Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΕΣΒΟΣ
Παναγροτική σύσκεψη

Παλλεσβιακή σύσκεψη με θέμα τα αγροτικά προβλήματα του νησιού πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ)των αγροτών, στο Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Λέσβου, ιδιαίτερα με το λάδι και την κτηνοτροφία, αλλά και οι αγωνιστικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου η αγροτιά να διεκδικήσει τα συμφέροντά της.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε μετά το τέλος της σύσκεψης, οι συνεταιριστές και οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων που έλαβαν μέρος, καταγγέλλουν ομόφωνα την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα τα εξής μέτρα:

  • Για το λάδι: Να ανοίξει φέτος η κρατική παρέμβαση με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος στον αγρότη - ελαιοπαραγωγό και για τον άσο οι τιμές αυτές να είναι 1.000 δρχ/κιλό. Να χτυπηθεί η νοθεία, να παρθούν μέτρα για τον έλεγχο των εισαγωγών λαδιού από τρίτες χώρες και ενάντια στην αισχροκέρδεια των εμπόρων και των μεγαλοκαταστηματαρχών, να μη χαθεί ούτε δραχμή από την επιδότηση και αυτή να αποδοθεί ακέραια στους παραγωγούς.
  • Για την κτηνοτροφία: Να παρθούν μέτρα που να προστατεύουν τον παραγωγό - κτηνοτρόφο από την ασυδοσία των εμπόρων και των γαλακτοβιομηχάνων. Να επανέλθει το καθεστώς της επιδότησης στις τιμές των ζωοτροφών. Να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να προστατευτεί η ντόπια παραγωγή, που δοκιμάζεται σκληρά από το πρόβλημα που προέκυψε με τις «τρελές αγελάδες».
  • Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα γενικότερα προβλήματα της αγροτιάς, οι εκπρόσωποι των αγροτών του νησιού ζητούν να αναβαθμιστεί το επίπεδο της παρεχόμενης υγείας και παιδείας στην ύπαιθρο και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Να αυξηθεί η σύνταξη στο επίπεδο της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ.

Οι αγρότες της Λέσβου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους, από τα μέσα Γενάρη, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους: «Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και να υπερασπίσουμε με τον αγώνα μας το δικαίωμα να ζήσουμε σ' αυτόν τον τόπο», τονίζουν χαρακτηριστικά στο ψήφισμά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ