Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Ακόμα πιο επιθετικοί από το νέο χρόνο

Δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο προετοιμάζουν το έδαφος για νέα βάρβαρα μέτρα το 2011

Το εργατικό λαϊκό κίνημα καλείται το 2011 να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση της συγκρότησης της λαϊκής συμμαχίας ενάντια στον πόλεμο κυβέρνησης - πλουτοκρατίας
Το εργατικό λαϊκό κίνημα καλείται το 2011 να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση της συγκρότησης της λαϊκής συμμαχίας ενάντια στον πόλεμο κυβέρνησης - πλουτοκρατίας
Νέα μέτρα περικοπής εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και εκτίναξη της ανεργίας προβλέπουν κυνικά οι οικονομολόγοι για την Ελλάδα το 2011, ομολογώντας ταυτόχρονα ότι η επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει τέλος.

«Το 2011 περιμένουν τους Ελληνες νέες περικοπές. Μισθολογικές περικοπές στο Δημόσιο, αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης και πάγωμα των μισθών στην οικονομία» σημειώνει σε ρεπορτάζ της η «Frankfurter Rundshau», αναρωτώμενη με νόημα: «Θα αποδώσουν όμως όλες αυτές οι στερήσεις;».

«Το πρόγραμμα είναι περισσότερο αυστηρό από όσο αντέχει η χώρα και με αποτελέσματα πολύ μακροπρόθεσμα. Ακόμη κι αν όλα έχουν τελικά καλή έκβαση, τα επόμενα δύο χρόνια η ανεργία θα ανέβει αισθητά, όπως και το χρέος (...) Και με όλα αυτά οι Ελληνες θα αναρωτηθούν σε ένα - δύο χρόνια (...) αν είναι σκόπιμη η παραμονή στη ζώνη του ευρώ».

Τα παραπάνω δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ο Γερμανός οικονομολόγος, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας εκ των πέντε «σοφών» της γερμανικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, εκφράζει ανησυχία και για τη μελλοντική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι «είναι αδύνατο να φανταστώ τη Γερμανία ως νησίδα ευδαιμονίας μέσα σε έναν κόσμο με οικονομικά προβλήματα και μόνη αχτίδα φωτός την Ασία και τη Βραζιλία».

Παράλληλα, παίρνοντας θέση στο θέμα της διαχείρισης της κρίσης από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας, ο Π. Μπόφινγκερ σημειώνει ότι «τα ευρωομόλογα είναι μια καλή λύση, που θα αποδέσμευε την ευρωζώνη από τις πιέσεις των χρηματαγορών (...) Το ερώτημα είναι τι κοστίζει όλο αυτό. Ο υπολογισμός των 17 δισ. ευρώ που έκανε η γερμανική κυβέρνηση είναι πρόχειρος και βασίζεται στο ότι σε ορισμένες χώρες τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι υψηλά (...) Τα ευρωομόλογα αποτελούν τη μοναδική δυνατότητα να κρατηθεί σταθερή η ευρωζώνη τα επόμενα δύο χρόνια».

Παράλληλα, από μερίδα των αναλυτών εκφράζονται φόβοι για επέκταση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, εξαιτίας της στενής σύνδεσης της οικονομίας της χώρας με την ελληνική.

Στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» σημειώνεται ότι «οι συναλλαγές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είναι σχεδόν δυόμισι φορές υψηλότερες από τη συνολική οικονομική απόδοση της Κύπρου, ενώ το 22% των εξαγωγών της έχουν επίσης αποδέκτη την Ελλάδα (...) Μόνο φέτος μεταφέρθηκαν ελληνικά κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ από την Ελλάδα στην Κύπρο (...) Πέραν τούτου οι κυπριακές τράπεζες έχουν αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τι αξία θα έχουν αυτά τα ομόλογα, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της ουδείς γνωρίζει».

Μαίνονται οι αντιθέσεις

Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μερίδων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου αποκαλύπτονται και στις αντιπαραθέσεις που δίνουν και παίρνουν για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης και τα ευρωομόλογα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, φέρεται να προειδοποίησε Γαλλία και Γερμανία ότι «θα καταστρέψετε το ευρώ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τρισέ κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ότι «δεν αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», εκτιμώντας ότι η συμμετοχή ιδιωτών στο μόνιμο μηχανισμό που τελικά υιοθέτησε η ΕΕ για μετά το 2013, θα υπέσκαπτε τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για τη συμμετοχή ιδιωτών στο μηχανισμό δανειοδότησης αύξησε την πίεση στην ΕΕ στην κατεύθυνση της στενότερης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας, θέμα που αντανακλάται και στη συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ