Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η γιορτή της λευκής μαγείας

1. Τα Χριστούγεννα είναι το πιο διαφημισμένο εμπόρευμα στον κόσμο. Ολοι αγοράζουμε μια φάτνη κι ας ξέρουμε από την αρχή το θλιβερό τέλος του βρέφους, που προσώρας αστράφτει.

2. Τα Χριστούγεννα λειτουργούν ως προσβολή για τους παρίες περιθωριακούς και τα πρεζόνια πέριξ της Ομόνοιας. Οι αξιότιμοι συμπολίτες μας που καθημερινά ασκούσαν πάνω τους όση περιφρόνηση είχαν, επιθυμούν τώρα, με τον ίδιο τρόπο, ν' ασκήσουν πάνω τους τη φιλανθρωπία τους.

3. Η αγάπη και η καλή θέληση για είκοσι τουλάχιστον μέρες θα μεταμορφώσουν τον Νεοέλληνα σε θεολόγο. Μετά, θα επιστρέψει στα ρηχά, διότι ο Νεοέλλην ποτέ δεν αλλάζει και ξανά στα σκουπίδια γυρνά.

4. Παρ' όλα αυτά, μέσα στη γενική ψευδαίσθηση των γιορτών, πολλές γενναίες ψυχές γεμίζουν με θλίψη, εξαιτίας του έργου που ανεβαίνει παντού. Θλίψη για την απαξίωση των αισθημάτων, για την ατίμωση του γέλιου, για το «σώνει και καλά» να φαίνεται καλά κι ας μην είσαι.

5. Οι Φιλισταίοι που πουλάνε το σκάνδαλο του θείου βρέφους σε τιμή ευκαιρίας «λόγω ύφεσης», ελπίζοντας στη διαρκή ροή των πελατών, στήνουν και μετά το τέλος των γιορτών όσα κόλπα μπορούν με τους κήρυκές τους από τους άμβωνες. Στο μαγαζί τους, η αρετή προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους «κολλημένους», που αποτελούν την πρωτοπορία τους. Αυτοί έχουν ήδη στο χέρι το εισιτήριο για την αιώνια ζωή.

6. Η αλλοίωση της προσωπικότητας τις μέρες της λευκής γιορτής δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζεται η μεγάλη κωμωδία. Ξαφνικά, από το πουθενά το περιβάλλον γεμίζει με τόσους καλούς ανθρώπους που δεν πιστεύεις στα μάτια σου - ούτε στο πόσο καλά ακούνε τ' αυτιά σου. Το χειρότερο όμως είναι πως, όσο πλησιάζει η γιορτή, οι καλοί άνθρωποι παρουσιάζουν μια έντονη επιθυμία να ενωθούν μαζί σου, για να μοιραστούν με τους άλλους αυτό που τους συμβαίνει. Αν θέλεις να τη βγάλεις καθαρή, θα πρέπει να προσέξεις κάθε πράξη απόρριψης σε τούτη την ευεργεσία, γιατί αυτό δε θα καταγραφεί μόνο στα κατάστιχα των πιστών αλλά και των αγγέλων. Πρέπει να συμπαρασταθείς στους καλούς ανθρώπους, σ' αυτή τη μέθη που διαρκώς ζητά αποδείξεις, αρχής γενομένης από το γέλιο σου. Ευτυχώς, η παράσταση διαρκεί δύο εβδομάδες - έτσι επιβάλλει ο μεγαλοδύναμος. Από την άλλη, οι ηθοποιοί που δεν πατάνε γερά στο σανίδι της κωμωδίας, συνεχίζουν να παίζουν και κατόπιν εορτής, χωρίς να έχουν καταλάβει ότι η αυλαία έχει πέσει.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ