Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Καρότο και μαστίγιο εν ονόματι της ένταξης στην ΕΕ...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Η χτεσινή άτυπη συνάντηση της ΕΕ στο Σεράγεβο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων έληξε δίχως σημαντικό αποτέλεσμα. Μετά από από συνολικά τρίωρες τοποθετήσεις διάφορων αξιωματούχων η άτυπη συνάντηση έληξε δίχως συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά με «καρότο» την ... εν ευθέτω χρόνω κατάργηση της τουριστικής βίζας για τους λαούς της περιοχής. Δόθηκαν βέβαια οι γενικόλογες διαβεβαιώσεις πως δηλαδή η πόρτα της ΕΕ «είναι ανοιχτή» εφόσον (εξυπακούεται...) τηρηθούν «απαραίτητα κριτήρια», όπως καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις, καταπολέμηση της «διαφθοράς», του οργανωμένου εγκλήματος κλπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, που προεδρεύει της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, είπε πως για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι εφικτή μία συμφωνία «για ένα μέλλον ελπίδας, ειρήνης και πλήρους ολοκλήρωσης στην ΕΕ». Ο Βόσνιος ομόλογός του Σβεν Αλκαλάι παρατήρησε ότι οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν χτες «δείχνουν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στο επίκεντρο της ΕΕ»...

Στη συνάντηση συμμετείχαν αξιωματούχοι από ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης. Ολοι τους συμμετείχαν με μοναδικό διακριτικό το ονοματεπώνυμό τους ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή και της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, αξιωματούχοι των οποίων κάθισαν για πρώτη φορά σε κοινό τραπέζι μετά από περίπου δύο χρόνια οπότε το προτεκτοράτο κήρυξε «ανεξαρτησία».

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας που επανέφερε στο προσκήνιο την πρωτοβουλία για ένταξη των Δ. Βαλκανίων ως το 2014, δηλώνοντας ότι «στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι να ανοίξει η οικονομική δράση προς την ευρύτερη περιοχή και να γίνει η γειτονιά μας περισσότερο ασφαλής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ