Νέος κύκλος συναντήσεων τεχνοκρατών με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας
Τις μεταξύ τους συνεννοήσεις για το «κλείδωμα» των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων συνεχίζουν από σήμερα και για τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους του κοινού κλιμακίου στελεχών από Κομισιόν - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που «επισκέπτονται» τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας όπως και άλλες νευραλγικού χαρακτήρα κρατικές υπηρεσίες. Ο αντιλαϊκός θίασος συμπληρώνεται στις αρχές του Μάρτη με «επίσκεψη» και από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Ο. Ρεν.
Η ουσία των πρόσθετων αντεργατικών ανατροπών - πέρα και από αυτές που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης - έχουν ήδη συμφωνηθεί και η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το χρονοδιάγραμμα, ώστε να τις ανακοινώσει έγκαιρα, ενόψει της σύγκλησης - και των αποφάσεων που θα παρθούν - στα διάφορα όργανα της ΕΕ.
Μεταξύ αυτών, δρομολογούνται και τα παρακάτω :
Δρομολογημένη είναι η συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το σχετικό νομοσχέδιο που πηγαίνει στη Βουλή. Σε επίπεδο προπαγάνδας, κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για κάποιες «αλλαγές» στην αξία των αποδείξεων λιανικής, που υποχρεώνουν τα νοικοκυριά να μαζέψουν και που σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αλλοιώσουν το αντιλαϊκό σκηνικό. Ετοιμες για τη Βουλή είναι και οι ρυθμίσεις για την εισοδηματική πολιτική, στις οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν και άλλα πρόσθετα μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν.
Διαβεβαιώσεις για λογαριασμό και της κυβέρνησης στέλνει και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, που δηλώνει απόλυτα σίγουρος για την επιτυχία των μέτρων. «Ακόμη και αν υλοποιηθούν κάποιοι κίνδυνοι, όπως αυτός της ανάπτυξης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα», σημείωσε σε ειδησεογραφικό πρακτορείο που σχετίζεται με τα συμφέροντα των τραπεζιτών, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ «είναι εδώ» για ό,τι χρειαστεί η κεφαλαιοκρατία, παίρνοντας πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι κάτω από τις εκτιμήσεις τους.
Την ίδια συντεταγμένη υπηρετεί και η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) που δημοσιοποίησε «μελέτη», σύμφωνα με την οποία οι «δαπάνες για δημόσια απασχόληση στην Ελλάδα - μόνο στο στενό δημόσιο τομέα - απορροφούν το 55% των εσόδων του Δημοσίου σε σχέση με 38% στη ΕΕ των 27», δίνοντας έτσι το σινιάλο για το τεράστιο μέγεθος των περικοπών που δρομολογούνται. Η τράπεζα του ομίλου σημειώνει ακόμη ότι είναι «μονόδρομος» η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.