Κυριακή 14 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ
Στρατηγικές συμφωνίες σε οικονομία και «τρομοκρατία»

Ιδιαίτερα κερδοφόρα για το κεφάλαιο των ΗΠΑ, η επίσκεψη Ομπάμα στην Ινδία

Από τις διαδηλώσεις που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές της Ινδίας κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού
Από τις διαδηλώσεις που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές της Ινδίας κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού
Ενίσχυση των δεσμών ΗΠΑ και Ινδίας με προίκα συμφωνίες δισεκατομμυρίων απέδωσε η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στο Νέο Δελχί, σε μία εποχή που η Ουάσιγκτον αναζητά λύσεις εξόδου από την καπιταλιστική κρίση. Σημαντική θέση στην ατζέντα των συνομιλιών είχαν και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Ινδία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, λόγω των συνόρων της με το Πακιστάν, που σταδιακά καθίσταται ο επόμενος στόχος των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, που θεωρούν ότι η επέκταση του πολέμου θα δώσει διέξοδο στο τέλμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, χτυπώντας τους Ταλιμπάν στα κρησφύγετά τους.

Η Ινδία, αναδεικνύεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, καταλαμβάνοντας τη δέκατη θέση στις μεγαλύτερες οικονομίες το 2009, ενώ ταυτόχρονα η αδυναμία επιβίωσης για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας ξεπερνά τα όρια. Η «παγκόσμια δύναμη», όπως τη χαρακτήρισε ο Μπ. Ομπάμα στο πρόσφατο ταξίδι του, παρουσιάζει σταθερά τα μεγαλύτερα ποσοστά υποσιτισμού στον πλανήτη, ενώ η κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινγκχ, κάνει λόγο για σειρά επιτυχιών στις επενδύσεις και τις οικονομικές συμφωνίες φυσικά προς όφελος της πλουτοκρατίας. Χαρακτηριστικές ήταν οι μεγάλες διαδηλώσεις τον περασμένο Μάη, που οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους στο δρόμο, προκειμένου να καταγγείλουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που γυρνά την πλάτη στα λαϊκά στρώματα, αυξάνοντας συνεχώς τους φόρους και τις τιμές των καυσίμων, παρασύροντας έτσι τον πληθωρισμό και καθιστώντας δυσκολότερη την επιβίωση του λαού.

Οικονομικές συμφωνίες

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη χώρα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ασιατικής περιοδείας του στην αναζήτηση διεξόδων για την αμερικανική οικονομία, είχε δύο σκέλη: τις οικονομικές συμφωνίες και την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», με αιχμή το Πακιστάν.

Στο οικονομικό πεδίο, οι συμφωνίες της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξασφάλισαν οι ΗΠΑ προσδοκούν να «σώσουν» μέσω αυτών πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας στο έδαφός τους. Στις εν λόγω συμφωνίες περιλαμβάνονται αυτή της Boeing με την Ινδική Πολεμική Αεροπορία για την αγορά στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών, που ανέρχεται σε 4.1 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να συντηρήσει 22.160 υπαλλήλους, η παραγγελία του επιβατικού αερομεταφορέα Spicejet για 33 αεροσκάφη Boeing 737, ύψους 2.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και το συμβόλαιο της General Electric με την ινδική εταιρεία Reliance Power Limited για προμήθεια και συντήρηση εξοπλισμού, το οποίο ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια δολάρια. Στόχος να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για επενδυτικά κέρδη υπέρ του κεφαλαίου, που αναζητά διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση και η τεράστια αυτή χώρα προσφέρει σειρά ευκαιριών εκμετάλλευσης.

«Αντιτρομοκρατικές συμφωνίες»

Στον τομέα της τρομοϋστερίας ο Μπ. Ομπάμα έδωσε «σταυρό προτίμησης» στην Ινδία, όσον αφορά τον πόλεμο του Αφγανιστάν. Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθέτησε τη στάση της Ινδίας όσον αφορά το Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι δεν κάνει όσα περίμεναν οι ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν. Ενίσχυσε την επιχειρηματολογία του περί «τρομοκρατίας» υπενθυμίζοντας τις επιθέσεις της Βομβάης, δύο χρόνια πριν και υποστήριξε ότι Νέο Δελχί και Ουάσιγκτον εμφανίζονται ενωμένοι στην προσπάθεια για την «ευημερία και ασφάλεια των λαών απέναντι στους εξτρεμιστές». Η Ινδία μπορεί λόγω και της θέσης της να λειτουργήσει σε έναν ιδιαίτερο ρόλο, στην επέκταση του πολεμικού μετώπου στο Πακιστάν, αποτελώντας έναν πολύτιμο σύμμαχο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σε μία περίοδο που οι κατοχικές δυνάμεις εμφανίζονται να αναζητούν επειγόντως δείγματα «επιτυχίας» στην κατοχή του Αφγανιστάν. Το Πακιστάν από την πλευρά του κατηγόρησε τον Μπ. Ομπάμα για τις δηλώσεις του, υπέρ της Ινδίας δείχνοντας δυσαρέσκεια για τις αιχμές που αφέθηκαν εναντίον της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ, η οποία δε δείχνει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ΗΠΑ, κατηγορούμενη ότι εξακολουθεί να επιτρέπει στενές σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τελικά λαμβάνουν πληροφόρηση εκ των έσω, για τις εναντίον τους κινήσεις, ενώ χρηματοδοτούνται και από τον αμερικανικό στρατό...

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό): Ενισχύονται οι πολυεθνικές

Ως ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας Ινδίας - ΗΠΑ, χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της επίσκεψης Ομπάμα στο Νέο Δελχί, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι η ινδική αγορά άνοιξε πλέον στα επενδυτικά και εμπορικά συμφέροντα, υλοποιώντας τους στόχους της Ουάσιγκτον να φέρει την Ινδία σε μία στενότερη στρατιωτική σχέση. Γίνεται ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ αναζητούν διέξοδο στην οικονομία τους μέσω της ινδικής αγοράς. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), στο όνομα της αντιμετώπισης του υποσιτισμού και της αύξησης της αγροτικής παραγωγικότητας προωθήθηκαν συμβόλαια για εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, όπως η MONSANTO και η wal-Mart, γεγονός που θα αποδειχθεί καταστροφικό για τους μικρούς αγρότες στην Ινδία και τον ανοργάνωτο μεταποιητικό τομέα. Τα συμβόλαια για τα σιτηρά που κυνηγά η ινδική κυβέρνηση αναμένεται να ενισχύσουν το ρόλο των πολυεθνικών και να αποδώσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στους αγρότες, στους οποίους υπόσχονται μεγαλύτερα κέρδη.

Η αποδοχή ενίσχυσης των στρατηγικών και αμυντικών σχέσεων ΗΠΑ - Ινδίας, ήταν αυτή που έκανε τον Μπ. Ομπάμα να αναγνωρίσει την Ινδία ως παγκόσμια δύναμη οδηγώντας το Νέο Δελχί στην αγορά αμυντικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ, ενώ οι συζητήσεις για την πυρηνική τεχνολογία δεν είναι παρά η συνέχεια των συμφωνιών του προηγούμενου Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκχ, με τις οποίες η Ινδία συναινεί στις κυρώσεις για το Ιράν και παραμένει απαθής όσον αφορά τη δράση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήσεων δε γίνεται καμία αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται από τους Ισραηλινούς στη Γάζα, το εμπάργκο στην Κούβα, ή τη σφαγή εκατοντάδων Ιρακινών κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) υπογραμμίζει ότι η υποστήριξη εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου της ινδικής υποψηφιότητας για τη θέση μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι για να εξυπηρετήσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο στην εξωτερική πολιτική της χώρας που ήδη κηδεμονεύει η Ουάσιγκτον. Αντίθετο δηλώνει το Κόμμα και στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά την ιμπεριαλιστική επίθεση στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η ανακοίνωση του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), όσον αφορά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ινδία, υπογραμμίζει ότι η συνεργασία που παρουσιάζεται ως σχέση ισότητας, στην πραγματικότητα υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗαΠΑ και του κεφαλαίου και όχι του ινδικού λαού.

Η ινδική κυβέρνηση απέδειξε για ακόμα μία φορά περίτρανα την αδιαφορία της για το λαό, συνηγορώντας στην μεγαλύτερη εξαθλίωσή του, υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου. Συντηρώντας τις εθνοτικές διαφορές καταφέρνει να κρατήσει το λαό διχασμένο και διασπασμένο, αποπροσανατολίζοντάς τον από τα πραγματικά του προβλήματα.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ