυτικό νόμο των κυβερνήσεων της ΝΔ, ενώ και από τον ΛΑ.Ο.Σ. ο Α. Χρυσανθακόπουλος επιφυλάχθηκε για την τελική του στάση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις και το κόμμα του ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση. Αντίθετη με το νομοσχέδιο δήλωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Πασχαλίδου, ζητώντας μεταξύ άλλων τη θέσπιση αξιόπιστου πλαισίου ελέγχου.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, είπε ότι σε αυτό περιέχονται διατάξεις που εγγυώνται τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων οι οποίες θα είναι «καινοτόμες και ποιοτικές». Οπως ανέφερε, στόχος του υπουργείου είναι στις 15 Μάρτη να εγκριθούν τα πρώτα επενδυτικά σχέδια του «αναπτυξιακού νόμου» και η επιδίωξη είναι μέσα στο 2011 να εγκριθούν επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ. Κατά τον υπουργό στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει «ούτε μια φωτογραφική διάταξη» και αυτό είναι «πολύ γενναίο για τους νέους» αφού θέτει ως στόχο στα πλαίσια της «νεανικής επιχειρηματικότητας» να δημιουργηθούν 50.000 επιχειρήσεις τα επόμενα δύο χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ