Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τα παιδικά χρόνια του Ολιβερ Τουίστ

Σκηνή από την ταινία «Ολιβερ Τουίστ»
Σκηνή από την ταινία «Ολιβερ Τουίστ»
Βασισμένη στην κλασική νουβέλα του Κάρολου Ντίκενς είναι η δραματική περιπέτεια εποχής «Ολιβερ Τουίστ», σε σκηνοθεσία Ρομάν Πολάνσκι, που θα μεταδώσει απόψε στις 21.00 το STAR.

Στη βικτοριανή Αγγλία, ο ορφανός Ολιβερ Τουίστ καταφθάνει στο σωφρονιστικό ίδρυμα που διευθύνει ο φιλάργυρος κύριος Μπαμπλ. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και εκεί ο μικρός Ολιβερ μαθαίνει από πολύ νωρίς τους κανόνες της ...στυγνής επιβίωσης. Παρ' όλα αυτά, το αίσθημα περί δικαίου και η έμφυτη καλοσύνη του τον μαθαίνουν να κάνει υπομονή και να είναι πάντα αισιόδοξος. Τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή από τη στιγμή που ο Ολιβερ παραπονιέται στον κύριο Μπαμπλ για τη ...λιγοστή ποσότητα χυλού που τους δίνουν να φάνε. Εξαλλος ο κύριος Μπαμπλ στέλνει το μικρό αγόρι να εργαστεί κοντά σ' έναν νεκροθάφτη, που τον μεταχειρίζεται άσχημα. Προτιμώντας τη ζωή στο δρόμο παρά την αφόρητη συμβίωσή του με τον νεκροθάφτη, ο Ολιβερ το σκάει από το γραφείο κηδειών και πέφτει πάνω στον Αρτφουλ Ντότζερ, έναν συνομήλικο ...πορτοφολά. Ο Αρτφουλ ανήκει σε μια συμμορία αρκετά νεαρών «συναδέλφων» του, υπό την καθοδήγηση του Φέιγκιν, ενός γηραιού, προστατευτικού, αλλά κακότροπου εγκληματία. Ενώ ο Ολιβερ αρχίζει να «εξοικειώνεται» με την καινούρια του ζωή, δεν μπορεί παρά να αισθανθεί τρόμο και απειλή στην παρουσία του Μπιλ Σάικς, συνεργάτη του Φέιγκιν. Οταν τελικά συλλαμβάνεται άδικα με την κατηγορία της κλοπής, ο κύριος Μπράουνλοου, που αισθάνεται συμπόνια και οίκτο για το ξεστρατισμένο παιδί, αναλαμβάνει να το πάρει σπίτι του και να φροντίσει για τη σωστή διαπαιδαγώγησή του...

Τα γραπτά του Κάρολου Ντίκενς (1812-1870) ασκούσαν έντονη κριτική στην εγγλέζικη άρχουσα τάξη της εποχής. Ο συγγραφέας, ο οποίος είχε σχεδόν παρόμοια παιδικά χρόνια με αυτά του Ολιβερ Τουίστ, έγραφε σχεδόν βιωμένες ιστορίες, χωρίς να τον εμποδίζει να είναι και ρεαλιστής. Ο Ρόμαν Πολάνσκι στάθηκε πιστός στον συγγραφέα, μεταφέροντας στην οθόνη συναίσθημα, ρεαλισμό, συμβολισμούς, δράμα, κωμικό. Παράλληλα, δε στάθηκε στην απλή εικονογράφηση, αλλά έπλασε ένα δικό του μυστηριώδη κόσμο, μια δική του αυταρχική και υποκριτική βικτοριανή εποχή. Παίζουν: Μπάρνεϊ Κλαρκ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Τζέρεμι Σουίφτ, Μάικλ Χιθ, Τζέιμι Φόρμαν, Χάρι Ιντεν.

«Καπνός». Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Γουέιν Γουάνγκ.

Παράλληλες ιστορίες που διαδραματίζονται στο καπνοπωλείο του Ογκι Ρεν στο Μπρούκλιν. Κεντρικά πρόσωπα της ταινίας ο ιδιοκτήτης του καπνοπωλείου Ρεν και ο Πολ, ένας μοναχικός συγγραφέας που είναι τακτικός πελάτης. Ο Ρεν αγαπάει τόσο πολύ το μαγαζί του, που κάθε πρωί στέκεται στο απέναντι πεζοδρόμιο και το φωτογραφίζει. Ο Πολ θα γνωρίσει τυχαία έναν νεαρό μαύρο, τον Ρασίντ, που αναζητά τον πατέρα του. Ο νεαρός Ρασίντ, σε μια δύσκολη στιγμή θα σώσει τον συγγραφέα και εκείνος από ευγνωμοσύνη θα του προτείνει να τον υιοθετήσει. Ο «Καπνός» είναι μια ανθρώπινη ταινία για μοναχικούς ανθρώπους, που συναντιούνται και ζουν την καθημερινότητα στο καπνοπωλείο μιας μεγαλούπολης. Πρωταγωνιστούν οι Γουίλιαμ Χαρτ, Χάρβεϊ Καϊτέλ και Φόρεστ Γουίτακερ(ΕΤ-3, 00.30).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ