Σάββατο 19 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Τσάκισμα των Συμβάσεων προβλέπει το μνημόνιο

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος

Την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων με το μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, καταγγέλλει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαυρίκος, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Αγγελος Τζέκης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Το μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την τρόικα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ καταστρατηγεί το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, στη σελίδα 12 του 1ου παραρτήματος, στην παράγραφο με τίτλο "Για την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές" αναφέρει, ότι θα αλλάξει την κλαδική νομοθεσία σε τομείς, όπως τουρισμός, λιανικό εμπόριο κι εκπαίδευση, αναφέροντας ανάμεσα στα άλλα, ότι στόχος είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι οποίες μέσα στο κείμενο ονομάζονται κατώτερες και ανώτερες αμοιβές.

Σημειώνουμε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και στα επαγγέλματα που αναφέρει παρακάτω η εν λόγω παράγραφος: νομικούς, φαρμακοποιούς, λογιστές, αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Εδώ, όμως, πρόκειται για Οδηγία που καταργεί τις αμοιβές που ορίζουν οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο όνομα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, θα μπορεί δηλαδή μια ξένη εταιρεία να επενδύει ορίζοντας μισθούς Κίνας και Βουλγαρίας».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς «να αποσαφηνίσουν τι θα ισχύσει σε περίπτωση που μια επιχείρηση, η οποία θέλει να επενδύσει σε αυτούς τους κλάδους στη χώρα, θεωρήσει εμπόδιο την κατώτερη αμοιβή των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ