Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Οριστική ταφόπλακα στις συμβάσεις

Αποκαλύπτονται το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι της κυβέρνησης και οι βρώμικοι στόχοι σε βάρος των εργαζομένων

Την καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων αντί των κλαδικών, που θα επιφέρει δραστική μείωση των μισθών, ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι το Μάρτη και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνη.

Μετά το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι που έστησαν οι κυβερνώντες τις προηγούμενες μέρες περί δήθεν «σκληρών διαπραγματεύσεων» με την τρόικα, ετοιμάζονται να νομοθετήσουν τη δραστική μείωση των μισθών, όπως ακριβώς είχαν συμφωνήσει βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου, μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, αλλά και των ομοιοεπαγγελματικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με την υπουργό Εργασίας, Λ. Κατσέλη. Μόλις δύο μέρες μετά τη ...«δυσφορία» του πρωθυπουργού για το άρθρο της υπουργού στο «Βήμα», με το οποίο δήθεν «διαφωνούσε» με τις «υποδείξεις» της τρόικας, η κυβέρνηση κατέληξε στην άμεση προώθηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου.

Ωστόσο και χτες, επιχειρώντας να θολώσει τα νερά η Λ. Κατσέλη, πριν τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό ισχυριζόταν ότι «στο αρχικό κείμενο (σ.σ. του επικαιροποιημένου μνημονίου ή μνημονίου 3) αναφερόταν ότι η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων θα γίνεται χωρίς περιορισμούς, ενώ τώρα λέει χωρίς αναίτιους περιορισμούς»! Αυτό, υποστήριξε η υπουργός, «μας δίνει τη δυνατότητα σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους να φέρουμε νομοσχέδιο που θα προσδιορίζει τους όρους». Ενα νομοσχέδιο που θα είναι κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν να έρθει νωρίτερα στη Βουλή, μέχρι το Μάρτη.

Την ίδια στιγμή παραμένει στο ακέραιο η πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου να καταργηθεί η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλα τα μέλη των οργανώσεων που δε συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση και στη σύναψη κάποιας συλλογικής σύμβασης. Αυτή η παράμετρος είναι ένας ακόμα τρόπος υπονόμευσης των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, αφού όσοι εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση δε θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν οποιαδήποτε σύμβαση.

Η υπουργός, εντείνοντας τον εμπαιγμό των εργαζομένων και σε μια προσπάθεια να κρύψει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, παρουσίασε το αντεργατικό έκτρωμα σαν «επιτυχία» των διαπραγματεύσεων. «Αποδεικνύεται ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν έχει διακοσμητικό ρόλο αλλά διαπραγματεύεται προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Το νέο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσπίσει τους όρους βάσει των οποίων θα γίνει απόκλιση των επιχειρησιακών από τις κλαδικές συμβάσεις. Στη διαπραγμάτευση η μάχη γίνεται και για τις λέξεις», ισχυρίστηκε προκλητικά η Λ. Κατσέλη προκαλώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Κάλπικο το «όχι» της ΓΣΕΕ

Κάλπικο «όχι» στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, για τις εντυπώσεις, λέει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που συνεχίζει να ζεσταίνει την πλάτη της κυβέρνησης. Με χτεσινή της ανακοίνωση ρίχνει όλη την πολιτική ευθύνη στην τρόικα, αθωώνοντας την κυβέρνηση, και επικαλείται και τη διαφωνία εργοδοτικών οργανώσεων - πλην του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών - για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων! Ωστόσο, τόσο η ΓΣΕΕ όσο και μερίδα των μεγαλοεργοδοτών αυτό που ζητούν είναι να μη γίνει γενικευμένη χρήση των επιχειρησιακών συμβάσεων. «Το ορθό είναι να δοθεί η δυνατότητα - σε επιχειρήσεις που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα - να αποκλίνουν οι όροι της επιχειρησιακής ΣΣ των όρων της κλαδικής ΣΣΕ», λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, με το πρόσχημα να διατηρηθούν η λειτουργία της επιχείρησης και οι θέσεις εργασίας.

Καταρχήν είναι προφανές ότι η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων δεν πρόκειται να γίνει «κατά περίπτωση» και όλες οι επιχειρήσεις θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν αυτό το προνόμιο για να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης. Επιπλέον, το επιχείρημα ότι αν οι εργαζόμενοι δεχτούν να εργάζονται με εξευτελιστικούς όρους δε θα απολυθούν, ούτε θα κλείσει η επιχείρηση, έχει διαψευστεί επανειλημμένα στην πράξη. Ωστόσο, οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στη ΓΣΕΕ διαρκώς το χρησιμοποιούν για να υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις - «αδειανό πουκάμισο» για τους εργαζόμενους. Σε βάρος των εργαζομένων αξιοποιούν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ και τον κίνδυνο κατάργησης των κλαδικών ΣΣ. Σε μια σειρά κλάδους - όπως π.χ. στο φάρμακο - αυτό που προτάσσουν αυτές οι δυνάμεις είναι η υπογραφή μηδενικών αυξήσεων, προκειμένου να διαφυλαχτεί η κλαδική ΣΣ!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ