Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Τεράστια οικολογική καταστροφή

Χιλιάδες άνθρωποι αντιμέτωποι με τα τοξικά λύματα
Χιλιάδες άνθρωποι αντιμέτωποι με τα τοξικά λύματα
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ._

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί τρεις κομητείες της δυτικής Ουγγαρίας μετά τη διαρροή «κόκκινης λάσπης» από εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 4 άνθρωποι - ανάμεσά τους και ένα τρίχρονο παιδί - να αγνοούνται 6 και να έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 120 με σοβαρά εγκαύματα. Τουλάχιστον 7 χωριά και πόλεις έχουν πληγεί, συμπεριλαμβανομένου του Ντέβετσερ, όπου ο χείμαρρος έφτασε τα 2 μέτρα, παρασύροντας αυτοκίνητα, καταστρέφοντας σπίτια, γέφυρες και δρόμους. Τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την καταστροφή, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 700.000 κυβικά μέτρα τοξικών λυμάτων έχουν διαρρεύσει από τη δεξαμενή του εργοστασίου «Ajkai Timfoldgyar», που βρίσκεται 167 χλμ. από την πρωτεύουσα. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι πως το τοξικό υλικό μπορεί να φτάσει τους ποταμούς Ράμπα και Δούναβη, επεκτείνοντας έτσι τις τραγικές συνέπειες της οικολογικής καταστροφής και στις γειτονικές χώρες. Η «κόκκινη λάσπη» είναι τοξικό κατάλοιπο από την παραγωγή αλουμινίου και περιέχει επικίνδυνες τοξικές ουσίες όπως μόλυβδο καθώς και διαβρωτικές ουσίες.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως δεν θα αναζητήσει, προς το παρόν, διεθνή βοήθεια και απλά έδωσε εντολή για την αναστολή της παραγωγής στην εταιρεία, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζόλταν Ιλες έδωσε εντολή στην εταιρεία να επισκευάσει τη δεξαμενή της που παρουσίασε τη διαρροή. Χτες η κυβέρνηση προσπαθώντας να ανακόψει την παραπέρα ροή του τοξικού υλικού, έριξε εκατοντάδες τόνους υλικό για τη δημιουργία αναχώματος.

Πάντως, η ουγγρική εταιρεία «MAL Rt», στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο εργοστάσιο, υποστήριξε πως σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η λάσπη δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικίνδυνα υλικά. Αρκέστηκε επίσης να δηλώσει πως δεν υπήρξαν προηγούμενα σημάδια για την επικείμενη καταστροφή και έριξε ουσιαστικά τις ευθύνες σε φυσικά αίτια, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ