Τρίτη 29 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Ηρωες - «φάρος» στους αγώνες τού σήμερα

Εκδήλωση στις φυλακές Γυθείου διοργάνωσαν την Κυριακή οι Οργανώσεις Λακωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «στόλισαν» το κτίριο του... κολαστηρίου, έξω από το οποίο ξεκίνησε η εκδήλωση
Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «στόλισαν» το κτίριο του... κολαστηρίου, έξω από το οποίο ξεκίνησε η εκδήλωση
Φόρος τιμής στους κομμουνιστές και στους άλλους λαϊκούς αγωνιστές που μαρτύρησαν στο κάτεργο των φυλακών Γυθείου απότισε την περασμένη Κυριακή πλήθος κόσμου στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λακωνίας της ΚΝΕ.

Την εκδήλωση, μπροστά από τις φυλακές, άνοιξε ο Λευτέρης Αναστασάκος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, σημειώνοντας: «Ηρθαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έβαλαν τα κορμιά τους μπροστά από τα φασιστικά στρατεύματα την περίοδο 41-44, εκείνων που συνέχισαν τον αγώνα μετά την απελευθέρωση, διωγμένοι απ' αυτούς που δεν είχαν ούτε τη θέληση ούτε το κουράγιο να υπηρετήσουν την πατρίδα. Τιμάμε τη μνήμη των κομμουνιστών της Λακωνίας των οπαδών και των φίλων της ευρύτερης περιοχής ανάμεσα στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, των μαχητών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Αυτό το ερειπωμένο κτίριο, που φέρνει την προμετωπίδα «ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΑΙ ΦΥΛΑΚΑΙ ΓΥΘΕΙΟΥ», έγινε το άντρο διωγμών, βασανισμών και δολοφονιών των κομμουνιστών και των οπαδών τους από το κράτος και το παρακράτος, γιατί πάλευαν για την απελευθέρωση της πατρίδας, την κοινωνική δικαιοσύνη. Εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές πέρασαν απ' αυτό το κάτεργο. Αλλοι γδάρθηκαν, άλλοι δολοφονήθηκαν, άλλοι στάλθηκαν στα στρατοδικεία της Τρίπολης και με την κατηγορία του ΑΠΑΤΡΙΔΟΣ δικάζονταν σε θάνατο και τους εκτελούσαν στον Αγ. Νικόλαο, λίγο πιο πάνω από το άλλο κολαστήρι των φυλακών της Τρίπολης».

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Γυθείου και συγκέντρωση στην πλ. δημαρχείου, με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Οικονομάκο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε: «Η εκδήλωση αυτή αποτελεί τιμή για όλους τους κομμουνιστές και είναι αφιερωμένη στους μαχητές του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που φυλακίστηκαν στις φυλακές Γυθείου. Σήμερα, έχουμε για φάρους και θα συνεχίσουμε να τους έχουμε, όση λάσπη και να ρίξουν, τον Ρογκάκο, τον Κονταλώνη, τον Πρεκεζέ, τον Λεβεντάκη, την ηρωική δασκάλα Μπενέκου και τους χιλιάδες αγωνιστές που αγωνίστηκαν παλικαρίσια μέχρι το '49 σε συνθήκες πρωτόγνωρου αποκλεισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση αντιστασιακών(2012-12-01 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις σε τόπους όπου μεγαλούργησε το ΚΚΕ(2010-06-26 00:00:00.0)
Οι επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο(2009-01-04 00:00:00.0)
Οι επιχειρήσεις του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου(2009-01-04 00:00:00.0)
Να χαρακτηριστούν χώρος ιστορικής μνήμης(2008-11-22 00:00:00.0)
«Συνεχίζουμε τον αγώνα τους»(2001-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ