Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
AΪΤΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Λαϊκές διαδηλώσεις οργής

Καταγγέλλουν τη νοθεία και την ανυπαρξία μέτρων για την επιδημία της χολέρας που θερίζει

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις του αϊτινού λαού
Από τις χτεσινές διαδηλώσεις του αϊτινού λαού
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Οι πληγές από το σεισμό της 12ης του Γενάρη πυορροούν ολοένα και περισσότερο καθώς η επιδημία χολέρας αποδεκατίζει τον ήδη λαβωμένο εξαθλιωμένο λαό της Αϊτής. Οι προειδοποιήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, περί 650.000 κρουσμάτων σε ένα εξάμηνο μάλλον φαντάζουν «μετριοπαθείς». Οι νεκροί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 7ης Δεκέμβρη έφτασαν τους 2.120, δηλαδή 107 νεκροί σε μία ημέρα! Τα κρούσματα επισήμως είναι 93.222. Ομως, τα επίσημα στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές της Αϊτής αμφισβητούνται ακόμη και από αξιωματούχους του ΟΗΕ, καθώς θεωρείται ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σε αυτήν την επίγεια κόλαση ο απερχόμενος πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ, αργά την Τρίτη, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εκλογών της 28ης Νοέμβρη. Πρόκειται για μερικά αποτελέσματα καθώς τα τελικά θα ανακοινωθούν στις 20 Δεκέμβρη και σύμφωνα με αυτά η πρώην πρώτη κυρία της Αϊτής Μιρλάντ Μανιγκάτ προηγείται καθώς συγκέντρωσε το 31,37% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Ουνιτέ Ζιντ Σελεστάν το 22,48% και θα αναμετρηθούν, όπως όλα δείχνουν στο δεύτερο γύρο στις 16 Γενάρη. Οι συγκεντρώσεις ενάντια στην ευρύτατη νοθεία και οι διαμαρτυρίες, που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς, αλλά και σε άλλες πόλεις συνεχίστηκαν και χτες. Στις συγκρούσεις διαδηλωτών και ενόπλων φρουρών υπάρχουν φήμες για ένα νεκρό.

Οι εκκλήσεις της κατοχικής δύναμης του ΟΗΕ («Δύναμη για τη σταθεροποίηση της Αϊτής» MINUSTAH) προς τους Αϊτινούς να «μείνουν ψύχραιμοι» έπεσαν στο κενό, ενώ και τα γραφεία της βρέθηκαν στο στόχαστρο των διαδηλωτών πράγμα αναμενόμενο δεδομένης της αντίθεσης του αϊτινού λαού στην παρουσία της «Minustah», που σημαίνει απλώς καταστολή. Επίσης λόγω της ευθύνης που φέρει για την επιδημία της χολέρας καθώς η εστία μόλυνσης εντοπίστηκε στο στρατόπεδο των Νεπαλέζων κυανόκρανων, που βρίσκεται στο Μιρεμπαλέ, κοντά στον ποταμό Αρτιμπονίτ. «Το σημείο εκκίνησης εντοπίστηκε με μεγάλη ακρίβεια», σημείωσε πηγή στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενη στα συμπεράσματα της έκθεσης του Γάλλου επιδημιολόγου καθηγητή Ρενό Πιαρού, που εστάλη σε αποστολή στην Αϊτή κατόπιν σχετικού αιτήματος του αϊτινού υπουργείου Υγείας.

Δεδομένου, επίσης, ότι ο ρόλος της κατοχικής δύναμης του ΟΗΕ ήταν κομβικός όσον αφορά στη διεξαγωγή, κυρίως δε στην επίτευξη ενός «επιθυμητού» αποτελέσματος των εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Minustah» παρενέβη άμεσα στη διαδικασία με την ανοικτή υποστήριξη προς τον Ζιστ Σελεστάν. Η ανοικτή παρέμβασή της μάλλον έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα δεδομένης της λαϊκής αντίθεσης στην κατοχική παρουσία της. Εξάλλου, μέσα από τα διπλωματικά τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποιεί η ιστοσελίδα Wikileaks, η αντίθεση του αϊτινού λαού, αλλά και οι εσωτερικές έριδες εντός της κατοχικής δύναμης έχουν εξασθενήσει τη στήριξη προς τη Βραζιλία που ηγείται της «Minustah». Βασικό σημείο τριβής είναι η «απροθυμία» της Βραζιλίας να φανεί αντάξια του ηγετικού της ρόλου σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, που έχει «μόνιμη επωδό ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και στρατηγική εξόδου»... Κατά τους Αμερικανούς η Βραζιλία εξακολουθεί να διατηρεί την ηγεσία της «Minustah» μόνο για την επίτευξη του «διεθνούς στόχου» που με εμμονή προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών Σέλσο Αμορίμ για την «εξασφάλιση μιας μόνιμης θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ΟΗΕ αποποιείται των ευθυνών για τη χολέρα(2013-02-23 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις κατά της κατοχής(2011-09-07 00:00:00.0)
Η χολέρα εξακολουθεί να θερίζει(2011-07-22 00:00:00.0)
Μετεκλογικό πανδαιμόνιο εν μέσω επιδημίας χολέρας(2010-12-02 00:00:00.0)
Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς(2010-11-26 00:00:00.0)
Σαν φωτιά εξαπλώνεται η χολέρα(2010-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ