Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΟ
Νέα πρωτόκολλα για περικοπές

Κουρνιαχτό για να κρύψει τις αντιλαϊκές της μεθοδεύσεις σηκώνει η κυβέρνηση μαζί και τα αστικά ΜΜΕ

«Μέτωπο λαϊκό για να γίνει το φάρμακο κοινωνικό αγαθό» (φωτ. από πρωτομαγιάτικη πορεία)
«Μέτωπο λαϊκό για να γίνει το φάρμακο κοινωνικό αγαθό» (φωτ. από πρωτομαγιάτικη πορεία)
Σε πολιορκητικό κριό για νέες άγριες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, καταλήγει ο θόρυβος που έχουν ξεσηκώσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις ...σπατάλες σε φάρμακα και εξετάσεις, για γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν, ρεμούλες με φάρμακα και άλλα παρόμοια.

Σ' αυτό το πνεύμα εντάσσεται η προχτεσινή διθυραμβική διαφήμιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απ' τον πρωθυπουργό που επισκέφτηκε τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) - ο οποίος εκτός των άλλων έχει αποδειχτεί πρωτοπόρος και στις περικοπές φαρμάκων και απαραίτητων εξετάσεων από κατηγορίες ασθενών όπως οι καρδιοπαθείς και οι διαβητικοί. Οπως είπε χτες σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Γιώργος Κουτρουμάνης, αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, δήλωσε χτες ότι «στον ΟΑΕΕ έχουν περιοριστεί κατά 50% οι συνταγές το τελευταίο εικοσαήμερο, ενώ κατά 47% η φαρμακευτική δαπάνη». Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επισκεπτόταν το υπουργείο Οικονομικών όπου επαναβεβαιώθηκε η περικοπή των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων κατά 1 δισ. Το όλο θέμα βέβαια καλύφθηκε απ' τον ντόρο που ξεσήκωσε η προτροπή του υπουργού Υγείας στο ΣΔΟΕ να ερευνήσει για γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν και χτεσινά δημοσιεύματα για ...κομπίνες γιατρών με φάρμακα. Το συμπέρασμα όλων αυτών ήταν πως οι αξίες των συνταγών είναι υπέρογκες. Ομως, αν ένα φάρμακο μπορεί να σώσει μια ζωή αλλά είναι ακριβό, πρέπει ή δεν πρέπει να χορηγηθεί στον ασθενή; Επειτα, αν η κυβέρνηση (και όλοι οι συν-εταίροι της) θέλουν να χτυπήσουν τις υψηλές τιμές των φαρμάκων, γιατί δε στρέφονται στα μονοπώλια του κλάδου; Γιατί δεν παίρνουν τον έλεγχο της έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης του φαρμάκου από τις επιχειρήσεις (που είναι φυσικό - γι' αυτό υπάρχουν - να προσαρμόζουν τις τιμές στην ανάγκη του για περισσότερα κέρδη και όχι στην ανάγκη του λαού να έχει ποιοτικό φάρμακο); Επειτα, τη διαφθορά (που ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως χτυπά) τη γεννάει η οικονομία της αγοράς και η επιδίωξη του κέρδους, απ' τη στιγμή που το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.

Νέες περικοπές με τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας τη θεραπεία και περίθαλψη του λαού ως κόστος, προωθεί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην Υγεία και το Φάρμακο. Οπως ανακοινώθηκε χτες, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανέλαβε «τη διαμόρφωση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης για συχνά και σοβαρά νοσήματα, με στόχο την αντιμετώπιση της υπέρμετρης, της λαθεμένης, αλλά και του υψηλού κόστους συνταγογράφησης».

«Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκαν τριμελείς ομάδες από καταξιωμένους επιστήμονες για εννέα νοσήματα και νοσολογικές κατηγορίες, ενώ στη συνέχεια θα συγκροτηθούν αντίστοιχες ομάδες και για άλλα νοσήματα. Τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης θα υποβάλλονται στο υπουργείο Υγείας για να αξιοποιηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ως οδηγία - βοήθημα στους γιατρούς και ως πλαίσιο αναφοράς για τον έλεγχο της συνταγογράφησης», ξεκαθαρίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Τα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων - φαρμάκων είναι πακέτα προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο που υποβαθμίζει τις Υπηρεσίες Υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών, ενώ οι ασθενείς θα αναγκάζονται να αγοράζουν τις ιατρικές υπηρεσίες και τα φάρμακα, αν αυτές δεν προβλέπονται από το Πρωτόκολλο.

Τα μέτρα αυτά έρχονται σε συνέχεια της εντολής των υπουργείων Υγείας και Εργασίας προς τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων να συνταγογραφούν αντίγραφα φάρμακα, έτσι ώστε να φτάσουν οι συνταγογραφήσεις αντίγραφων στο 30% της συνολικής συνταγογράφησης. Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε νέες περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη και θέτουν επικίνδυνους περιορισμούς στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας, αφού οι γιατροί καλούνται να συνταγογραφούν με βάση το κόστος. Δηλαδή, η υγεία των λαϊκών στρωμάτων μπαίνει για μια ακόμα φορά στον Προκρούστη των περικοπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ