Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ενίσχυση των οικονομικών δεσμών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με την Τουρκία να προσπαθεί να επιμένει στην προοπτική της πλήρους ένταξης της χώρας στην ΕΕ, συνεχίστηκε χτες η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παρίσι, ο οποίος και είχε συνάντηση με το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Στην επίσημη ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν στο Παρίσι ήταν η ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας - Γαλλίας, δεδομένου ότι το Παρίσι ήδη αποτελεί το δεύτερο τη τάξει μεγαλύτερο επενδυτή στην Τουρκία, καθώς και οι Τούρκοι μετανάστες στη Γαλλία.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι επίσημα δεν αναφέρθηκε στην ατζέντα, στο περιθώριο αναμενόταν συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, της οποίας ο μεγαλύτερος πολέμιος είναι η Γαλλία και η Γερμανία, προκρίνοντας μια «προνομιακή» σχέση, που θα τους δίνει τα πλεονεκτήματα της Τουρκικής αγοράς και το άνοιγμα για ακόμα μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση, αλλά δε θα διαταράσσει τις ισορροπίες, τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στο μεταναστευτικό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, κατά τη διαμονή του στο Παρίσι επανέλαβε αρκετές φορές, το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ασίας και της Μέσης Ανατολής σε σχέση με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, αλλά και τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη, τονίζοντας ότι στόχος είναι με την ένταξή της να «βοηθήσει την ΕΕ και όχι να της γίνει βάρος», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ν. Σαρκοζί θα αλλάξει στάση όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας του.

Την ίδια στιγμή, ο Ρ. Ερντογάν εμφανίστηκε να επιτίθεται για ακόμα μία φορά στο Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν στρατηγικές συμφωνίες μεταξύ τους, ισχυριζόμενος ότι αντιπροσωπεύει την «κύρια απειλή» στη Μέση Ανατολή και την ειρήνη στην περιοχή, τασσόμενος δήθεν υπέρ των συμφερόντων του Παλαιστινιακού λαού και των δίκαιων αιτημάτων του. Οσο δε αφορά το Ιράν, ο Τούρκος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της επίλυσης του προβλήματος μέσω της διπλωματικής οδού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ