Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Επικύρωση της καταδίκης για τη δολοφονία Ροδρίγκες

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής επικύρωσε την καταδίκη έξι στρατιωτικών αλλά και πολιτών εκ των πρωταγωνιστών της χούντας Πινοτσέτ (1973 - 1990) για την «εξαφάνιση» του Ουμπέρτο Φουέντες Ροδρίγκες, ηγετικού στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής.

Ο Φουέντες απήχθη στα τέλη του 1975, σε ηλικία 59 ετών, και μεταφέρθηκε σε αεροπορική βάση όπου βασανίστηκε επί βδομάδες, ενώ κατόπιν μεταφέρθηκε μαζί με άλλους κρατούμενους, που ήταν όλοι ναρκωμένοι, σε ένα ελικόπτερο, δολοφονήθηκε με μαχαίρι, και πετάχτηκε στα νερά του Ειρηνικού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την οριστική του απόφαση για καταδίκη του απόστρατου πτέραρχου της πολεμικής αεροπορίας, Φρέντι Ρουίς Μπούνγκερ, όπως και άλλων πέντε συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έχουν ήδη εκτίσει τις ποινές φυλάκισης που τους επιβλήθηκαν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιδίκασε παράλληλα την καταβολή 80 εκατ. πέσος (περίπου 113.000 ευρώ) στο γιο του θύματος ως αποζημίωση από το κράτος της Χιλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ