Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις για χρονοδιάγραμμα και υποχωρήσεις

Απαισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων εκφράζει η κυβέρνηση Χριστόφια

Στη λογική της εξίσωσης του θύματος με το θύτη και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων στη διευθέτηση του Κυπριακού κινήθηκε - όπως ήταν αναμενόμενο - το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προς το συνέδριο των απόδημων Κυπρίων, στη Λευκωσία.

Παραγνωρίζοντας συνειδητά ότι το Κυπριακό είναι πρώτα και κύρια ζήτημα εισβολής και κατοχής, η Χ. Κλίντον διαπίστωσε εκβιαστικά ότι «η υπάρχουσα κατάσταση έχει τραβήξει επί μακρόν» και πέταξε προκλητικά το μπαλάκι των υποχωρήσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι «εναπόκειται σε εσάς, τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής κοινότητας από όλο τον κόσμο, να υποστηρίξετε αυτή τη διαδικασία και τις σκληρές αποφάσεις που θα απαιτηθούν για συνολική λύση».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της παρέμβασης Κλίντον, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το μήνυμα «κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο και πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γγ των Ηνωμένων Εθνών απάντησε με επιστολή του στον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια σχετικά με το τρίπτυχο των προτάσεων του Κύπριου Προέδρου, που υποβλήθηκαν στην τουρκική πλευρά στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Το περιεχόμενο της απάντησης Μουν δεν έγινε γνωστό, ενώ σχολιάζοντας όμως την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Σ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος και δε διαφαίνεται προοπτική λύσης.

Σε ό,τι αφορά τέλος την εντατικοποίηση των συνομιλιών που ζητά η τουρκική πλευρά, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης είπε ότι «ο διάλογος μπορεί να επιταχυνθεί αν συνδυαστούν κεφάλαια, όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος Χριστόφιας».

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, συναντήθηκε με τα μέλη της αντιπροσωπείας της Εβραϊκής Αμερικανικής Επιτροπής (Εβραϊκό λόμπι) που παρευρίσκονται στο συνέδριο των αποδήμων στη Λευκωσία, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση σημαντική. Στη συνάντηση έγινε επίσης συζήτηση για το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή μετά και την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ. Η αντιπροσωπεία του εβραϊκού λόμπι έγινε δεκτή και από τον Δημήτρη Χριστόφια.

Τέλος, την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να παραχωρήσει γη σε αμερικανικό πανεπιστήμιο που έχει ως έδρα την κατεχόμενη Κερύνεια, για ανέγερση χώρων διαμονής και άλλων εγκαταστάσεων σε αρχαιολογική περιοχή, που γειτνιάζει με την εκκλησία του Αγίου Φίλωνα, στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ