Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Μαζικά λουκέτα και απολύσεις στο δημόσιο τομέα

Νέο τσεκούρι στις κάθε είδους δαπάνες, μισθούς, συντάξεις, Υγεία κ.ο.κ. Αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις για την αντιλαϊκή κλιμάκωση

Μαζικά λουκέτα και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παραπέρα καρατόμηση δαπανών, νέες μειώσεις στους μισθούς για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, συγχωνεύσεις υπηρεσιών και φορέων, βρίσκονται μέσα στα πακέτα με τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2011.

Σε αυτή τη φάση, μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να κάνουν έστω και την παραμικρή νύξη. Ταυτόχρονα, τις μέρες αυτές σε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις «κλειδώνουν» τις τελικές αποφάσεις τους και για το ύψος της καρατόμησης δαπανών που θα συμπεριλάβουν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2011. Τα ακόμη χειρότερα δρομολογούν για τους λεγόμενους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), για την Υγεία και την Πρόνοια, τις δαπάνες των νοσοκομείων, σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ κ.ο.κ. Αμέσως μετά τις εκλογές, θα ανακοινώσουν και τα αυξημένα ελλείμματα, όπως έχουν αποφασίσουν να τα εμφανίσουν, σε απόλυτη συνεννόηση με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς. Ταυτόχρονα, μεταφέρουν τα τραπεζικά βάρη οργανισμών, όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ, στους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς. Οι πρώην ΔΕΚΟ παραδίδονται ξεχρεωμένες στο μεγάλο κεφάλαιο και το κρατικό χρέος θα εμφανιστεί να απογειώνεται μονομιάς σε νέα αστρονομικά ύψη, κάτι το οποίο ήδη φημολογείται στην τραπεζική πιάτσα. Μαζί με τα δρομολογούμενα μέτρα κάνουν τα πάντα, προκειμένου να διαμορφώσουν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για «αναθεώρηση - επικαιροποίηση» του μνημονίου τους ή όπως αλλιώς ονομάσουν τα ακόμη χειρότερα, την πολιτική φτωχοκομείου που ετοιμάζουν απέναντι στο λαό.

Για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε χτες με τους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η παραπέρα καρατόμηση περνά και από τα παρακάτω μέτρα:

  • Οι αντιλαϊκές ανατροπές μέσω του λεγόμενου Καλλικράτη θα τους αποφέρουν 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και από αυτά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011. Απόλυτα δεδομένα τα μαζικά λουκέτα, οι συγχωνεύσεις και οι απολύσεις.
  • Κάτω από κάθε νόρμα και οργανόγραμμα πέφτει ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εκτός από τις μαζικές απολύσεις ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τον «κανόνα» που βάζει πλαφόν για μόλις μία πρόσληψη σε κάθε 5 «αποχωρήσεις» («στενός» δημόσιος τομέας, δημόσιες επιχειρήσεις, ΟΤΑ, άλλοι δημόσιοι οργανισμοί). Ταυτόχρονα, ετοιμάζουν μαζικές μετατάξεις, δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων, σε άλλες υπηρεσίες και, βέβαια, με κουτσουρεμένους τους μισθούς.
  • Από το 2011 ξεκινά η παραπέρα καρατόμηση μισθών και μέσω της εφαρμογής του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου». Ετσι, ο συνολικός στόχος τους για «εξοικονομήσεις» από τα κονδύλια μισθοδοσίας μέχρι το 2013 φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 2,7 δισ. ευρώ. Είναι χρήμα που θα μαζέψουν, προκειμένου στη συνέχεια να μοιράσουν στις μερίδες της πλουτοκρατίας.
  • Το πάγωμα σε όλες τις συντάξεις και η παραπέρα μείωση σε ορισμένες κατηγορίες σηματοδοτεί νέα ανακατανομή του πλούτου. Ηδη, ο επίσημος πληθωρισμός έχει σπάσει κοντέρ, ξεπερνώντας το 5,5%, επίπεδα - ρεκόρ για τα τελευταία 13 χρόνια.
Νοσοκομεία

Με το «καλημέρα» έκοψαν ακόμη 1 δισ. ευρώ από τις δαπάνες των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Λοβέρδο, τα αιτήματα από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, που να σημειωθεί ότι είναι ήδη προσαρμοσμένα στις κυβερνητικές κατευθύνσεις, διαμορφώνονται σε 3,4 δισ. ευρώ. Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα προβλέπει, το πολύ, 2,3 δισ. ευρώ. Οι πρόσθετες περικοπές είναι πολύ πάνω και από το προσχέδιο προϋπολογισμού και ξεπερνούν το 22% σε σχέση με τα ήδη καρατομημένα κονδύλια του 2010. Πρόκειται για μια ακόμη έμμεση προαναγγελία γι' αυτά που ετοιμάζουν. Τα πραγματικά κονδύλια που θα δοθούν για την κάλυψη των αναγκών για Υγεία και περίθαλψη θα είναι ακόμη χαμηλότερα, καθώς έχουν να παίρνουν και οι προμηθευτές των νοσοκομείων για την εξόφληση παλαιότερων χρεών. Σύμφωνα με τον υπουργό, προχωρά και η «απελευθέρωση» των φαρμακείων, με μοναδικό προς διευθέτηση ζήτημα την «απελευθέρωση» στα ποσοστά κέρδους. Επιχειρώντας να θολώσει το τοπίο, ο Α. Λοβέρδος συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη με θέμα την «υπερσυνταγογράφηση», τις υπερτιμολογήσεις και άλλες λοβιτούρες που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εκχώρησης ζωτικού χώρου στους μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, έχουν ανοιχτεί πάνω από 2.200 τραπεζικοί λογαριασμοί γιατρών (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) με καταθέσεις από 1 μέχρι και 10 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ