Κυριακή 14 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να μη μείνει μετέωρο το βήμα του πρώτου γύρου

«Ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών πρέπει να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα, μια νέα αρχή για την ανασύνταξη του κινήματος, την αντεπίθεση. Η ΚΕ συνιστά λευκό ή άκυρο και στην περίπτωση που στο δεύτερο γύρο υπάρχει εκπρόσωπος άλλων πολιτικών δυνάμεων ή δήθεν ανεξάρτητοι, που με την πολιτική και τη στάση τους στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική, παρεμβάλλουν εμπόδια και αναχώματα στο ριζοσπαστισμό. Η θητεία των δυνάμεων αυτών και των στελεχών τους στα όργανα των νομαρχιών και των δήμων έως τώρα, είτε με το μανδύα του αντάρτη είτε του ανεξάρτητου, δε δίνει καμιά εγγύηση απειθαρχίας και αντίστασης στις αντιλαϊκές επιλογές του "Καλλικράτη"» (από την Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον πρώτο γύρο των εκλογών).

Το ΚΚΕ απευθύνεται μ' αυτήν την κρυστάλλινη θέση, διατυπωμένη πολύ πριν τις 7 του Νοέμβρη, στους χιλιάδες ανθρώπους του μόχθου που έκαναν το βήμα, ξεπέρασαν εμπόδια, αναχώματα και διλήμματα και έριξαν στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Απευθύνεται και σε όλους τους άλλους που δε συναντήθηκαν μαζί του στην κάλπη, καλώντας τους σήμερα, στο δεύτερο γύρο, να κάνουν το βήμα του απεγκλωβισμού απ' το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα άλλα κόμματα - στυλοβάτες του συστήματος, συγχρόνως βήμα συνάντησης με το ΚΚΕ στους αγώνες. Να καταδικάσουν με λευκό ή άκυρο τους συνδυασμούς που στηρίζονται απ' αυτά και που δεσμεύονται για την υλοποίηση μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής, με μέτρα και βάρβαρες ανατροπές εντός και εκτός μνημονίου.

Στη θέση αυτή του ΚΚΕ, αποτυπώνεται η συνέπεια που διακρίνει τη στάση και τη δράση του. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιπαρατέθηκε και αντιπάλεψε τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των αναχωμάτων στον πρώτο γύρο, συνεχίζει να το κάνει και τώρα, δίχως μισόλογα και υπεκφυγές.

Ενόψει του σημερινού δεύτερου γύρου, όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, κατέβαλαν και συνεχίζουν κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσουν λαϊκές δυνάμεις εγκλωβισμένες στην πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, αλλά και να επαναφέρουν στην αυλή του δικομματισμού όσους έκαναν στον πρώτο γύρο το βήμα του απεγκλωβισμού.

Από αυτή τη σκοπιά, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η προβοκάτσια που εκδηλώθηκε απ' την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του συγκροτήματος Λαμπράκη, ενάντια στο ΚΚΕ, με λασπολογίες περί παρασκηνιακής σύμπραξης με τη ΝΔ. Σαν έτοιμη από καιρό, την προβοκάτσια έσπευσε να τροφοδοτήσει η ΝΔ, με τις ψευδείς δηλώσεις του βουλευτή Π. Καμμένου ότι το κόμμα του στηρίζει τον υποψήφιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Ικαρία. Η ηγεσία της ΝΔ σκόπιμα διατηρεί σιωπή για το συγκεκριμένο θέμα, προσδοκώντας να ωφεληθεί και η ίδια από την προβοκάτσια.

Στο ίδιο αντιΚΚΕ μέτωπο βρέθηκαν πρόθυμα ο ΛΑ.Ο.Σ., η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φ. Κουβέλη, αλλά και η ηγεσία του ΣΥΝ. Η στάση όλων και ο τρόπος με τον οποίο εξέφρασαν τη δεδομένη ανησυχία τους για την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ, είναι ένας επιπλέον λόγος για να μαυριστούν σήμερα οι υποψήφιοι που στηρίζουν σε δήμους και περιφέρειες. Να πεισμώσει ο λαός για τον τρόπο που προσπαθούν να τον σύρουν στην κάλπη για να προσυπογράψει την καταδίκη του. Να ρίξει μαζικά άκυρο και λευκό εκεί όπου δεν υπάρχουν υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Συσφίγγουν τις σχέσεις τους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Η μετεκλογική στάση όλων των κομμάτων πρέπει επίσης να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις σημερινές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ ερμήνευσε την αδιαμφισβήτητη καταδίκη της πολιτικής του σαν «μήνυμα» για τη συνέχισή της, όταν οι απώλειες που κατέγραψε σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2009 ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, παρά τα εκβιαστικά διλήμματα που έθεσε στο λαό.

Αυτά, μάλιστα, «ξεχάστηκαν» μπροστά στο β' γύρο και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης θυμήθηκε ξανά τον αυτοδιοικητικό δήθεν χαρακτήρα των εκλογών, για να γλιτώσει μια νέα, διευρυμένη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής στις κάλπες. Επιχειρώντας να θολώσει τα νερά, να υποβαθμίσει τον πολιτικό χαρακτήρα της μάχης, ισχυρίστηκε στις αρχές της βδομάδας: «Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση το πολιτικό σκέλος των εκλογών αυτών έκλεισε οριστικά χτες το βράδυ. Για μας, την εβδομάδα αυτή, υπάρχουν πλέον μόνον οι αρχές και οι αξίες του "Καλλικράτη"».

Απ' την πλευρά της, η ΝΔ επέμεινε στην «αντιμνημονιακή» δημαγωγία, ψαρεύοντας σε θολά νερά και αποσκοπώντας να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, για να εκτονωθεί αυτή με ανώδυνο για το σύστημα τρόπο. Η πολιτική εξαπάτηση που επιχειρεί η ηγεσία της, φαίνεται κι απ' το γεγονός ότι έχει ήδη ανάψει «πράσινο φως» για παραπέρα «συνεννόηση» με την κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές ανατροπές μέσα κι έξω από το μνημόνιο.

Σε όλους τους τόνους, η ΝΔ δηλώνει τώρα έτοιμη να βάλει πλάτη όχι μόνο με τη μορφή της ψήφισης των νομοσχεδίων, όπως έκανε μέχρι τώρα, αλλά και μιας πιο προωθημένης συνεργασίας με την κυβέρνηση στο όνομα «της σωτηρίας της πατρίδας». «Στόχος μας δεν είναι να κυβερνήσουμε επί ερειπίων. Εμείς θέλουμε να σωθεί ο τόπος», δήλωσε τις προάλλες ο Π. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Εάν υπάρχουν μέτρα, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, για την ανάπτυξη, για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, τέτοια μέτρα θα τα ενισχύσουμε. Αλλά δεν τα βλέπουμε για την ώρα. Και προσπαθούμε να τους υποχρεώσουμε να τα πάρουν».

Δεκανίκια για κάθε χρήση

«Γραμμή» για υπερψήφιση στο δεύτερο γύρο συνδυασμών της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο ΛΑ.Ο.Σ. αποδεικνύοντας ότι είναι ουρά τους και στυλοβάτης της αντιλαϊκής τους πολιτικής. Η στήριξη σε Κακλαμάνη, Μιχαλολιάκο, Γκιουλέκα, Ψωμιάδη (ΝΔ) αλλά και Σγουρό (ΠΑΣΟΚ), συνοδεύτηκε από ένα αντιΚΚΕ παραλήρημα, που δείχνει με τον πιο ωμό τρόπο την ανησυχία των αστικών επιτελείων για την αυξανόμενη απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ.

Δήλωσε ο Α. Γεωργιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή: «Εχει έρθει η ώρα ο αστικός κόσμος της χώρας, όλοι εμείς που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι στην ΕΕ, ότι πρέπει να έχει αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, ότι τέλος πάντων δεν είμαστε, όπως λέει το ΚΚΕ, κατά του καπιταλισμού, εμείς που πιστεύουμε στον καπιταλισμό και στην ελεύθερη αγορά, εμείς που μπορούμε να συνεννοηθούμε εν πάση περιπτώσει στα τελείως βασικά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούμε. Γιατί αν δεν συνεννοηθούμε, το αποτέλεσμα θα είναι σε επόμενες εκλογές να μην είναι το ΚΚΕ στο 14%, αλλά να είναι στο 34 και να μας κυβερνούν οι μπολσεβίκοι».

Σε φτηνές υπεκφυγές κατέφυγε, από την πλευρά της, η ηγεσία του ΣΥΝ, προτρέποντας σε ψήφο κατά συνείδηση και επιβεβαιώνοντας το πόσο ρηχή και καιροσκοπική ήταν η αντιδικομματική ρητορεία με την οποία έφτασε στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης. «Οι ψηφοφόροι μας δεν είναι αγέλη και εμείς τσοπάνης να την κατευθύνουμε» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος, παραμονές του δεύτερου γύρου «ξέχασε» τα μνημόνια, τον «Καλλικράτη» και όλα εκείνα τα οποία έκανε το κόμμα του παντιέρα για να υφαρπάξει λαϊκές ψήφους και σέρβιρε σαν κριτήριο ψήφου στον δεύτερο γύρο «την προσωπικότητα των υποψηφίων».

Τέλος, για τη «Δημοκρατική Αριστερά» δεν υπήρχε κανένα ερωτηματικό ως προς τη στάση της στο δεύτερο γύρο. Οπως στον πρώτο, έτσι και τώρα, «αγκαζέ» με το ΠΑΣΟΚ, στους Δήμους Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Αττικής κι αλλού. Το πρόσθετο που προέκυψε μέσα στη βδομάδα ήταν η προκλητική ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε συλλήβδην όσους αντιπαρατίθενται στις υποψηφιότητες Καμίνη και Μπουτάρη σαν «ένα σύνολο ακροδεξιών επιχειρημάτων» και «κηρυγμάτων μισαλλοδοξίας».


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ