Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ολομέτωπη επίθεση στη συνείδηση και τα δικαιώματα του λαού

Με νέα αντιδραστικά μέτρα στις βαλίτσες του, επιστρέφει σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός

Κάθε μέρα που περνάει, επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα του ξεσηκωμού που σαλπίζει το ΠΑΜΕ, μπροστά και στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη
Κάθε μέρα που περνάει, επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα του ξεσηκωμού που σαλπίζει το ΠΑΜΕ, μπροστά και στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.

(Του απεσταλμένου μας

Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ)--

Ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις για την επιβολή επιπλέον αντιλαϊκών μέτρων, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τα σχέδια της κυβέρνησης για την κάλυψη των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων». Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέλυσε στους ομολόγους του τις «σύνθετες και απλές διαρθρωτικές αλλαγές», που σχεδιάζει η κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας - σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους - την «ικανοποίηση» των Ευρωπαίων εταίρων και ειδικότερα των πολιτικών εκπροσώπων των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Γερμανία).

Επικαλούμενο τις συνθήκες και τις στρατηγικές της ΕΕ, τις οποίες διαχρονικά έχουν συνδιαμορφώσει τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το Συμβούλιο ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων μόνιμου χαρακτήρα για την «ανάκαμψη» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Εδωσαν και μ' αυτόν τον τρόπο το κατάλληλο άλλοθι στην κυβέρνηση για την επιβολή νέων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, με το πρόσχημα ότι βρίσκεται προ τετελεσμένων και δεσμεύεται από τις αποφάσεις της ΕΕ.

Στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», της επιστροφής δηλαδή των ευρωενωσιακών μεγαλοεπιχειρήσεων σε τροχιά υπερκερδοφορίας, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου προωθούν το χτύπημα του συνόλου των λαϊκών δικαιωμάτων, με μέτρα που στόχο έχουν να μετακυλήσουν τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους. Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι πρότειναν τη θέσπιση νέων φόρων, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, μεταρρυθμίσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και πάγωμα μισθών και συντάξεων, εξαπολύοντας ολοκληρωτική επίθεση σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η πλειοψηφία των παραπάνω μέτρων βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης και ορισμένα ήδη υλοποιούνται. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε και χτες να συγκαλύψει το σύνολο των προτάσεων που κατέθεσε, ισχυριζόμενη ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα στη Σύνοδο. Κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν χτες ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ικανοποίησε τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ και δεν απέκλειαν σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τα επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ανάμεσά τους οι περικοπές στον προϋπολογισμό και η παραπέρα μείωση του δημόσιου τομέα.

Ερχονται νέα μέτρα - φωτιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου είπε στη Σύνοδο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «έτοιμη να προχωρήσει στις αλλαγές που απαιτούνται». Αξιοποιώντας επί της ουσίας το κλίμα τρομοκρατίας που έχουν δημιουργήσει η ΕΕ και οι εκπρόσωποι των αγορών, ο Γ. Παπανδρέου βρήκε την ευκαιρία από το βήμα της Συνόδου Κορυφής να στείλει μήνυμα αυταρχισμού στον ελληνικό λαό, απαιτώντας συναίνεση και υποταγή.

Στη δήλωσή του πριν την έναρξη των εργασιών, σημείωσε: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει συνείδηση των υποχρεώσεών της, να ανατάξει την ελληνική οικονομία, να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα, να πολεμήσει χρόνια προβλήματα, όπως αυτό της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε μια υγιή βιώσιμη οικονομία με δαπάνες που θα μειωθούν, με χρέος που θα μειωθεί. Είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε πολύ σημαντικές και μεγάλες αλλαγές, να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης».

Πρόκειται για «μια νέα εποχή», που περνάει μέσα από την ένταση σκληρότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και έχει αποκλειστικό στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμη, μέσα και από τη διασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε σαν εγγύηση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής του το «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης» που προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα καταθέσει το Γενάρη στην ΕΕ. Είχε φροντίσει, μάλιστα, να δημοσιοποιήσει τις στρατηγικές κατευθύνσεις του προγράμματος πριν έρθει στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του προχτεσινού υπουργικού συμβουλίου, εξαγγέλλοντας:

  • Νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, που θα ξεθεμελιώσουν το χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Νέο φορολογικό σύστημα, που θα επιφέρει νέα βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Νέο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, που θα σηματοδοτήσει δραστικές περικοπές και θα ανοίξει το δρόμο ακόμα και για την περικοπή μισθών.

Στην ίδια κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε και χτες την πρόθεσή της να πάρει επικουρικά μέτρα, ακόμα και να καταθέσει νέο προϋπολογισμό στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος. Γι' αυτό και χτες ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει ακόμα και σε μέτρα ανάλογα με αυτά που πάρθηκαν πρόσφατα στην Ιρλανδία, όπου περικόπηκαν κατά 10% οι μισθοί. Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Στρος.

Πάντως, χτες, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει σχέση με «την Ιρλανδία και το Ντουμπάι». Η συγκεκριμένη επισήμανση, βέβαια, δεν αφορούσε τόσο τα μέτρα, όσο την αγωνιώδη προσπάθειά του να συνδέσει την οικονομική κρίση με τη λειτουργία του κράτους και τη «διαφθορά», όπως έκανε και χτες στην παρέμβασή του στις Βρυξέλλες. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία δημοσιοποίησε και στους Ευρωπαίους εταίρους.

Εκβιασμοί στο λαό

Πριν ο Γ. Παπανδρέου μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής, είχε προηγηθεί βομβαρδισμός δηλώσεων ορισμένων εκ των «27», αλλά και αξιωματούχων της Ενωσης, δείχνοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής θα «ασχοληθεί» ειδικά με το ζήτημα της Ελλάδας, καθώς εμφανίζεται να είναι στη χειρότερη θέση, με έλλειμμα 12,7%, παράλληλα με την κατάσταση των υπόλοιπων χωρών - μελών, που παρουσιάζουν υπερβολικό χρέος και δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντερικ Ράινφιλντ, ανέφερε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζεται ως «εσωτερικό πρόβλημα της χώρας, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με εσωτερικές αποφάσεις», ενώ η Σουηδή ΥΠΕΞ, Σεσίλια Μάλστρομ, ζήτησε «πολιτικό θάρρος και μεταρρυθμίσεις».

Πιο ωμή όλων ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Λαϊκού Κόμματος. Υποστήριξε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ φέρουν κοινή ευθύνη για την κατάσταση στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει σε ένα κράτος - μέλος έχει επίδραση σε όλες τις άλλες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μία ενιαία νομισματική μονάδα».

Στη βάση αυτή, ζήτησε άμεση παρέμβαση της ΕΕ στο νομοθετικό έργο κάθε χώρας, αναρωτώμενη με νόημα «τι μέτρα θα πρέπει να επιβάλει η Ευρώπη στα εθνικά Κοινοβούλια», αφού «η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων συνδέεται μόνο με την προώθηση κοινωνικών μεταρρυθμίσεων». «Η επιβολή της ΕΕ στα εθνικά Κοινοβούλια θα είναι δύσκολο έργο», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι τα επόμενα χρόνια για τέτοια προβλήματα».

Βέβαια, οι αντιθέσεις και η ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ γίνονται ανάγλυφα ορατές, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα παραπάνω λέγονται από την καγκελάριο μιας χώρας με έλλειμμα που θα φτάσει το 6% το 2010, όταν στη Γαλλία, αντίστοιχα, θα είναι στο 8,5%!

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει άμεσα τα «θαρραλέα και απαραίτητα μέτρα που επιβάλλονται», ενώ η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών, Αμέλια Τόρες, σημείωσε ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα και να δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης για τα μέλη της Ευρωζώνης», υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για νέα μέτρα προς τη διόρθωση του ελλείμματος.

Την πιθανότητα χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας απέκλεισε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπενθυμίζοντας και ο ίδιος την ανάγκη του κεφαλαίου για πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ