Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Κρεατομηχανή για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας

Νέα σύννεφα γύρω από την κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ. «Αβεβαιότητες» για την απόδοση της φορο-ληστείας και τα νέα πακέτα στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών

Μαζικά πυρά απέναντι στο λαό, πολύ σκληρότερα πακέτα για το 2011, τριπλάσια σε ένταση από αυτά που πάρθηκαν φέτος, ετοιμάζει για τη συνέχεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Κλιμάκωση της επέλασης σχεδιάζεται τις μέρες αυτές σε αλλεπάλληλες συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και επιτελικών στελεχών, ενόψει της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, του νέου κύκλου συνεννοήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που ξεκινά αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

  • Ηδη έχουν αλλάξει προς το ακόμη χειρότερο και από τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους για το μέγεθος της κατρακύλας στο ΑΕΠ που θα παραχθεί μέσα στο 2011, γεγονός που από μόνο του συμπαρασύρει προς τα κάτω και τη μάζα των φοροεσόδων που έχουν προβλέψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Με βάση και τις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, η κατρακύλα για το 2011 ανεβαίνει στο 3% σε συνέχεια της πτώσης 4% για το 2010 με τη σούμα να φτάνει στο 7% για τη διετία 2010 - 2011.
  • Η αντιλαϊκή πολιτική ανεβάζει γράδα και από την κοπτοραπτική πάνω στα εμφανιζόμενα ελλείμματα, που επίσης θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τις εκλογές. Τώρα τα ανεβάζουν αρκετά πάνω από το 15% (για έτος 2009) σπρώχνοντας προς τα πάνω και το ύψος της «δημοσιονομικής προσαρμογής» που απαιτεί η πλουτοκρατία, δηλαδή για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόσουν από το 2011, προκειμένου να πιάσουν τους αντιλαϊκούς στόχους.
  • «Αβεβαιότητες» βλέπουν στη συγκέντρωση των φορο-εσόδων που υπολόγιζαν για φέτος και που είναι αποτέλεσμα της κατρακύλας που εμφανίζει η λαϊκή κατανάλωση. Η ληστεία από τους φόρους πάνω στη λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι) είναι κάτω από τους σχεδιασμούς και τις βλέψεις τους. Ετσι, ψάχνουν τους τρόπους κλιμάκωσης και αναπλήρωσης από το 2011, χωρίς να αποκλείεται ούτε και το ενδεχόμενο εφαρμογής ορισμένων από αυτά από το Δεκέμβρη του 2010! Η συγκέντρωση των κάθε είδους φόρων που υπολογίζουν για φέτος μπαίνει στις επιτελικές συσκέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Μεγάλες αβεβαιότητες εκφράζονται για τα ποσά που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν από τις ρυθμίσεις για τη λεγόμενη «περαίωση» και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, που να σημειωθεί είναι έξω από τα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης» που έχουν συμφωνήσει με την τρόικα.
  • Τα παραπάνω κάθε άλλο παρά εμπόδιο στέκονται για την παραπέρα φορο-ελάφρυνση στα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων. Η μείωση των συντελεστών κατά 4 ακόμη μονάδες (20% από 24%) θα συμπεριληφθεί μαζί με άλλες διευκολύνσεις στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα εφαρμοστούν από την 1η Γενάρη του 2011.
Κρατικό χρέος - σπρεντ

Στην ανασύσταση του σκηνικού - τρόμου που τους εξυπηρέτησε στο στήσιμο του μνημονίου και των προηγούμενων πακέτων προχωρά η πλουτοκρατία, αξιοποιώντας και τη σημερινή παράμετρο των οξυμένων ανταγωνισμών μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και ειδικότερα στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Τα λεγόμενα σπρεντ, δηλαδή η απόκλιση επιτοκίων πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά κρατικά ομόλογα ξεπέρασε το 8% (800 μονάδες βάσης) από το 7% και κάτω που διαμορφώνονταν την προηγούμενη βδομάδα. Πρόκειται για τις χρηματιστηριακές τιμές στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά των τραπεζιτών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων. Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δανείζεται από τους «μηχανισμούς στήριξης» για την πλουτοκρατία, με τη σταδιακή εκταμίευση των 110 δισ. ευρώ. Ο νέος κύκλος χρηματιστηριακών αναταράξεων στα σπρεντ αποτελεί και προανάκρουσμα για την «ελεγχόμενη πτώχευση», για την οποία ήδη συνεννοούνται και θα εφαρμόσουν σε επόμενη φάση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, παρέμβαση αγοράς ελληνικών και άλλων κρατικών ομολόγων έγινε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρέχοντας στήριξη στους τραπεζίτες που να σημειωθεί ότι είχε σταματήσει για τις προηγούμενες δύο βδομάδες.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ, στις πρόσφατες δηλώσεις του, από το συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στην Κύπρο, σημείωσε ότι «εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες», δηλαδή ότι παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα και ο πακτωλός στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου. Τυχόν απόσυρση των μέτρων σε όφελος της πλουτοκρατίας και των τραπεζών θα έδινε το σινιάλο για νέες μεγάλες αναταράξεις κυρίως για τις τράπεζες και το χρέος κρατών όπως η Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία. Για τη θέση και τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας του ευρωσυστήματος είπε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη» και απόλυτα καθορισμένη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ