Σάββατο 3 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕ - ΒΕΛΓΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Προώθηση της «πολιτιστικής αγοράς»

Το σημερινό «πάρτι» στις Βρυξέλλες με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από το Βέλγιο (μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιλαμβάνει... ακροβάτες και πυροτεχνήματα) δεν μπορεί να κρύψει το αποκρουστικό «πρόσωπο» του πολιτικού προγράμματος της βελγικής προεδρίας και στον πολιτισμό.

Με βάση το πρόγραμμα, το επόμενο εξάμηνο η βελγική προεδρία θα προωθήσει το σύνολο της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ στον πολιτισμό, με αιχμή την παραπέρα στήριξη των «πολιτιστικών βιομηχανιών» και τη θέσπιση του «ευρωπαϊκού σήματος» της πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή την «πιστοποίηση», από την ΕΕ, των μνημείων και των χώρων με βάση τις «αξίες» της. Συγκεκριμένα, αναφέρει, ότι «στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρώπης για το 2020, η προεδρία θα δώσει έμφαση στη δυναμική των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών και της συμβολής που έχουν στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), την αύξηση και την απασχόληση στην Ευρώπη». Επίσης, «θα συνεχίσει τις συζητήσεις που στοχεύουν στην υιοθέτηση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, της πρότασης για απόφαση από την Επιτροπή, να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό σήμα κληρονομιάς (...) δίνοντας έμφαση στη σημασία της ευρωπαϊκής διάστασης της πολιτισμικής κληρονομιάς της».

Η βελγική προεδρία θα «εξετάσει» και τις «προοπτικές για την ανάπτυξη των δημόσιων βιβλιοθηκών στη ψηφιακή εποχή» καθώς και το θέμα της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης (Europeana), στο πλαίσιο των «προκλήσεων» που «παρουσιάζονται από τη συντήρηση της ευρωπαϊκής ψηφιακής πολιτιστικής και οπτικοακουστικής κληρονομιάς μακροπρόθεσμα». Αυτές οι «προκλήσεις» αφορούν και στην «πνευματική ιδιοκτησία», για την οποία σημειώνεται ότι το ζήτημα της «επαρκούς προστασίας» της «έχει προσδιοριστεί στη στρατηγική της Ευρώπης για το 2020 ως ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην επιτυχή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς». Ειδικά για την ψηφιοποίηση σημειώνεται, ότι «λαμβάνοντας υπόψη την ψηφιακή ανάπτυξη των βιβλιοθηκών όπως η Europeana και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα επιδιώξει» τη θέσπιση μιας «ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το θέμα». Να σημειωθεί, ότι το ζήτημα της «πνευματικής ιδιοκτησίας» δεν περιλαμβάνεται στο πολιτιστικό μέρος του προγράμματος, αλλά στο κεφάλαιο για την «Ανταγωνιστικότητα» και την παράγραφο για την «εσωτερική αγορά»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ