Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
«Στρατηγικός σύμμαχος» των ΗΠΑ

Κρατούμενοι του Γκουαντάναμο μεταφέρθηκαν στην Τιφλίδα

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Στη Γεωργία έφτασαν τρεις πρώην φυλακισμένοι της αμερικάνικης βάσης «Γκουαντάναμο». Οπως έγινε γνωστό, πολλές χώρες του κόσμου, στις οποίες οι ΗΠΑ απευθύνθηκαν, αρνήθηκαν να «φιλοξενήσουν» τους φυλακισμένους της βάσης Γκουαντάναμο. Ομως, ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι, με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας του στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καθώς και με τη συμφωνία να δεχτεί τους φυλακισμένους, συνεχίζει να επιδεικνύει πως είναι έτοιμος να υποστηρίξει το «στρατηγικό σύμμαχό» του, δηλαδή τις ΗΠΑ, στα πιο δύσκολα ζητήματα. Σύμφωνα με τα λόγια του διευθυντή του Τμήματος Πληροφόρησης και Ανάλυσης του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας, Σοτά Ουτιασβίλι, «τα ονόματα των πρώην φυλακισμένων που έφτασαν στην Τιφλίδα δε θα γίνουν γνωστά προς το παρόν, το πιο πιθανόν θα παραμείνουν στη Γεωργία σαν απλοί πολίτες που έχουν άδεια παραμονής υπό την επιτήρηση της αστυνομίας».

Η Γεωργία ελπίζει πως η συμφωνία να φιλοξενήσει τους φυλακισμένους της γνωστής φυλακής, όπως και η δραστήρια συμμετοχή στο Αφγανιστάν (περίπου 1.000 Γεωργιανοί στρατιώτες), θα βοηθήσει στο να διεξαχθεί η προγραμματισμένη για τον Απρίλη επίσκεψη του Προέδρου της Γεωργίας στις ΗΠΑ.

Στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας φοβούνται ότι η μεταφορά των κρατουμένων του «Γκουαντάναμο» στη Γεωργία μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο. Ετσι ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο αναρωτήθηκε «ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι αύριο κάποιος από αυτούς δε θα βρεθεί στο ρωσικό έδαφος ή δε θα έρθει σε επαφή με την παρανομία στο Β. Καύκασο;». Ο Νεστερένκο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα εκτιμήσουν νηφάλια τα ρίσκα που συνοδεύουν αυτήν τους την απόφαση.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ