Τρίτη 9 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Στρατηγικές συνεργασίες

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Καθιερωμένη παγκόσμια δύναμη» και όχι «αναδυόμενη» χαρακτήρισε χτες την Ινδία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, που ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του έχοντας «προίκα» σειρά συμφωνιών δισεκατομμυρίων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χτες είχε συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκχ, μίλησε στο εθνικό Κοινοβούλιο και παρακάθισε σε επίσημο δείπνο, με κύριο θέμα την ενίσχυση των δεσμών για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», την προώθηση των εμπορικών συναλλαγών, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας, σε μία προσπάθεια η Ινδία να γίνει το αντίβαρο της Κίνας, στο πλευρό των ΗΠΑ, με τον Μπ. Ομπάμα να εξασφαλίζει μία τονωτική ένεση για την αμερικανική οικονομία ενώ, όπως υπογράμμισε, η «συνεργασία Ινδίας - ΗΠΑ θα αποτελεί μία σύμπραξη από τις σημαντικότερες του αιώνα». Σε αυτό το πλαίσιο ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε την πλήρη υποστήριξή του στο αίτημα της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου οι ΗΠΑ να αποκτήσουν έναν ακόμα σύμμαχο στα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα.

Ο Μ. Σινγκχ από την πλευρά του χαρακτήρισε ΗΠΑ και Ινδία «ισότιμους εταίρους» στις στρατηγικές σχέσεις.

Χαρακτηριστικός ήταν και ο ελιγμός του Αμερικανού Προέδρου, όσον αφορά το Κασμίρ και τη διαμάχη Ινδίας - Πακιστάν, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο θέμα, καλώντας τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους με συνομιλίες.

Επόμενος σταθμός του Ομπάμα είναι η Ινδονησία και στη συνέχεια η σύνοδος των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, της G20 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Την επίσκεψη Ομπάμα στην Ινδία και τις μεθοδεύσεις που προωθεί για μεγαλύτερο έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας, σε συνδυασμό με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν καταδίκασε με διαδηλώσεις στο Νέο Δελχί, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την προσπάθεια διείσδυσης στην ινδική οικονομία και ελέγχου της πολιτικής ζωής της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ