Σάββατο 20 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚ ΓΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Προσηλωμένοι στην αντιδραστική μεταρρύθμιση

Την προσήλωσή της στην... αναγκαιότητα του «Καλλικράτη» επανέλαβε η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών που συμμετείχαν σε χτεσινή συνάντηση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, «γκρινιάζοντας» ωστόσο για σειρά προβλημάτων στη λειτουργία των δήμων που μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην επιτυχία του... εθνικού εγχειρήματος της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Παρουσία μελών διοικήσεων των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των νομών και των δημάρχων των πρωτευουσών της χώρας, η συνάντηση ήταν αποκαλυπτική όχι τόσο των σοβαρών και άλλωστε γνωστών ευθυνών που φέρουν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για τα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα των δήμων, που αναφέρθηκαν χτες, όσο της υποκρισίας αυτών που τα επικαλούνται. Κι αυτό γιατί με τη συναίνεση των παραπάνω, παρακρατούνται συνεχώς χρήματα από την κρατική επιχορήγηση των δήμων, αλώνονται οι εργασιακές σχέσεις, καρκινοβατεί η πολιτική πρόνοιας, προχωρά ο «Καλλικράτης», που θα σημάνει νέα βάρη στους εργαζόμενους.

«Οταν θα γίνει το έγκλημα, όλοι από δω μέσα θα είναι αθώοι;» ρώτησε ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), Χρ. Τέγος. Θύμισε δε τα λόγια του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, για την «εξαιρετικά δημιουργική συμβολή» της ΚΕΔΚΕ στον «Καλλικράτη». Θύμισε ότι κουβέντα δε λέει η ΚΕΔΚΕ για τους παρακρατημένους πόρους των δήμων, για τη νέα μείωση έως και κατά 35% των ΚΑΠ, ενώ την ίδια ώρα θριαμβολογεί για την απόδοση των χρωστούμενων πόρων της ΣΑΤΑ , λες και «μας κάνουν χάρη που μας τα δίνουν με ένα χρόνο καθυστέρηση», όπως είπε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, είπε ότι θα αποτελέσει «casus belli» αν αλλάξει ο «Καλλικράτης» στη Βουλή, όπως έγινε με τον «Καποδίστρια». Την αποχώρηση της ΚΕΔΚΕ από το διάλογο και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος. Ενώ ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Αττικής, Δ. Καλογερόπουλος, αφού υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης, είπε πως αυτή «πάει να γίνει χωρίς δίφραγκο».

Στόχος του «Καλλικράτη», τόνισε ο Χρ. Τέγος στην τοποθέτησή του, είναι η οργάνωση του κράτους σε όλα τα επίπεδα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες δομικές αλλαγές για να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας σε βάθος χρόνου. Με τα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν - τόνισε - θέλουν: Να περιορίσουν τον αριθμό των φορέων που διαχειρίζονται χρήματα για να μπορούν πιο εύκολα να ελέγχουν το πού και πώς αυτά θα διατεθούν. Να αφαιρέσουν τις τελευταίες δυνατότητες που έμειναν στο διεκδικητικό χαρακτήρα των δήμων για φιλολαϊκή διοίκηση. Να μην υπάρχουν ισχυρά κινήματα διεκδίκησης για Υγεία, Πρόνοια, ποιότητα ζωής, να περιορίζονται οι διεκδικήσεις σε τοπικό επίπεδο. Να οργανωθούν οι νέοι λίγοι δήμοι σε βάση επιχειρηματική, με δείκτες ανταποδοτικότητας και επιχειρηματικότητας, με εκχώρηση σε ιδιώτες ολόκληρων τομέων της δραστηριότητάς τους. Να σαρώσουν στο όνομα της κρίσης τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος, τόνισε ότι το αστικό κράτος θέλει να απαλλαγεί από τα βαρίδια αρμοδιοτήτων, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, και να τα φορτώσει στις πλάτες των δήμων. Θύμισε ότι από το 2003 έως το 2008, οι απώλειες των δήμων από τις μεταφερθείσες σε αυτούς αρμοδιότητες, ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της ίδιας της ΚΕΔΚΕ, η οποία ποτέ δεν τα διεκδίκησε - όπως και άλλα - ουσιαστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ