Κυριακή 31 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πρωτοστατούμε στην ενημέρωση και αποκάλυψη του νόμου

Αποσπάσματα από την εισήγηση στη δεύτερη Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, για τον προγραμματισμό δράσης

Από την Πανελλαδική Συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη
Από την Πανελλαδική Συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη
«Η οργάνωση του ΜΑΣ προχωράει. Συγκροτήθηκαν Τοπικές Γραμματείες σε 31 πόλεις. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συζήτηση που έγινε το προηγούμενο δίμηνο. Υπάρχει γενική συμφωνία για τη θετική πορεία που κάναμε»... Με τους καρπούς της συγκρότησης και οργάνωσης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) να είναι ορατοί και ελπιδοφόροι για την πορεία ανασύνταξης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, έγινε την περασμένη Τετάρτη η δεύτερη Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, που έκανε απολογισμό της δράσης του Μετώπου, προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα και εξέλεξε νέα Πανελλαδική Γραμματεία και νέα Εκτελεστική Επιτροπή.

Οι τρεις εισηγήσεις που έγιναν στην Πανελλαδική Συνάντηση επικεντρώθηκαν σε μια θεματική ενότητα η καθεμία. Η πρώτη αφορούσε στον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης και επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις αντιδραστικές κυβερνητικές προτάσεις για το νέο νόμο - πλαίσιο. Η δεύτερη αφορούσε την πολιτική αντιπαράθεση μέσα στις σχολές, τη στάση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των στηριγμάτων τους στο κίνημα και περιείχε πλούσια επιχειρηματολογία για να βγάζουν συμπεράσματα φοιτητές και σπουδαστές. Και η τρίτη αφορούσε στο χαρακτήρα του ΜΑΣ, το ρόλο των Επιτροπών Αγώνα και την ανάγκη ενδυνάμωσής τους, την ανάγκη της οργάνωσης της πάλης φοιτητών - σπουδαστών «από τα κάτω» σε κάθε Τμήμα, έτος, εξάμηνο κλπ.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από τις δυο πρώτες εισηγήσεις στη δεύτερη Πανελλαδική Συνάντηση, που έκαναν αντίστοιχα ο Δημήτρης Βιτάλης και ο Βασίλης Παπαβασιλείου, μέλη της απερχόμενης Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, που επανεκλέχτηκαν από τη Συνάντηση στη νέα Πανελλαδική Γραμματεία.

Για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

«Οι προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια και στην Εκπαίδευση είναι δεμένες άρρηκτα με τα βάρβαρα μέτρα στο Εργασιακό, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, με τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος. Ο νέος νόμος δεν είναι τομή. Η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή οι εταιρείες που λυμαίνονται όλες τις πτυχές της ακαδημαϊκής δραστηριότητας, είναι ήδη πραγματικότητα. Ο νέος νομός έρχεται για να βαθύνει το χαρακτήρα του "Πανεπιστημίου ΑΕ"», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δ. Βιτάλης στην πρώτη εισήγηση και εξήγησε αναλυτικά:

Η κυβέρνηση ουσιαστικά γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, από το ήδη υπάρχον ταξικό Πανεπιστήμιο. Με την κάρτα φοιτητή είναι σα να εισάγει δίδακτρα, ενώ θα γενικεύσει τα ...φοιτητικά δάνεια.

Με την «οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια» οι επιχειρήσεις θα διοικούν τα Πανεπιστήμια άμεσα. Θα καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, τις πρακτικές ασκήσεις, τα «επιστημονικά πεδία». Θα πουλούν και θα αγοράζουν «ακαδημαϊκές έδρες», προγράμματα και προϊόντα έρευνας, φοιτητική μέριμνα.

Ο νέος νόμος θα δώσει ώθηση στην αξιολόγηση των ιδρυμάτων με τα στάνταρ των επιχειρήσεων.

Η «αναδιοργάνωση των σπουδών» ξεθεμελιώνει κάθε έννοια επιστημονικού αντικειμένου, γενικεύεται το σύστημα των πιστωτικών μονάδων όπου ο φοιτητής και σπουδαστής θα ψωνίζουν μαθήματα και μονάδες σα να παραγγέλνουν από φαστ - φουντ. Οι «κινητικοί» φοιτητές θα αλλάζουν Τμήματα, μαθήματα, μεταπτυχιακά, σεμινάρια και καταρτίσεις ανάλογα με το τι ζητάει η αγορά.

Η «χωροταξική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ», σε συνδυασμό με τη διοικητική διάρθρωση του «Καλλικράτη» και την «αυτοτέλεια» των ιδρυμάτων θα προσαρμόσει τα ΑΕΙ καλύτερα στις ανάγκες του κεφαλαίου και σε περιφερειακό επίπεδο.

Με το νέο τρόπο εισαγωγής υψώνονται ακόμη μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί. Το πρώτο έτος των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ μετατρέπεται σε έναν ακόμα χρόνο φροντιστηρίων.

Πιο δυναμικά! Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!

«Από την πρώτη μέρα που εξαγγέλθηκαν οι νέες αναδιαρθρώσεις δεν έμεινε αμφιθέατρο σε όλη την Ελλάδα που να μην φτάσει η φωνή και το πλαίσιο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Ετσι αρχίσαμε! Αλλά θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά! Πρέπει η κυβέρνηση, η ΝΔ, οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και οι άνθρωποί τους μέσα στα ιδρύματα να μας βρουν μπροστά τους», είπε ο Δ. Βιτάλης και κάλεσε:

  • Να πρωτοστατήσουμε στην ενημέρωση και στην αποκάλυψη του νόμου.
  • Να αναπτύξουμε τη δράση και την πάλη από τα κάτω, με φοιτητικό κίνημα πολιτικοποιημένο, με διαμορφωμένο πόλο συσπείρωσης με αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, που δε θα το βάζει στο χέρι κανείς.
  • Πιο εύστοχα, αποφασιστικά να δουλέψουμε και να ζυμώσουμε αιτήματα και στόχους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, όπως δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, να ξεκουμπιστούν οι επιχειρήσεις από τις σχολές.
  • Να πρωτοστατήσουμε στον ξεσηκωμό των φοιτητών - σπουδαστών με όλες τις μορφές πάλης, με δυναμικές πρωτοβουλίες, με γενικές συνελεύσεις από τα κάτω που θα ανεβάζουν τη σύγκρουση, τη μαζικότητα απέναντι σε κράτος, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, παίρνοντας διαζύγιο από τον εκφυλισμό, τη διάλυση και τις υποταγμένες πλειοψηφίες των περισσότερων συλλόγων.
  • Να προχωρήσουμε σε κλαδικές συναντήσεις.
  • Να οργανώσουμε κοινές πρωτοβουλίες με το εργατικό λαϊκό κίνημα, για ζητήματα της λαϊκής παιδείας, να οδηγήσουμε μάζες φοιτητών και σπουδαστών να πάρουν θέση πλάι στους εργάτες και το ΠΑΜΕ, τους αγρότες και την ΠΑΣΥ, τους μικρομαγαζάτορες και την ΠΑΣΕΒΕ, το γυναικείο κίνημα και την ΟΓΕ. Να χτίζεται μέρα με τη μέρα η μεγάλη συμμαχία που θα διεκδικεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που συμφέρει το λαό και τη νεολαία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύλλογοι και φοιτητές προετοιμάζουν την Πανελλαδική Συνάντηση(2023-11-25 00:00:00.0)
«Παίρνουμε θέση μάχης ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - μονοπώλια!»(2017-01-04 00:00:00.0)
Οργάνωση και αγώνας σε κάθε σχολή και έτος(2013-12-03 00:00:00.0)
Συζήτηση για την οργάνωση της πάλης(2011-01-08 00:00:00.0)
«Δράση και οργάνωση για την ανατροπή»(2010-11-23 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης(2010-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ