Σάββατο 30 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Συντονιστείτε στον «902 Αριστερά στα FM»

Επιστημονικό θα είναι αυτή τη φορά το βιβλίο στο επίκεντρο της εκπομπής «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο», που θα μεταδοθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τον 902 «ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM».

Από τον «Ομιλο Εκπαιδευτικού Προβληματισμού» κυκλοφόρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά σ' έναν τομέα που συνήθως γνωρίζουμε μόνο την αστική προσέγγιση: την ψυχολογία. Ο τίτλος είναι «Γενική Ψυχολογία» με υπότιτλο Διαλεκτική - Υλιστική Προσέγγιση. Η κύρια επιμέλεια είναι του Μιχάλη Κουβελά. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Συστηματικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώτου προέδρου του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών Γιάννη Ιμβριώτη (1897-1979).

Η διαλεκτική - υλιστική ψυχολογία βασίζεται στις αρχές του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, δηλαδή είναι μαρξιστική ψυχολογία. Αυτό το γεγονός φτάνει για να της κλείσουν τις πόρτες των πανεπιστημίων. Στα αστικά εγχειρίδια δε γίνεται αναφορά καθόλου σ' αυτήν την ψυχολογία, που εξετάζει τον άνθρωπο σαν βιοκοινωνικό ον. Οταν δεν μπορούν να αποσιωπηθούν ορισμένες θέσεις μαρξιστών ψυχολόγων με διεθνή καταξίωση, αυτές εξετάζονται αποκομμένα, παρερμηνευμένα και απο-ιδεολογικοποιημένα. Ακόμα «εντάσσονται» σε αστικές σχολές και ρεύματα. Προσπάθειες που εντάθηκαν μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, οι οποίες ήταν το κύριο πεδίο εφαρμογής της μαρξιστικής προσέγγισης στην ψυχολογία. Η ευρύτατη θεματική του βιβλίου αναφέρεται στην ουσία του ψυχισμού, στην προσωπικότητα, στη δραστηριότητα και την επικοινωνία της, στις γνωστικές διαδικασίες, στη συγκινησιακή - θεληματική σφαίρα της κ.ο.κ. Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννεκε Ιωαννάτου.

Η ιστορία της αγροτιάς

Στην ιστορία του αγροτικού ζητήματος στην Ελλάδα, αλλά και σε μεγάλες στιγμές του αγροτικού κινήματος στην πατρίδα μας, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης την Κυριακή 11.00-01.00 στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Πάντα, για τους αφέντες και τους αστούς, ήταν οι «παρακατιανοί», οι «προορισμένοι» από τον θεό της τάξης τους να ποτίζουν με ιδρώτα και αίμα τη κλεμμένη από αυτούς γη, χωρίς να μιλούν.

Πάντα για τους αφέντες και τους αστούς, όταν σήκωναν κεφάλι, ήταν ο κινούμενος στόχος για το βούρδουλα και τα πιστόλια τους.

Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά και τώρα: Την ώρα που οι κυράτσες των υπαλλήλων του καπιταλισμού χαρτογιακάδων ανταλλάσσουν για «δώρο» γλάστρες με μικρές ελιές (!), την ώρα που η «παιδεία» μαθαίνει στα παιδιά πως οι αγροτικές εργασίες είναι «χάπενινγκ», την ώρα που τη γη της πατρίδας, η οποία άνετα μπορεί να θρέψει τα παιδιά της, την μετράνε σε οικόπεδα, την ώρα που ο κάθε χαρτογιακάς μετράει τον ιδρώτα του ξωμάχου με νούμερα του χρηματιστηρίου, την ίδια αυτή ώρα ετοιμάζεται η παραπέρα αρπαγή της γης, το ξεκλήρισμα όλων εκείνων που «ήλιο με ήλιο» παλεύουν για να ζήσουν.

Χαρτογιακάδες, «αναλυτές», «δημοσιογράφοι», μια στρατιά υπαλλήλων του κεφαλαίου έχει πέσει με λύσσα πάνω στην αγροτιά με σκοπό να τσακίσει τη συνείδησή της, να κάμψει κάθε αντίστασή της, να την «πείσει» πως ο δρόμος του κεφαλαίου είναι «μονόδρομος».

Μεγάλη η ιστορία του αγροτικού ζητήματος στην Ελλάδα, μεγάλη και η ιστορία του κινήματος της αγροτιάς που έχει να γράψει ακόμα πιο λαμπρές σελίδες στην πορεία του λαϊκού κινήματος όταν μέρα με τη μέρα συντονίζει το βήμα της όλο και πιο πολύ με την εργατιά, για μια άλλη εξουσία - λαϊκή - για το άνοιγμα μιας προοπτικής όπου θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, και όπου τη ζωή δε θα κυβερνάνε οι «χαμοθεοί» της μοιρολατρίας και της ταξικής υποταγής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ