Κυριακή 7 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φτώχεια, ανεργία, κατασχέσεις κάνουν «θραύση» στην Ισπανία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πάνω από 20% είναι το ποσοστό των Ισπανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Στη σχετική έρευνα αναφέρεται ακόμη ότι ένα στα τρία νοικοκυριά (30,4%) αγωνίζεται να τα καταφέρει οικονομικά στο τέλος κάθε μήνα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζει η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Σημειώνεται ότι φτωχός λογίζεται αυτός που ζει με λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού στην Ισπανία.

ΤΟ 2009 ΤΟ ΜΕΣΟ ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ήταν 25.732 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα (τέλος Σεπτεμβρίου) έχει μειωθεί κατά 2,9%.

Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών στην Ισπανία αποτυπώνεται και στο ποσοστό εκείνων που δεν μπορούν να υπερβούν το όριο της φτώχειας, παρά το γεγονός ότι εργάζονται. Αυτό το ποσοστό ήταν πέρυσι 4,7% και ανέρχεται φέτος σε 7,7%, δηλαδή σημείωσε άνοδο κατά 63%!

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ οικονομία είχε ως αφετηρία τη «φούσκα» των ακινήτων από τα τέλη του 2008 και είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας, η οποία βρίσκεται (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) στο 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεργία αυξήθηκε μέσα στο διάστημα της κρίσης (2009- 2010) από 8% σε 20%, δηλαδή κατά 150%!

Ενας ακόμη δείκτης της οικονομικής ασφυξίας των ισπανικών νοικοκυριών είναι ο αριθμός των κατασχέσεων ακινήτων που σημείωσε νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον οίκο «Moody's», το έτος 2008 έγιναν 126% περισσότερες κατασχέσεις ακινήτων σε σχέση με το 2007, ενώ πέρυσι 59% περισσότερες κατασχέσεις ακινήτων σε σχέση με το 2008.

Οσον αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2010, καταγράφηκαν στη διάρκειά του 27.561 κατασχέσεις ακινήτων από τις ισπανικές τράπεζες, ένα ρεκόρ μετά την εκδήλωση της ύφεσης για την ισπανική οικονομία μετά από το 2007.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ «Moody's», o αριθμός των πραγματικών κατασχέσεων είναι ακόμα υψηλότερος από τον ανακοινωνόμενο από τα αρμόδια τμήματα των ισπανικών πολιτικών δικαστηρίων. Επίσης, διευκρινίζεται από τον ίδιο οίκο ότι σε πολλές περιπτώσεις γίνονται κατασχέσεις περισσότερων ακινήτων του ιδίου ιδιοκτήτη, εξαιτίας δε της οικονομικής δυσπραγίας η κατάσχεση ακινήτου γενικεύθηκε ως τρόπος εξόφλησης μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.

ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ, από το ΔΝΤ έγινε πρόβλεψη πως η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με αρνητικό πρόσημο, με -0,3%, όμως του χρόνου η ανάπτυξη θα κινηθεί αναιμικά μεν, αλλά σε θετικό έδαφος (+0,7%).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ