Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Οι εκδόσεις «Ζήτρος» της Θεσσαλονίκης κυκλοφόρησαν έναν τόμο (370 σελ.) με τίτλο «Εμμανουήλ Κριαράς - Επιλογή από το έργο του», στη σειρά «Σκέψη». Ο πρόλογος υπογράφεται από τον ίδιο, τον 94χρονο σήμερα, πανεπιστημιακό καθηγητή Εμ. Κριαρά και αφιερώνεται στη χαμένη συντρόφισσά του, με ευγνωμοσύνη για τη συμπαράστασή της στον καλό αγώνα του για σωστή ελληνική παιδεία και τη δημοτική γλώσσα. Ο τόμος περιέχει μελετήματα του Εμ. Κριαρά για τους Ροΐδη, Ψυχάρη, Πάλλη, Φωτιάδη, Παλαμά, Ξενόπουλο, Τριανταφυλλίδη, Βενιζέλο, Βάρναλη, Δελμούζο, Κουντουρά, Πολίτη και το γλωσσικό ζήτημα.

- Ο «Ικαρος» κυκλοφόρησε τη γ` έκδοση της συλλογής της μεγάλης ποιήτριας Κικής Δημουλά«Ενός λεπτού μαζί» και τη γ` έκδοση του μεγάλου τόμου (494 σελ.) «Ποιήματα», όπου συγκεντρώνεται η ποιητική δημιουργία της Κ. Δημουλά από το 1956 ως το 1964.

- Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (επιτελείο υπουργού) κυκλοφόρησε, σε εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση, πλούσια εικονογραφημένη με έργα τέχνης, το βιβλίο της Λίτσας Χατζοπούλου «Κρήτη - Ανδρών Κρητογενών χώρα», το οποίο αφιερώνεται από τον υπουργό Α. Τσοχατζόπουλο στη μνήμη των Κρητών πολεμιστών, που έπεσαν για την ελευθερία της πατρίδας και προλογίζεται από τον γενικό διευθυντή του ΥΠΕΘ Ευάγ. Χωραφά.

- Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε: Σε πανόδετο τόμο (462 σελ.) το έργο του ακαδημαϊκού, καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας Μ. Β. Σακελλαρίου «ΠΟΛΙΣ - Ενας τύπος αρχαίου ελληνικού κράτους» (μετάφραση Δημήτρης Κοκκώνης), το οποίο προσεγγίζει τον ορισμό της έννοιας «Πόλις» από το 1000 έως το 330 π.Χ.), εξετάζει τη δημιουργία συνομοσπονδιών, την απόσχιση και κατάτμηση κρατών, την ξένη επέμβαση, την έλλειψη επικοινωνιών μεταξύ κρατών, την ανάπτυξη τοπικών δικτύων σε πρωτοαστικά κέντρα και τις αιτίες διάλυσης των συνομοσπονδιών. Τη μελέτη του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μιχάλη Α. Τιβέριου «Μακεδόνες και Παναθήναια (Παναθηναϊκοί αμφορείς από το βορειοελλαδικό χώρο)», η οποία αποδεικνύει ότι μέλη της βασιλικής οικογένειας ή αξιωματούχοι του μακεδονικού κράτους συμμετείχαν σε παναθηναϊκούς αγώνες από τον 5ο αι. π.Χ.

- Οι εκδόσεις «Τήνος» (Βαλσαμώνος 6, 11471, τηλ. 6425.998) κυκλοφόρησαν νέα, ενδιαφέρουσα μελέτη του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών εθνολόγου - λαογράφου Αλέκου Ε. Φλωράκη «Αγιον Ορος: Λιθανάγλυφα». Η πλούσια εικονογραφημένη μελέτη παρουσιάζει πλήθος μαρμάρινων κατασκευών και λιθαναγλύφων του Αγίου Ορους, έργα Κωνσταντινουπολιτών, Τηνιακών, Νησιωτών, Βορειοελλαδιτών από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού.

- Ο Σύλλογος Βιαννιτών Ηρακλείου «Ο Πατούχας» κυκλοφόρησε την πλούσια σε φωτογραφικά και ντοκουμέντα μελέτη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, πρώην εκπαιδευτικού, βιβλιοπώλη, ιδρυτικού μέλους του συλλόγου «Ο Πατούχας» και συγγραφέα Γεωργίου Δ. Χρηστάκη, σε συνεργασία με τον Κ. Γ. Στεφανάκη ιστορική μελέτη «Επαρχία Βιάννου 1940-1945». Το βιβλίο αφορά στην Εθνική Αντίσταση, στο ρόλο των Αγγλων, στο κάψιμο των χωριών της περιοχής και καταγράφει ονόματα αγωνιστών και πεσόντων.

- Οι εκδόσεις της Θεσσαλονίκης «University Studio Press / Εκφραση» κυκλοφόρησαν στη σειρά «Ιστορία και Πολιτισμός» το βιβλίο του πρόωρα χαμένου καθηγητή της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο ΑΠΘ Παύλου Β. Πετρίδη «Περί Πολιτικής και Ιστορίας Ανάλεκτα» (πρόλογος Λυκούργου Καλλέργη). Στη σειρά «Ιστορικοπολιτικά Ντοκουμέντα», με εισαγωγή - επιμέλεια του Παύλου Πετρίδη το βιβλίο «ΕΟΝ - Η φασιστική νεολαία Μεταξά» (η οποία περιέχει πλήθος ντοκουμέντων). Την πλούσια εικονογραφημένη (με σκηνικά, κοστούμια, φωτογραφίες παραστάσεων, προγράμματα κ.ά.) μελέτη της ιστορικού Τέχνης Αναστασίας Κοντογιώργη «Η σκηνογραφία του Ελληνικού Θεάτρου 1930-1960» (πρόλογος της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ Ευθυμίας Γεωργιάδου - Κούντουρα).

- Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφόρησαν το εξαιρετικά καλαίσθητο φωτογραφικό λεύκωμα της Τζέλης Χατζηδημητρίου «Κύθηρα», συνοδευόμενο με ένα cd - ως «μουσικό πρόλογο», στο οποίο η Μαρίζα Κωχ τραγουδά τρία τραγούδια (δύο εκδοχές της «Fata Morgana» και το παραδοσιακό «της θάλασσας βαστώ κακία».

- Ο «Ολκός» κυκλοφόρησε το καλαίσθητο, μαυρόαστρο, ελληνοαγγλικό φωτογραφικό λεύκωμα του Αντώνη Παπαντωνίου «Στιγμές εξουσίας» (πρόλογος Παύλου Τσίμα), το οποίο περιέχει φωτογραφίες Ελλήνων πολιτικών όλων των κομμάτων στη δεκαετία του '90. Φωτογραφίες, που έχουν σχέση με πολιτικά και μη γεγονότα και τη ζωή των πολιτικών.

- Ο «Εξάντας» κυκλοφόρησε: Το βιβλίο - δώρο για παιδιά και εφήβους - της Γιολάντας Χατζή «Φλάνδρα - Φλαμανδοί ζωγράφοι», το οποίο παρουσιάζει έργα μεγάλων Φλαμανδών ζωγράφων και μεγάλα ιστορικά γεγονότα της μικρής φράγκικης κομητείας της Φλάνδρας από τον 14ο αιώνα μέχρι την επανάσταση του 1830, που χάρισε την ανεξαρτησία στο Βέλγιο. Το βιβλίο περιλαμβάνει και χρονολόγιο Φλάνδρας - Ελληνισμού από τον 8ο - 17ο αιώνα. Το βιβλίο - οδοιπορικό του προοδευτικού Γερμανού δραματουργού και πεζογράφου Πέτερ Χάντκε «Ρωτώντας με δάκρυα στα μάτια» για το ΝΑΤΟικό έγκλημα σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Ο Χάντκε, όπως και ο Πίντερ, ήταν οι μόνες φωνές διαμαρτυρίας στην Ευρώπη ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το «οδοιπορικό» αυτό είναι το πέμπτο γραπτό του Χάντκε για τις εξελίξεις στη Βαλκανική (μετάφραση Σπύρος Μοσκόβου).

- Οι εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλου πλούτισαν τη σειρά «Μουσική» με 13ο τόμο, για έναν ακόμα μεγάλο δημιουργό της κλασικής μουσικής. Πρόκειται για τη μελέτη του Γιώργου Ν. Δρόσου «Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (Η ζωή, το έργο, η εποχή του)» ηοποία παραθέτει πληθώρα άγνωστων στοιχείων για τα γεγονότα που σημάδεψαν τον Μπαχ. Επίσης περιέχει Χρονολογικό και θεματικό κατάλογο των έργων του «γιγάντιου» συνθέτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ