ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Ο «κυβερνοπόλεμος» συνεχίζει να μαίνεται καθώς οι αποκαλούμενοι «χάκερ-ακτιβιστές» δηλώνουν ότι επόμενος στόχος τους θα είναι η βρετανική κυβέρνηση, καθώς ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ συνελήφθη και θα κρατείται μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου οπότε θα γίνει και η δεύτερη ακρόαση για το ένταλμα σύλληψης και έκδοσης των σουηδικών αρχών για «σεξουαλικά εγκλήματα». Επιθέσεις ήδη πραγματοποιήθηκαν όμως, εκτός μεγάλων εταιρειών όπως η Visa Mastercard αλλά και τραπεζών, χθες στους ιστότοπους της αστυνομίας και της εισαγγελίας της Ολλανδίας, επιθέσεις προφανώς ως αντίποινα στη σύλληψη ενός 16χρονου για τη συμμετοχή του στις «κυβερνοεπιθέσεις των οπαδών του Wikileaks». Στην Αυστραλία μερικές εκατοντάδες διαδήλωσαν ενάντια στη δίωξη του Ασάντζ.
Την ίδια στιγμή το Wikileaks συνεχίζει τις δημοσιοποιήσεις. Τα νέα τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταδεικνύουν πως η τεράστια φαρμακοβιομηχανία Pfizer προσέλαβε ερευνητές για να αναζητήσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν δωροδοκία γενικού εισαγγελέα της Νιγηρίας, προκειμένου να τον «πείσει» να σταματήσει τις νομικές διώξεις κατά της Pfizer η οποία είχε μηνυθεί από τις νιγηριανές πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές, οι οποίες υποστήριζαν ότι τα παιδιά έχουν υποστεί ζημία από το νέο αντιβιοτικό Trovan, κατά τη διάρκεια δίκης, η οποία έλαβε χώρα στη μέση μιας επιδημίας μηνιγγίτιδας πρωτοφανούς κλίμακας στο Kano στα βόρεια της Νιγηρίας το 1996 . Οπως ήταν αναμενόμενο η έκβαση της δίκης ήταν διακανονισμός μεταξύ της πολυεθνικής και της τοπικής κυβέρνησης του Κάνο.
Αλλα τηλεγραφήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι η Κίνα χάνει την υπομονή της με την αποτυχία του βιρμανικού καθεστώτος για μεταρρύθμιση, και αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ φοβούνται πως η Ευρώπη θα λουφάξει από την πίεση στη Σερβία για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Επιπλέον, μαρτυρίες από τα διπλωματικά έγγραφα οδηγούν στην υπόθεση ότι η Βιρμανία επιχειρεί να στήσει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο, με τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας.
Αλλα διπλωματικά έγγραφα καταγράφουν επίσης τις αρνητικές εκτιμήσεις του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών Κέβιν Ραντ για τη συνεισφορά των Γερμανών και των Γάλλων στον πόλεμο του Αφγανιστάν αλλά και ότι η Μοζαμβίκη έχει γίνει σημαντικό κέντρο διακίνησης ναρκωτικών στην Αφρική, με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους να χρηματίζονται για να παραβλέπουν το παράνομο εμπόριο, αναφέρουν τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα.
Τη θέση ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να προβεί σε ορισμένες υποχωρήσεις, όπως στο ζήτημα της ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων, αλλά έχει λογικά επιχειρήματα σε άλλα ζητήματα, όπως η γλώσσα και ο ορισμός της υπηκοότητας, διατύπωσε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον, όπως προκύπτει από έγγραφο, με τη διαβάθμιση «εμπιστευτικό», της αμερικανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη. Ο Γκόρντον, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, προέβη σε αυτές τις επισημάνσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκπροσώπους των χωρών-μελών της, στη Στοκχόλμη, στις 3 Ιουλίου 2009.
Τέλος, διπλωματικό τηλεγράφημα από το γραφείο αμερικανικών συμφερόντων -τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Κούβα- του Φεβρουαρίου του 2010, αναφέρει ότι «η οικονομική κατάσταση της χώρας μπορεί να αποδειχθεί μοιραία» και ο κίνδυνος «κατάρρευσης της οικονομίας μέσα στο 2011», «άποψη» που διατύπωσαν και άλλοι διπλωμάτες συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας καθώς η Κούβα έχει αργήσει πολύ να προωθήσει «μεταρρυθμίσεις». Πρόκειται για «στοιχεία» που «συλλέχθηκαν» κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας που πραγματοποιήθηκε από το διευθύνοντα οικονομικό σύμβουλο του γραφείου αμερικανικών συμφερόντων με διπλωμάτες από ορισμένους από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Κούβας, όπως η Κίνα, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Ιταλία, καθώς επίσης η Γαλλία και η Ιαπωνία. Το διπλωματικό έγγραφο, μάλιστα σημειώνει την «ιδιαίτερη ενόχληση» του Κινέζου διπλωμάτη «με την εμμονή της Κούβας να διατηρεί τον έλεγχο και την πλειοψηφία οποιασδήποτε επιχείρησης».