Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σε ρόλο «πλασιέ» ΝΑΤΟ και ΕΕ

Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σε Βελιγράδι και Πρίστινα

Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου
Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου
Αποστολή, προκειμένου να κλιμακωθεί η πίεση προς τη Σερβία, για να αποδεχτεί τα τετελεσμένα της αμερικανοΝΑΤΟικής εισβολής που οδήγησε στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου έχει αναλάβει - από την Ουάσιγκτον και άλλους Ευρωπαίους εταίρους - η ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, μια βδομάδα μόλις μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της «νομιμότητας» της απόσχισης, σπεύδει σήμερα και αύριο σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Δ. Δρούτσας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση κινείται με συντονισμένα βήματα υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον της περιοχής βρίσκεται στην Ευρώπη». Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για την αποδοχή των τετελεσμένων που δημιούργησε η ΝΑΤΟική επέμβαση στην περιοχή. Σύμφωνα με τη λογική που υιοθετεί και προωθεί η Αθήνα, η απόσχιση του Κοσσόβου από τη Σερβία δε θα έχει καμία σημασία, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ όλα τα κρατίδια που απέμειναν στα Δυτικά Βαλκάνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Το «προξενιό» των χωρών της περιοχής με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να το αναλάβει και να το φέρει σε πέρας η ίδια, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να πάρει εύσημα από τους Αμερικανούς οι οποίοι κάνουν κουμάντο στην περιοχή. Χαρακτηριστικό της ετοιμότητας και της προθυμίας της κυβέρνησης να παίξει το ρόλο του χωροφύλακα είναι πως από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε, το υπουργείο Εξωτερικών μίλησε για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει, προκειμένου μέχρι το 2014 όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, έτσι ώστε να επιλυθούν (κουκουλωθούν) οι μεταξύ τους διαφορές κάτω από το μανδύα των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αναζητήσει και τη λύση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Αναπληρωτής υπουργός σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Σερβίας Τάντιτς και τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο. Θα έχει, επίσης, συνάντηση και δείπνο εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Γέρεμιτς, με τον οποίο θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμη, κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι ο κ. Δρούτσας θα έχει συνάντηση με Ελληνες επιχειρηματίες. Αύριο στην Πρίστινα ο Δ. Δρούτσας θα έχει συναντήσεις με τον Σεντίου και τον Θάτσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ