Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
Ξεδιάντροπο «δούναι και λαβείν»

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τον αποκλεισμό   της ΔΑΣ από το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου, μετά από συμφωνία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΑΤΕ  

Προϊόν ενός κρυφού και ανήθικου παζαριού κι ενός ξεδιάντροπου "δούναι και λαβείν" ανάμεσα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΑΤΕ, είναι η συγκρότηση του προεδρείου της νέας διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Βεβαίως, είναι προφανές και αυτονόητο ότι οι εκτελεστές αυτής της επαίσχυντης - πλην, όμως, αμοιβαίως επωφελούς και διμερώς συμφέρουσας - συμφωνίας των δύο παρατάξεων, ενήργησαν στη βάση των γενικών κατευθύνσεων και προδιαγραφών για το συνδικαλιστικό κίνημα που πρεσβεύουν και υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ.

Στόχος της συμφωνίας που επιτεύχτηκε ήταν:

- Ο αποκλεισμός από το Προεδρείο του ΕΚΒ των συνεπών αγωνιστών συνδικαλιστών της ΔΑΣ, ώστε να μην υπάρχει κανείς εκεί που θα ελέγχει εκ των έσω και θα καταγγέλλει έξω τις αποφάσεις που θα στηρίζουν, επί της ουσίας, την κυβερνητική αντεργατική πολιτική, θα εξυπηρετούν, εν πολλοίς τους εργοδότες και θα επιχειρούν τον αποπροσανατολισμό της εργατικής τάξης και την υπονόμευση των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, επιχειρείται να σταλεί το μήνυμα ότι, προκειμένου να συνεχιστεί η συμβιβαστική φιλοκυβερνητική τακτική τους οι δύο παρατάξεις δε θα διστάσουν να διακινδυνεύσουν τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος.

- Η διατήρηση των πόστων από γνωστούς και μη εξαιρετέους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούν ότι το ΕΚΒ είναι "βιλαέτι" τους και δε λένε να ξεκολλήσουν με τίποτα από τις "καρέκλες" τους.

Είναι, όμως, τόσο προκλητική και ξεδιάντροπη η "κολεγιά" ανάμεσα στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΑΤΕ στο ΕΚΒ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Πρώτη, βεβαίως, αντέδρασε η ΔΑΣ, η οποία σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε τη νέα "κολεγιά" των δύο παρατάξεων και κάλεσε τα ΔΣ των σωματείων και τους εργαζόμενους ν' αναπτύξουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να συσπειρωθούν και να στηρίξουν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, για να μην περάσουν οι αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και της ΕΕ.

Αντέδρασε - όχι τόσο για λόγους αρχής, αλλά περισσότερο, διότι νιώθει "ριγμένη" στη μοιρασιά των πόστων - και η ΔΑΚΕ, μη συμμετέχοντας στη διαδικασία και ζητώντας τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού και αναλογικού προεδρείου, μ' αποτέλεσμα τελικά αυτό να συγκροτηθεί "κολοβό", αφού οι θέσεις που προορίζονται για τους συμβούλους της ΔΑΚΕ μένουν, προς το παρόν, κενές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντέδρασε ακόμα και συνδικαλιστής της ΑΤΕ - συγκεκριμένα ο Ν. Κουνατίδης - ο οποίος και παραιτήθηκε. (Ο ίδιος δημοσίως επικαλέστηκε επαγγελματικούς λόγους για την παραίτησή του, αλλά πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή οφείλεται στη διαφωνία του με τη συνεργασία ΠΑΣΚΕ - ΑΤΕ). Με τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο παρατάξεις δε φαίνεται να συμφωνεί και ο Στ. Φούσκης, γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΝ, ο οποίος σε δημόσια δήλωσή του ανέφερε: «Μπροστά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στ' αντεργατικά μέτρα που προωθεί με το νομοσχέδιο των εργασιακών σχέσεων, θεωρώ ότι το προεδρείο του ΕΚΒ θα έπρεπε να κινείται σε αρχές ενότητας, αντιπροσωπευτικότητας και αναλογικότητας». Αφησε, όμως, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι η συμφωνία ΠΑΣΚΕ - ΑΤΕ στο ΕΚΒ δεν είναι προϊόν της πολιτικής του Κόμματός του για τα συνδικαλιστικά, αλλά αποτέλεσμα "προσωπικής πολιτικής" του Κ. Καραγιάννη, ο οποίος είναι στέλεχος του ΣΥΝ και "μόνιμος" σχεδόν γραμματέας του ΕΚΒ, τα τελευταία χρόνια. Τον ίδιο συνδικαλιστή κατηγορούν, πράγματι, κι άλλα στελέχη του ΣΥΝ στο Βόλο ότι "κάνει του κεφαλιού του", "συνεννοείται μόνο με τον Τυλιγάδα", (σ.σ. Πρόεδρος του ΕΚΒ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) και "συνδικαλίζεται για να εξασφαλίσει το προσωπικό του βόλεμα".

Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς ότι, ως ένα βαθμό, μπορεί να ισχύει κι αυτή η εκδοχή, θα πρέπει να παραδεχτούν όλοι ότι ο Κ. Καραγιάννης δε θα μπορούσε να "συνδικαλίζεται" έτσι αν δεν είχε την έγκριση, ή, εν πάση περιπτώσει, την ανοχή του ΣΥΝ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ