Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Βιαστείτε να κάνετε το καλό

1. Η φράση «Βιαστείτε να κάνετε το καλό» ανήκει στον Μοσχοβίτη Φιόντορ Πέτροβιτς Γκαάζ, αγαπημένο υπαρκτό ήρωα του Ντοστογιέφσκι, τον οποίο αναφέρει και στις σημειώσεις του για το μυθιστόρημα «Εγκλημα και Τιμωρία». Οπως μας πληροφορεί ο Λεονίντ Γκρόσμαν, που έγραψε στη θαυμάσια βιογραφία του Ντοστογιέφσκι (που κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις «Αρμός», σε μετάφραση του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη), το 1828 ο γιατρός διορίστηκε στη θέση του αρχιάτρου των μοσχοβίτικων φυλακών. Μένοντας έκπληκτος από την άθλια καθημερινότητα των πολυάριθμων φυλακών-σχολείων της αλληλοδιδακτικής μεθόδου διαφθοράς και εγκλήματος, ο γιατρός έδωσε μια ανυποχώρητη μάχη εναντίον αυτού του τρομερού κοινωνικού κακού. Οταν πέθανε, δεν είχε καμία περιουσία και η κηδεία του έγινε με δαπάνες της Αστυνομίας.

2. Βιαστείτε, γιατί κάποιος πάντοτε είναι πεσμένος, κι όπως λέει ο σοφός, μπορείς να πέσεις, αλλά δεν μπορείς να σηκωθείς μόνος σου.

3. Βιαστείτε, γιατί στο νοσοκομείο ο αδελφός γνωστός άγνωστος τρελός θέλει ένα χέρι να δροσίσει το μέτωπό του από τον πυρετό.

4. Βιαστείτε να δώσετε από αυτά που δεν έχετε.

5. Βιαστείτε γιατί η μοναξιά έχει στήσει το δίχτυ της αυτές τις άγιες μέρες, απομονώνει τον καθένα και τον τσακίζει.

6. Βιαστείτε να βάλετε τέλος στην ασθένεια του μικροαστισμού, που παίρνει διαστάσεις επιδημίας.

7. Βιαστείτε να συναντήσετε τον Λόρκα: «Οταν εβούλιαξαν οι καθαρές μ' είχαν δολοφονήσει. Εψαξαν στα καφενεία, στα κοιμητήρια, στις εκκλησίες, άνοιξαν τα βαρέλια και τα ερμάρια, έσπασαν τρεις σκελετούς για να ξεριζώσουν τα χρυσά τους δόντια. Δεν με βρήκαν πια. Δεν με βρήκαν; Οχι. Δεν με βρήκαν. Αλλά μαθεύτηκε πως το έκτο φεγγάρι έφυγε προς τις πηγές του χείμαρρου και πως η θάλασσα θυμήθηκε - ξαφνικά - τα ονόματα των πνιγμένων».

8. Βιαστείτε να γράψετε ένα τραγούδι για το θείο βρέφος και φυσικά να του το ψιθυρίσετε.

9. Βιαστείτε να υποδεχτείτε τον καινούργιο χρόνο μέσα από το θαυμάσιο λόγο του Τζελαλουντίν Ρουμί: «Αν υπάρχει κάποιος εραστής στον κόσμο, ω Μουσουλμάνοι, αυτός είμαι εγώ. Αν υπάρχει κάποιος πιστός ή χριστιανός ερημίτης, αυτός είμαι εγώ. Η γη, ο αέρας, το νερό και το πυρ, κι ακόμα το σώμα και η ψυχή είμαι εγώ. Η γνώση και η μάθηση, ο ασκητισμός και η ευσέβεια είμαι εγώ. Και ο Παράδεισος και η Εδέμ και τα Ουρί είμαι εγώ. Αυτή η γη και ο ουρανός, με όλα όσα βαστάζουν οι άγγελοι, τα πνεύματα και το ανθρώπινο γένος, είμαι εγώ».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ