Αποσπάσματα από την εισήγηση στη δεύτερη Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, για τον προγραμματισμό δράσης
Από την Πανελλαδική Συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη |
Οι τρεις εισηγήσεις που έγιναν στην Πανελλαδική Συνάντηση επικεντρώθηκαν σε μια θεματική ενότητα η καθεμία. Η πρώτη αφορούσε στον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης και επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις αντιδραστικές κυβερνητικές προτάσεις για το νέο νόμο - πλαίσιο. Η δεύτερη αφορούσε την πολιτική αντιπαράθεση μέσα στις σχολές, τη στάση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των στηριγμάτων τους στο κίνημα και περιείχε πλούσια επιχειρηματολογία για να βγάζουν συμπεράσματα φοιτητές και σπουδαστές. Και η τρίτη αφορούσε στο χαρακτήρα του ΜΑΣ, το ρόλο των Επιτροπών Αγώνα και την ανάγκη ενδυνάμωσής τους, την ανάγκη της οργάνωσης της πάλης φοιτητών - σπουδαστών «από τα κάτω» σε κάθε Τμήμα, έτος, εξάμηνο κλπ.
Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από τις δυο πρώτες εισηγήσεις στη δεύτερη Πανελλαδική Συνάντηση, που έκαναν αντίστοιχα ο Δημήτρης Βιτάλης και ο Βασίλης Παπαβασιλείου, μέλη της απερχόμενης Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, που επανεκλέχτηκαν από τη Συνάντηση στη νέα Πανελλαδική Γραμματεία.
«Οι προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια και στην Εκπαίδευση είναι δεμένες άρρηκτα με τα βάρβαρα μέτρα στο Εργασιακό, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, με τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος. Ο νέος νόμος δεν είναι τομή. Η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή οι εταιρείες που λυμαίνονται όλες τις πτυχές της ακαδημαϊκής δραστηριότητας, είναι ήδη πραγματικότητα. Ο νέος νομός έρχεται για να βαθύνει το χαρακτήρα του "Πανεπιστημίου ΑΕ"», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δ. Βιτάλης στην πρώτη εισήγηση και εξήγησε αναλυτικά:
Η κυβέρνηση ουσιαστικά γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, από το ήδη υπάρχον ταξικό Πανεπιστήμιο. Με την κάρτα φοιτητή είναι σα να εισάγει δίδακτρα, ενώ θα γενικεύσει τα ...φοιτητικά δάνεια.
Με την «οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια» οι επιχειρήσεις θα διοικούν τα Πανεπιστήμια άμεσα. Θα καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, τις πρακτικές ασκήσεις, τα «επιστημονικά πεδία». Θα πουλούν και θα αγοράζουν «ακαδημαϊκές έδρες», προγράμματα και προϊόντα έρευνας, φοιτητική μέριμνα.
Ο νέος νόμος θα δώσει ώθηση στην αξιολόγηση των ιδρυμάτων με τα στάνταρ των επιχειρήσεων.
Η «αναδιοργάνωση των σπουδών» ξεθεμελιώνει κάθε έννοια επιστημονικού αντικειμένου, γενικεύεται το σύστημα των πιστωτικών μονάδων όπου ο φοιτητής και σπουδαστής θα ψωνίζουν μαθήματα και μονάδες σα να παραγγέλνουν από φαστ - φουντ. Οι «κινητικοί» φοιτητές θα αλλάζουν Τμήματα, μαθήματα, μεταπτυχιακά, σεμινάρια και καταρτίσεις ανάλογα με το τι ζητάει η αγορά.
Η «χωροταξική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ», σε συνδυασμό με τη διοικητική διάρθρωση του «Καλλικράτη» και την «αυτοτέλεια» των ιδρυμάτων θα προσαρμόσει τα ΑΕΙ καλύτερα στις ανάγκες του κεφαλαίου και σε περιφερειακό επίπεδο.
Με το νέο τρόπο εισαγωγής υψώνονται ακόμη μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί. Το πρώτο έτος των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ μετατρέπεται σε έναν ακόμα χρόνο φροντιστηρίων.
«Από την πρώτη μέρα που εξαγγέλθηκαν οι νέες αναδιαρθρώσεις δεν έμεινε αμφιθέατρο σε όλη την Ελλάδα που να μην φτάσει η φωνή και το πλαίσιο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Ετσι αρχίσαμε! Αλλά θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά! Πρέπει η κυβέρνηση, η ΝΔ, οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και οι άνθρωποί τους μέσα στα ιδρύματα να μας βρουν μπροστά τους», είπε ο Δ. Βιτάλης και κάλεσε: