Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
«Μη σύννομη η ανταλλαγή τηλεοπτικών θεμάτων»

Εξώδικο προς τους διευθυντές ειδήσεων των κρατικών και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών

Να σταματήσουν οι ανταλλαγές τηλεοπτικών θεμάτων μεταξύ των σταθμών, οι οποίες από τη μία στερούν εργασιακό αντικείμενο στους τεχνικούς και από την άλλη αποτελούν άλλοθι των καναλαρχών για να περικόψουν μισθούς και να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού, απαιτούν οι τεχνικοί της ιδιωτικής τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, το ΔΣ της Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικών Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) με εξώδικο προς τους διευθυντές ειδήσεων της ΕΡΤ και των ιδιωτικών σταθμών MEGA, ANTENNA, ALTER, ALPHA, STAR και ΣΚΑΪ, το οποίο κοινοποιεί και στο υπουργείο Εργασίας, στη ΓΣΕΕ, στην ΕΙΤΗΣΕΕ (Ενωση ιδιοκτητών) και στο ΕΣΡ, τους καλεί να σταματήσουν κάθε μη σύννομη ανταλλαγή τηλεοπτικών θεμάτων μεταξύ τους.

Η Ενωση των τεχνικών καταγγέλλει ότι επιχειρείται να εδραιωθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς «η μη σύννομη πρακτική της ανταλλαγής τηλεοπτικών θεμάτων τα οποία αν και έχουν καλυφθεί τεχνικά από εργαζόμενους - μέλη μας, χρησιμοποιούνται από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι και δεν αποτελούν εργοδότες τους».

Η ανταλλαγή αυτή των τηλεοπτικών ρεπορτάζ - όπως επισημαίνεται στο εξώδικο - είναι προφανές ότι και στερεί εργασιακό αντικείμενο από τους εργαζόμενους τεχνικούς ενός έκαστου τηλεοπτικού σταθμού και δημιουργεί μέσω της παραβίασης των κείμενων διατάξεων της ισχύουσας Διαιτητικής Απόφασης για τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών - μελών της Ενωσης ένα πρώτης τάξης άλλοθι για περικοπές αποδοχών αλλά και απολύσεις, δηλαδή την απώλεια θέσεων εργασίας σε μια δυσμενέστατη οικονομική και εργασιακή συγκυρία για τους εργαζόμενους ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα. Οπως καταγγέλλει το ΔΣ της Ενωσης, «στις επανειλημμένες δε εκκλήσεις και διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της ΕΤΙΤΑ προς τις διοικήσεις των τηλεοπτικών σταθμών, η απάντηση είναι: "Εμείς τα λέμε αλλά οι διευθυντές ειδήσεων τα κανονίζουν μεταξύ τους"».

Ετσι, όπως σημειώνεται στο εξώδικο, επειδή είναι αυτονόητη και καταστατικά επιβεβλημένη η υποχρέωσή μας για διαρκή προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των τεχνικών - μελών μας: Ουδείς δικαιούται να ανταλλάσσει ή παραχωρεί τη χρήση νόμιμης εργασίας και του αποτελέσματός της η οποία παρέχεται από εργαζόμενο - τεχνικό στον κατά νόμο εργοδότη του. Ρητώς η κείμενη νομοθεσία επιβάλλει δεσμευτικά την αναγραφή των συντελεστών που εργάστηκαν για ένα ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια μετάδοσής του από τα δελτία ειδήσεων και τις κάθε είδους εκπομπές που κάνουν χρήση τους. Η ως άνω πρακτική σε κάθε περίπτωση παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία, έχει δε ως συνέπεια να εμφανίζει τεχνικά δήθεν πλεονάζον προσωπικό με συνέπεια τη διαρκή διακινδύνευση των θέσεων εργασίας των μελών μας. Για τους παραπάνω λόγους το ΔΣ της ΕΤΙΤΑ καλεί τους διευθυντές ειδήσεων των κρατικών και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών να σταματήσουν «πάραυτα την ως άνω μη σύννομη και εξόχως αντισυμβατική αυτή πρακτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ