Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
«ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ»
Περικοπές παροχών και εμπορευματοποίηση

Ο «εξορθολογισμός δαπανών Υγείας» που υποστηρίζει η κυβέρνηση οδηγεί σε περικοπές παροχών ακόμα και σε καρκινοπαθείς

Την ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την τελευταία δεκαπενταετία, η οποία υποκλίνεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα, πιστοποιούν τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και αφορούν στους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Ταυτόχρονα, τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οποιοσδήποτε δήθεν «εξορθολογισμός των δαπανών Υγείας» - που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως πανάκεια - αφήνει στο απυρόβλητο την κερδοφορία των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας και καταλήγει σε περικοπές παροχών σε βάρος των ασφαλισμένων.

Χτες το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα μείωση των κοστολογήσεων για διάφορες επεμβάσεις στις ιδιωτικές κλινικές, που κινούνται από 30% έως 60%. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτές οι μειώσεις θα επεκταθούν στα δημόσια νοσοκομεία με απόφαση της υπουργού Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Ακόμα κι αν επιβληθούν οι μειώσεις αυτές για τα δημόσια νοσοκομεία, θα ισχύει το ημερήσιο ενοποιημένο νοσήλιο που καθιερώθηκε το 1998 απ' το ΠΑΣΟΚ και έχει μεταθέσει στα ασφαλιστικά ταμεία το κύριο βάρος της χρηματοδότησης των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων. Απ' αυτό το άγριο αλισβερίσι της εμπορευματοποίησης, εκεί που τα πράγματα γίνονται κραυγαλέα είναι ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας, όπου μπορεί να γίνουν οι πιο απίθανες χρεώσεις σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Ετσι καταφέρνουν ο κύκλος εργασιών (τζίρος), με βάση μελέτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να προέρχεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απίστευτο χαράτσι σε καρκινοπαθείς

Ο «εξορθολογισμός» που επιχειρεί το ΙΚΑ έχει ως αποτέλεσμα αυτό που λέγεται στη λαϊκή γλώσσα: «Μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά». Προχώρησε στον έλεγχο των δαπανών για την παροχή ειδικών σκευασμάτων διατροφής σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του. Οχι βέβαια σε βάρος των κερδοσκόπων της Υγείας αλλά των... καρκινοπαθών. Στην απόφαση δεν αναφέρεται ότι εξαιρούνται ρητώς. Ετσι αναγκάζονται να πληρώσουν απ' την τσέπη τους 400 - 600 ευρώ για τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ