Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Κτήμα Τατοΐου πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία

Ανακοίνωση με αφορμή την ίδρυση ιδιωτικού φορέα, που θα αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση ενός αναντικατάστατου πνεύμονα για το λαό της Αττικής

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ στο Κτήμα Τατοΐου, με αίτημα να αποδοθεί στο λαό
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ στο Κτήμα Τατοΐου, με αίτημα να αποδοθεί στο λαό
Σε ανακοίνωση για τις εξελίξεις σχετικά με το Κτήμα Τατοΐου η Νομαρχιακή Επιτροπή Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει:

«Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον αθηναϊκό και τοπικό Τύπο σχετικά με την τύχη του Κτήματος Τατοΐου. Μάλιστα, εμφανίστηκε και ένας "φορέας πολιτών" με την ονομασία "Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου", ο οποίος διοργάνωσε και σχετική εκδήλωση, με στόχο, όπως αναφέρει, "να ενισχυθεί η, μέχρι τώρα ανεπαρκής, προσπάθεια της πολιτείας να προστατέψει, να αποκαταστήσει και να αξιοποιήσει το Κτήμα και να το αποδώσει στο κοινό ως ένα χώρο αναψυχής και πολιτισμού, από τους ωραιότερους στη χώρα μας".

Για το σκοπό αυτό ο εν λόγω "φορέας" θα αναλάβει "να βρει χρήματα από ιδιώτες (...) και θα συνεργαστεί με το υπουργείο Πολιτισμού (...) ώστε να είναι συνοδοιπόροι σε αυτήν την προσπάθεια", όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Σε σχέση με όλα τα παραπάνω, θα θέλαμε, για άλλη μια φορά, να επισημάνουμε τα εξής:

Το Κτήμα Τατοΐου, συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων, αποτελεί μέρος του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Ο ελληνικός λαός το χρυσοπλήρωσε στον Γλίξμπουργκ, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, 13.500.000 ευρώ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν εγκαταλείψει το Κτήμα Τατοΐου ΣΚΟΠΙΜΑ γιατί θέλουν να το παραδώσουν σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους για εμπορική εκμετάλλευση. Σε αυτά τα πλαίσια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν προωθήσει μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις που παραδίδουν τον Εθνικό Δρυμό και το Κτήμα Τατοΐου σε εμπορευματική εκμετάλλευση.

Αρχικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, προετοίμασε σχέδιο ΠΔ που προέβλεπε και τυπικά την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και την παράδοσή του - μαζί με το Κτήμα Τατοΐου - στην εμπορευματική εκμετάλλευση.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε το ΠΔ το οποίο θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη δόμησης σε ορισμένα τμήματα του Εθνικού Δρυμού, αλλά και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ για το Κτήμα Τατοΐου προβλέπει τον τεμαχισμό του. Προβλέπει ακόμα τη χρήση του πρώην ανακτόρου για μουσείο, χώρους φιλοξενίας προσωπικοτήτων, συνεδρίων, συμποσίων, εκθέσεων και σειρά άλλων δραστηριοτήτων "υψηλού" και συνεδριακού τουρισμού.

Ο ρόλος των ΜΚΟ και της τοπικής διοίκησης

Σε αυτά τα πλαίσια ιδρύθηκε και ιδιωτικός Φορέας Διαχείρισης του Κτήματος Τατοΐου (ΝΠΙΔ), ο οποίος αναλαμβάνει τη συνολική διαχείριση του κτήματος και φυσικά "την οικονομική διαχείριση προκειμένου η συντήρηση του Πάρκου, των κτιρίων και των εγκαταστάσεων να εξασφαλίζεται από τα έσοδα όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων".

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες αυτές τις εγκληματικές ενέργειες όλοι οι, δήθεν, "οικολογικά ευαίσθητοι" (ΜΚΟ όπως η WWF, ο ΣΚΑΪ κτλ.) δεν έβγαλαν άχνα.

Αποδεικνύεται ότι όλοι αυτοί οι "φορείς διαχείρισης", οι "μη κερδοσκοπικές εταιρείες", οι ΜΚΟ, τα "οικολογικά ευαίσθητα" κανάλια των εφοπλιστών αποτελούν εργαλεία υλοποίησης των εγκληματικών σχεδίων που έχουν κυβερνήσεις και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης στους ορεινούς όγκους της Αττικής.

Γι' αυτό και έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια όλοι αυτοί οι ιδιωτικοί φορείς, πάντα με "οικολογικό" μανδύα, με προτάσεις "αξιοποίησης" του Κτήματος, δηλαδή παράδοσής του σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Διεκδικούν και αυτοί κομμάτι της διαχείρισης ώστε να μπορούν να παζαρεύουν αυτό το τεράστιο φιλέτο.

Τέτοιο ρόλο (κρίκο στην ιδιωτικοποίηση) θα παίξει και η τοπική διοίκηση, στα πλαίσια του "Καλλικράτη", με τις αρμοδιότητες που θα αναλάβει. Δεν είναι τυχαία, επίσης, η συμφωνία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα σχέδια, ο οποίος δε χάνει ευκαιρία για να συγχαίρει όλες αυτές τις οργανώσεις για "τα ρεαλιστικά αυτοχρηματοδοτούμενα σχέδιά τους για την αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου". Καθόλου τυχαία, επίσης, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την ίδια ορολογία με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας 42.000 στρέμματα παρθένου δάσους ...ως περιαστικό πάρκο!!!

Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του

Οι πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας για ποιότητα ζωής, η πραγματική προστασία των δασικών εκτάσεων και των ορεινών όγκων της Αττικής απαιτούν ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια. Απαιτείται μια άλλη πολιτική, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες:

  • Θα αντιμετωπίζει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις ως λαϊκή περιουσία - κοινωνικό αγαθό.
  • Θα εξασφαλίζει τον κεντρικό σχεδιασμό, θα μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία όλες τις μεγάλες εκτάσεις σε βουνά και δάση, θα καταργήσει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης.

Σε αυτά τα πλαίσια απαιτείται η συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας, με Δασική Υπηρεσία πλήρως εξασφαλισμένη από τον κρατικό προϋπολογισμό και στελέχωση με μόνιμο επιστημονικό, τεχνολογικό και εργατοτεχνικό προσωπικό και όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Το Κτήμα Τατοΐου πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία, όπως και ολόκληρος ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας, και να αποτελεί ανάσα ζωής ΔΩΡΕΑΝ, με ελεύθερη πρόσβαση για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Η διαμόρφωση των όποιων αναγκαίων υποδομών να γίνει με ευθύνη του κράτους και αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση. Μοναδικό κριτήριο οι λαϊκές ανάγκες για ψυχαγωγία και αναψυχή.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να επαγρυπνούν για τα εγκληματικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζεται για αγοραία «αξιοποίηση»(2012-10-24 00:00:00.0)
Προκαλεί η κυβέρνηση(2008-07-25 00:00:00.0)
Ούτε σπιθαμή γης στην εμπορευματοποίηση!(2007-07-24 00:00:00.0)
«Ανοιχτό» το θέμα της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης(2007-06-08 00:00:00.0)
Την Κυριακή η συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στο ξεπούλημα(2007-06-01 00:00:00.0)
Οι «μεσίτες»...(2006-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ